De Jonge Uitdagers
De Jonge Uitdagers

Herkent mijn kat haar naam?
Je hebt eindelijk een kat! En je noemt haar naar jouw favoriete zangeres: Pommelien. Maar dan zegt iemand: ‘Zo’n moeilijke naam! Dat snapt je kat toch niet? We vroegen het aan kattenexpert Morgane Van Belle.

Wat als TikTok zegt dat ik ADHD heb?
Vergeet je soms waar je oplader ligt en stuiter je als een springbal? Dan heb jij ADHD, of toch volgens TikTok. Maar is dat ook echt zo?

Kunnen dino's ooit terugkomen?
Stel je voor: een wereld waarin dinosaurussen weer rondlopen. Reusachtige dino’s met scherpe tanden, lange staarten en donderende stappen. Het klinkt als een film, maar kan dat eigenlijk?

Een theekransje onder katten: kunnen ze echt met elkaar praten?
Heb jij weleens twee katten naar elkaar horen miauwen? Het klinkt soms alsof ze een gesprekje voeren. Maar kunnen katten dat eigenlijk wel?

Waarom zijn schapen wit?
Schapen leven al duizenden jaren samen met de mens. We gebruiken ze voor wol, melk en vlees. Maar waarom zijn ze meestal wit? En waar komen ze vandaan?

Hoe weten we iets over zwarte gaten?
Niemand is ooit in een zwart gat geweest. En toch weten we dat ze bestaan. Hoe dan? Tijd om het mysterie te kraken!

Een saaie vacht beschermde dieren tegen dino's
Geen strepen zoals een zebra en geen rode vacht zoals een vos. De allereerste zoogdieren op aarde zagen er helemaal anders uit dan nu.

Een bloem die stinkt naar rottend vlees?!
Bloemengeur in parfum? Lekker! Maar de Asarum-bloem wil je niet ruiken. Deze bloem ruikt naar rottend vlees.

Is cacao ouder dan de mens?
Wist je dat cacao al 7,5 miljoen jaar bestaat? Dat is veel ouder dan mensen.

Carthago: de grote vijand van Rome
Heb je ooit gehoord van Carthago? Vast niet zo vaak als van Rome of Egypte. Maar Carthago was ooit de machtigste stad rond de Middellandse zee!

Hoe weten we hoe oud de aarde is?
Wetenschappers onderzochten 200 jaar lang hoe oud de aarde is. Hoe zijn ze het uiteindelijk te weten gekomen?

Is die domme duif wel zo dom?
Je ziet ze overal: in het park, op het platteland of in de stad. Maar als het over intelligentie gaat, schatten mensen hun laag in. Zijn duiven echt zo dom?

Waarom kunnen we geen mensen teleporteren?
Teleporteren en tijdreizen: superhandig in films, stripverhalen en computerspelletjes. Maar kan het ook echt?

Skeletten verklappen een oud geheim
Wat vertelt DNA over het verleden van een stad? In Sint-Truiden héél veel! Skeletten diep onder de grond verklapten een geheim dat honderden jaren verborgen bleef.

Van olijfblad tot goud: het verhaal van de drie medailles
Je hebt ongetwijfeld al eens een medaille uitreiking gezien, of misschien heb je zelf al eens een medaille gewonnen. De eerste krijgt goud, de tweede zilver en de derde brons. Het systeem van drie medailles is niet zomaar gekozen, maar zorgt voor spanning, eer en traditie in de sport.

Deze bacterie is dé nieuwe superheld
Deinococcus radiodurans zou wel eens je nieuwe favoriete superheld kunnen zijn. Deze bacterie is zo sterk dat ze kan leven in giftige meren, zure regenbuien, langdurige droogte en zelfs blootstelling aan hoge stralingsniveaus aankan. De bacterie is concurrentie voor Superman!

Zonder bij geen aardbei!
In de natuur werkt alles samen. Bijen bestuiven bloemen, zodat er fruit groeit. Vogels eten insecten en verspreiden zaden. Bomen geven zuurstof, zodat wij kunnen ademen. Als er één soort verdwijnt, kan dat problemen veroorzaken voor andere soorten.