De Jonge Uitdagers
De Jonge Uitdagers

Wit, roze of zwart: wat zegt jouw snot over je gezondheid?
Snot… iedereen heeft het, maar we denken er meestal niet te veel over na. Toch kan de kleur van je snot je een hoop vertellen over wat er in je lichaam gebeurt. Tijd om eens goed naar je zakdoek te kijken.

Van klein naar groot: hoe schelpen groeien
Op het strand liggen schelpen in allerlei kleuren en vormen. Sommige zijn groot en stevig, breekbaar en andere zijn klein. Maar wist je dat schelpen eigenlijk huisjes van dieren zijn? Ze groeien laagje voor laagje, net als je nagels.

Zijn schelpen iets van de toekomst?
Op 22 maart is het weer tijd voor de Grote Schelpenteldag! Wandel op het strand, tel en sorteer de gevonden schelpen en help de wetenschappers. Eén van de populairste schelpen aan onze kust is de kokkel. Maar nu vragen biologen zich af of de kokkelschelpen de klimaatopwarming wel aankunnen. Gaan we ze in de toekomst nog kunnen terugvinden aan zee, of zien we schelpen in musea?

Gezond oud worden dankzij een worm
Een worm is misschien wel de geheime sleutel om gezond én oud te worden. De jonge Belgische onderzoeker Lucas Mergan bestudeert hoe een worm en een mens oud worden. En geloof het of niet… we lijken meer op elkaar dan je zou denken.

De pijn te slim af zijn: waarom atleten kunnen blijven doorgaan
Een valpartij, schaafwonden en toch weer op de fiets springen alsof er niets is gebeurd. Atleten lijken soms niet te stoppen. Zij ervaren ook pijn, maar dankzij stoffen in de hersenen en hun sterke mindset kunnen ze blijven doorgaan tot de finish.

Te veel scrollen? Dat is slecht nieuws voor je brein!
De smartphone: het eerste waar veel mensen naar grijpen in de ochtend en het laatste wat ze opzij leggen in de avond. Maar wist je dat overmatig scrollen je brein lui kan maken?

Zeeschildpadden leggen hun eieren vroeger door de opwarming van de aarde
Onze aarde wordt steeds warmer, en dat merken zeeschildpadden ook. De stranden waar ze hun eieren begraven, worden heter. Om de hitte voor te blijven, leggen ze hun eieren nu eerder in het jaar. Zo krijgen hun baby’s een betere kans om op te groeien en proberen ze hun soort te redden.

Stoere vrouwen in de wetenschap
Op Internationale Vrouwendag vieren we de kracht, moed en doorzettingsvermogen van vrouwen over de hele wereld. Ooit gingen mensen ervan uitgingen dat wetenschap enkel voor mannen was. Gelukkig weigerden dappere Belgische vrouwen zich daarbij neer te leggen. Zij openden de deuren voor jonge meisjes over de hele wereld.

Op safari in huis: de bewoner van je slaapkamer
Je denkt misschien dat je slaapkamer alleen van jou is, maar niets is minder waar. Terwijl jij slaapt, is er een kleine, zoemende bezoeker actief. Je ligt net lekker in bed en dan... zzzzzzz! Daar is die vervelende mug weer. Maar wist je dat deze kamergenoot eigenlijk heel slim is en wetenschappers fascineert?

Op safari in huis: de geliefde keuken
Ontdekkingsreizigers gaan naar wilde, onbekende gebieden, maar wat als je alleen maar om je heen hoeft te kijken... in je eigen huis? Onder je bed, achter de kast en zelfs in de badkamer wonen honderden wezens. Deze week zoeken we naar dieren in de keuken.

De magie van het handschrift: schrijven helpt je onthouden
We werken steeds meer met de computer, tablet of smartphone, maar onderzoek toont aan dat pen en papier toch je belangrijkste gereedschappen zijn in de les. Als je met de hand schrijft, leer je beter en onthoud je meer.

Kunnen supersnelle sprinters sneller sprinten?
We zien sprinters records breken tijdens de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen, maar wat is écht de snelst mogelijke tijd? Nederlandse wiskundigen hebben de maximale snelheid voor de 100 meter sprint ontdekt: 9,56 seconden voor mannen en 10,34 seconden voor vrouwen.

De dino-doder uit de ruimte
Ongeveer 66 miljoen jaar geleden veranderde plots het leven op onze planeet. Een reusachtige ruimtesteen sloeg in op aarde en doodde bijna alle dinosaurussen en planten in één klap. Wetenschappers hebben ontdekt dat de reusachtige planetoïde niet zomaar uit de ruimte viel. Nee, hij kwam van héél ver weg!

Een robot met een tong: de superslimme proever
Wetenschappers hebben een 'elektronische tong' gemaakt die drankjes kan testen en vertellen wat erin zit. Aan de hand van chemische sensoren vertelt een machine hoe vers of vervuild een drankje is.

Leer de 8 planeten uit ons zonnestelsel kennen
Ons zonnestelsel bestaat uit acht planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Van Venus met zijn ijzeren kern tot de ringen van Saturnus; elke planeet heeft haar eigen kenmerken. Leer ze hier kennen!

De Mount Everest groeit. Hoe kan dat?
De Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, groeit nog steeds. Maar hoe komt dat? Wetenschappers hebben ontdekt dat een rivier hier een grote rol in speelt. Maar hoe meten ze deze groei en moeten klimmers onderweg naar de top nóg langer omhoog klauteren?

Dieren bepalen hoe de natuur eruit ziet. Hoe doen ze dat?
Dieren zijn echte bouwmeesters van de natuur. Meer dan 600 soorten helpen mee om de wereld om ons heen te vormen. Ze graven, bouwen, stampen en sleuren, en zo veranderen ze het landschap op verassende manieren.