Ruimte
Puin in meteorenzwerm is minder gevaarlijk dan gedacht
Tauridenzwerm is een spoor van ruimtepuin dat geregeld in de buurt van de aarde komt. Nieuw onderzoek bracht de dreiging daarvan in kaart.
Dit ijzige ruimteobject stoot bundels vluchtige gassen uit
De James Webb-ruimtetelescoop heeft de gassen in kaart gebracht die de zogeheten centaur 29P uitstoot. Wat kunnen we daaruit afleiden?
ESO-telescoop maakt detailrijke infraroodkaart van de Melkweg
Astronomen hebben een kolossale infraroodkaart van de Melkweg gepubliceerd die meer dan anderhalf miljard objecten omvat – de meest detailrijke die ooit is gemaakt.
Aarde had 466 miljoen jaar geleden mogelijk een ringenstelsel
In de miljoenen jaren daarna viel het materiaal van de ring geleidelijk naar de aarde, waardoor een piek in het aantal meteorietinslagen optrad.
Voyager 1-team brengt reparatie op afstand tot goed einde
Technici hebben met succes een probleem opgelost met de chemische stuwraketjes van de Voyager 1, die ervoor zorgen dat deze oude ruimtesonde op de aarde blijft gericht.
Ontsnapt ons Melkwegstelsel aan botsing met Andromedastelsel?
Jarenlang dachten astronomen dat de Melkweg voorbestemd was om over een paar miljard jaar te botsen met zijn naaste grote buur, het Andromedastelsel. Maar uit een nieuwe computersimulatie blijkt dat er vijftig procent kans is dat de dreigende botsing uitloopt op een nipte misser – in eerste instantie althans.
De leeftijd van de zon hangt af van wanneer je haar bekijkt
Astronomen hebben ontdekt dat de magnetische activiteit van de zon – anders dan werd aangenomen – een significante invloed heeft op haar seismische eigenschappen. En die worden weer gebruikt om onder meer de leeftijd van een ster te bepalen.
‘Dinokiller’ kwam van ver
Wetenschappers hebben de oorsprong en samenstelling achterhaald van de planetoïde die 66 miljoen jaar geleden een massa-uitsterving veroorzaakte op aarde. Nieuw onderzoek wijst erop dat de boosdoener een zeldzaam soort koolstofhoudende planetoïde was, afkomstig van buiten de baan van Jupiter.
James Webb fotografeert oude, koude super-Jupiter
Een van de dichtstbijzijnde sterren wordt vergezeld door een kolossale reuzenplaneet, minstens zes keer zo zwaar als Jupiter. De ster, Epsilon Indi geheten, is zelf een flinke slag kleiner, koeler en lichtzwakker dan de zon.
Hoe klimaatverandering de dagen langer maakt
Het smelten van de ijskappen op Groenland en Antarctica vertraagt de rotatiesnelheid van de aarde, waardoor de dag een beetje langer wordt. Gaan we daar iets van merken?
Marsgesteente met ‘luipaardvlekken’ is mogelijk bewijs van buitenaards leven
Mysterieuze ‘luipaardvlekken’ op Marsgesteente zouden het bewijs kunnen zijn van buitenaards leven - of gewoon van levenloze chemie. Om de waarheid te achterhalen moet de rots misschien terug naar de aarde worden gebracht.
Dit sterrenstelsel blaast ‘kolossale fonteinen’ de ruimte in
Als dat zo doorgaat, blijft er geen gas meer over voor de geboorte van nieuwe sterren.
Ruimtetelescoop Gaia getroffen door micrometeoroïde en zonnestorm
De in december 2013 gelanceerde Europese ruimtetelescoop Gaia is bezig om, met grote precisie, de posities en bewegingen van meer dan een miljard sterren in ons Melkwegstelsel te meten. Maar de afgelopen maanden zijn deze metingen enkele malen ruw verstoord.
Astronomen gebruiken pulsars om donkere materie op te sporen
Met behulp van pulsars – ronddraaiende neutronensterren die vuurtoren-achtige bundels van radiostraling uitzenden – hebben astronomen veelbelovend bewijs gevonden voor het bestaan van objecten die uit donkere materie bestaan.
Deze nabije exoplaneet stinkt naar rotte eieren
Een exoplaneet die berucht is om zijn ruige weersomstandigheden heeft nog een andere bizarre eigenschap: volgens een nieuwe studie stinkt hij naar rotte eieren.
Ons Melkwegstelsel is minder vreemd dan we dachten
Astronomen hebben door het stof en gas in ons Melkwegstelsel heen gekeken. Zo ontdekten ze dat de sterren in zijn kern minder dicht opeengepakt zitten dan tot nu toe werd aangenomen.
Superzware zwarte gaten zijn ‘groot geboren’
Superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels groeien geleidelijk met de stelsels zijn mee. Althans, dat werd lange tijd aangenomen. Nu komen astronomen met een verrassende alternatieve verklaring.