Ruimte

Sterkste aanwijzingen tot nu toe voor buitenaards leven gevonden
Astronomen hebben een mogelijk teken van biologische activiteit ontdekt op een planeet buiten ons zonnestelsel.

Door klimaatverandering staan satellieten in de file
Door de uitstoot van CO2 krimpt een deel van de atmosfeer. Daardoor neemt de kans op satellietbotsingen in de ruimte toe. Gaan we daar op aarde iets van merken?

13,5 miljard jaar geleden trok de kosmische mist op (en de Webb-telescoop heeft dat nu gezien)
Het licht in het heelal ging pas echt aan na de vorming van de eerste sterren, ongeveer driehonderd miljoen jaar na de big bang. Met die kosmische dageraad trok ook de kosmische mist op, waardoor alle licht uiteindelijk ongehinderd kon reizen.

'Pac-Man' aan de hemel: dit moet je weten over de zonsverduistering
Op 29 maart 2025 zal vanuit Europa, Amerika en delen van Afrika en Rusland gezien de maan voorlangs de zon bewegen: een zonsverduistering! Lees hier alles wat je moet weten als je dit fenomeen wilt zien.

Zijn ruimtevaartuigen te steriel? Meer microben kunnen astronauten gezonder maken
Het Internationale Ruimtestation (ISS) is extreem hygiënisch. Dat kan een probleem zijn voor astronauten. ‘Het is algemeen bekend dat het goed is om te tuinieren en huisdieren te hebben. Maar daar is in het ISS nooit echt over nagedacht.’

Kan de aarde zonder de maan?
Wat doet de maan daar boven ons hoofd, buiten de hemel prachtig verlichten? We vroegen het aan sterrenkundige Christoffel Waelkens.

Zijn wiebelende microben de sleutel tot het vinden van buitenaards leven?
Kunnen microben ons in de toekomst helpen om de mysteries van buitenaards leven te ontrafelen? Onderzoekers testen een slimme nieuwe methode die beweeglijke microben kan detecteren – een mogelijke doorbraak in de zoektocht naar leven op Mars en Jupiters maan ‘Europa’.

Waarom gaan we terug naar de maan?
De wereld richt de blik opnieuw naar boven. Europa wil mensen naar de maan sturen. Elon Musk en consorten zetten in op mijnbouw op asteroïden. Is er opnieuw een strijd om de ruimte? Eos-redacteur Ilse Boeren trok naar de Europese ruimtevaartorganisatie en brengt verslag uit bij collega Liesbeth Gijsel.

‘Elke euro die we investeren in ruimtevaart, krijgen we drie tot vier keer terug’
Bemande ruimtevaart is duur en nog steeds een beetje gevaarlijk. Toch plannen de VS, Europa en zelfs China en India na meer dan vijftig jaar opnieuw mensen op de maan. Frank De Winne, voormalig astronaut en nu verantwoordelijk voor ruimte-exploratie bij het opleidingscentrum van ESA, legt uit waarom astronauten belangrijk zijn voor de toekomst van onze planeet.

Wie zwaait de plak in de ruimte?
Er bevinden zich nog talloze hindernissen op de weg naar commerciële ruimtemijnbouw, laat staan naar een echte ruimte-economie. Maar wie zal er de plak zwaaien als het toch zover komt? De huidige geopolitieke ontwikkelingen laten weinig goeds verhopen.

Astronomen ontdekken mogelijk razendsnel exoplanetenstelsel
Astronomen hebben een schamele ster ontdekt die samen met een planeet door het centrum van ons Melkwegstelsel raast.

Nieuw onderzoek stelt bestaande theorieën over de vorming van de aarde op de proef
Amerikaanse onderzoekers zetten vraagtekens bij de gangbare theorie over waarom de aarde en Mars relatief weinig matig-vluchtige elementen, zoals koper en zink, bevatten.

Meteorietinslagen brengen Mars aan het schudden
Meteorietinslagen veroorzaken seismische golven die Mars sterker en dieper doen schudden dan eerder werd gedacht.

Venus was altijd al een hel
Venus, de hete buurplaneet van de aarde, is vermoedelijk altijd een helse wereld geweest, met extreme omstandigheden aan het oppervlak.

Zware zwarte gaten kunnen hun eigen maaltijd bereiden
De zwaarste zwarte gaten in het heelal kunnen 'hun eigen kostje koken'. Uitbarstingen van zwarte gaten kunnen gas helpen afkoelen, zodat ze zichzelf daarmee kunnen voeden. Dat blijkt uit data van twee ruimtetelescopen.

Het visueel indrukwekkende ‘U Are the Universe’ laat zien hoe hard we nood hebben aan menselijk contact
In de ruimte kan niemand je horen. En al helemaal niet in het geval van Andriy Melnyk. De Oekraïense astronaut trekt in de tragikomische scifi U Are the Universe in zijn eentje naar Jupiter-maan Callisto om er nucleair afval te dumpen. Maar tijdens zijn trip vergaat de aarde, waardoor hij plotsklaps de laatste mens in het universum wordt.

Zonne-onderzoek zal schitteren in 2025. Dit is waarom
Heliofysica, de wetenschap van de zon en haar effecten op ons zonnestelsel, gaat een zeer boeiend 2025 tegemoet. ‘De polen van de zon zijn het volgende onbekende gebied.’