Verspreid met ons de wetenschap

Wetenschappers moeten de samenleving informeren over hun onderzoek. Het engagement mag niet vrijblijvend zijn: het is belangrijk dat al wie wetenschap een warm hart toedraagt, daar resoluut voor uitkomt.

 

Wetenschap is overal

Wetenschap beïnvloedt alle aspecten van ons leven en helpt ons grote uitdagingen zoals klimaatverandering, mobiliteit, veiligheid, voedselzekerheid en vergrijzing het hoofd te bieden.

 

Wetenschap is nodig

De wetenschappelijke methode is de beste manier om de wereld te begrijpen. Een kritische blik, die speurt naar wetenschappelijk bewijs, is het beste wapen tegen charlatans, zelfverklaarde experts en fanatisme.

 

 

Wetenschap is vooruitgang

Gezonder voedsel, betere medicijnen, krachtigere computers. De technische en medische kennis die ons leven steeds gemakkelijker en draaglijker maakt, is niet mogelijk zonder een ononderbroken stroom van wetenschappelijk onderzoek.

 

 

Wetenschap is open

Overheden zijn grote sponsors van wetenschappelijk onderzoek. Het is dan ook logisch dat onderzoekers hun resultaten beschikbaar stellen, zowel voor collega’s die erop verder bouwen als voor een ruim publiek.

 

 

 

Wetenschap is samenwerking

Wetenschap is vooral teamwerk, en boekt vaak vooruitgang als verschillende disciplines samenwerken. Ook burgers kunnen bijdragen aan wetenschap, o.a. dankzij talrijke citizen-scienceprojecten.

 

 

 

Wetenschap is mooi

Onderzoek is nuttig, maar hoeft dat niet altijd te zijn. De wetenschappelijke analyse is vaak spannender dan de beste fictie en het verwerven van inzicht kan uitgroeien tot de hoogste vorm van schoonheid.