De Jonge Uitdagers
De Jonge Uitdagers

Een vuil ruimteschip zorgt voor een gezonde astronaut
Ruimteschepen en ruimtepakken worden supersteriel gemaakt om te voorkomen dat microben het schip binnenkomen. Maar nu blijkt dat mensen altijd een zekere dosis microben nodig hebben om gezond te blijven, zelfs in de ruimte.

De verloren herinneringen van onze babytijd
Niemand kan zich zijn eerste woordje of het moment dat je voor het eerst op het potje zat nog herinneren. Misschien heb je foto's gezien of verhalen gehoord, maar zelf weet je er waarschijnlijk niets meer van. Hoe komt dat? Zijn onze vroegste herinneringen écht verdwenen?

Welke sport past bij jou?
Sporten is niet alleen leuk, maar ook goed voor je lichaam en je hoofd. Maar niet iedereen haalt hetzelfde plezier uit dezelfde sport. Sommige mensen houden van snelle acties, terwijl anderen liever rustig en geconcentreerd bewegen.

Je maag is de oplossing voor een jetlag
Ben jij al eens op reis gegaan naar een ver land? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk wakker gelegen tijdens de vroege uurtjes van de nacht, had je hoofdpijn of was je zelfs misselijk. Dit komt door iets dat we een "jetlag" noemen. Niet fijn, maar de oplossing hiervoor kan wel eens in je maag liggen.

Gebarentaal heeft ook dialecten
Mensen die niet kunnen praten gebruiken gebarentaal om te communiceren. In plaats van woorden te zeggen, gebruik je je handen, gezichtsuitdrukkingen en lichaam om te praten. Elke beweging of handvorm heeft een betekenis en er zijn zelfs verschillende talen.

Kinderen met autisme spelen best in de natuur
Buiten spelen is niet alleen leuk, maar het kan ook helpen om je beter te voelen. Voor kinderen met autisme is de natuur een fijne plek waar ze makkelijker tot rust kunnen komen. Op 2 april is het Wereld Autisme Dag en staan we stil bij hoe de natuur kan bijdragen aan rust, focus en plezier.

Foppen op 1 april: een korte geschiedenis
Op 1 april worden we allemaal wel eens voor de gek gehouden. Van gekke grappen tot verzonnen verhaaltjes, het lijkt wel een dag om iedereen beet te nemen. Dit staat bekend als de dag van de aprilvis, en die traditie bestaat al decennialang.

Ga slim om met de zon
De zon is misschien wel de bekendste ster in de Melkweg. Ze geeft warmte, maakt ons blij en helpt ons lichaam om vitamine D aan te maken. Te veel zon is echter niet goed voor onze huid. Daarom smeren veel mensen zonnecrème. Maar die witte smurrie op je gezicht smeren beschermt je niet volledig.

Huilen als een... hert?
Als we een droevige film bekijken of iemand erg missen kunnen we vocht uit onze ogen laten lopen, ook wel gekend als tranen. Mensen zijn de enige wezens op aarde die huilen om emoties… toch?

Trekvogels: de beste planners in de lucht
Sommige vogels zijn echte wereldreizigers. Jaarlijks vliegen trekvogels duizenden kilometers tussen hun winter- en zomerverblijven. Zonder een kalender of gps weten ze precies wanneer het tijd is om te vertrekken. Ze doen dat op basis van een ingebouwde seizoensklok.

Vogels dromen over vliegen
Wetenschappers hebben ontdekt dat duiven, net als mensen, verschillende slaapfasen hebben, waaronder de REM-slaap. Tijdens deze fase zijn de hersenen actief en dromen mensen... maar ook duiven!

Hoe spinnen hun web extra sterk maken
Spinnenwebben zijn echte kunstwerken. Maar zo’n web is meer dan een prooienvanger. Onderzoekers hebben ontdekt dat spinnen hun draad uit hun lichaam trekken. Dit zorgt ervoor dat hun webben sterker zijn dan staal en even rekbaar als rubber.

Zeewier: geen nieuwe trend, maar eeuwenoud eten
Tegenwoordig zie je zeewier steeds vaker in de winkel. Je eet het in sushi of als knapperige snack. Toch is zeewier niet nieuw. Mensen in Europa aten al achtduizend jaar geleden zeewier.

Kan de aarde zonder maan?
De maan is elke nacht aan de hemel te zien, soms als een dunne sikkel, soms als een grote, heldere bol. Maar heb je je ooit afgevraagd wat er zou gebeuren als de maan er niet meer was? Astronoom Christoffel Waelkens legt het uit.

Versta jij jouw hond? De meeste mensen niet
Onze honden zijn onze beste vrienden. Maar begrijpen we eigenlijk wat ze ons proberen te vertellen? Er is (nog) geen app die hun gekwispel en geblaf vertaalt, dus proberen we zelf te raden wat ze bedoelen. Maar uit onderzoek blijkt… dat we daar vaak helemaal naast zitten.

Een vogelennest als geschiedenisboek
Een bioloog uit Amsterdam heeft 30 jaar oude plasticstukjes teruggevonden in het nest van een meerkoet. Die zwarte vogel gebruikt de laatste jaren plastic om zijn nest steviger te maken. Dankzij die ontdekking krijgen we een unieke blik op het verleden van de stad.

Met een robothand leer je sneller pianospelen
Japanse onderzoekers hebben een robothand-exoskelet ontwikkeld voor pianisten. Die uitvinding ondersteunt de muzikanten bij het doorbreken van hun fysieke grenzen.