Ruimte

Leven zoals we het niet kennen
Hoe ziet buitenaards leven eruit? Sommige wetenschappers laten de klassieke opvattingen over dat leven los en speuren naar levensvormen die totaal anders zijn dan op aarde. Eos-redacteur Ilse Boeren vertelde erover bij het Radio 1-programma Voorproevers.

Zonnestelsel is ontstaan uit ‘slecht gemengd cakebeslag’
Bij de vorming van het zonnestelsel was er geen sprake van een gelijkmatige verdeling van materialen tussen de ‘buitenwijken’ en het binnenste deel, waar wij leven.

Deze planetoïde heeft de eigenschap van een airbag
Itokawa is een zogeheten ‘puinplanetoïde’ – een losse samenballing van brokken gesteente en stof, die bijna voor de helft uit lege ruimte bestaat.

Zijn wij alleen in het heelal?
Bestaat er buitenaards leven? In sciencefictionfilms en -strips zeer zeker wel, en die aliens willen dan het liefst de aarde koloniseren en ons onderwerpen of uitroeien. Maar ook de wetenschap neemt buitenaards leven serieus. Waar zoeken ruimtemissies naar leven, en hoe doen ze dat? Eos-redacteur Ilse Boeren verdiepte zich in het thema en vertelt er in deze podcast alles over aan collega Liesbeth Gijsel.

Astronomen presenteren kolossaal panorama van de Melkweg
De nieuwe dataset omvat ruim drie miljard objecten en is daarmee waarschijnlijk de grootste catalogus in zijn soort tot nu toe.

Gestrande ISS-crew zoekt taxi naar de aarde
De ruimtecapsule waarmee drie crewleden van het ISS naar de aarde terug zouden vliegen, raakte onlangs beschadigd en vangt de terugvlucht onbemenst aan. Hoe moet de crew dan terug naar de aarde?

Webb ‘scoort’ zijn eerste exoplaneet
De James Webb-ruimtetelescoop heeft voor het eerst de aanwezigheid van een exoplaneet kunnen bevestigen. De planeet, formeel aangeduid als LHS 475 b, is bijna precies even groot als de onze.

Nepsterren bedreigen de astronomie
Mag Elon Musk zomaar bepalen hoe onze nachtelijke hemel eruitziet? Het is een prangende vraag nu er steeds meer satellietconstellaties in een baan om de aarde zoeven.

IJswereld Europa is net een kosmische biljartbal
De Jupitermaan Europa bevat meer water dan alle aardse oceanen bij elkaar.

Terugblik 2022 - Honderdduizend nieuwe onderzoeksobjecten dankzij Gaia ruimtetelescoop
De ESA Gaia ruimtetelescoop heeft ons in het afgelopen jaar maar liefst honderdduizend nieuwe sterren bijgegeven wiens variabiliteit door een stertrilling verklaard kan worden. Dat is voor sterrenkundige Conny Aerts (KU Leuven) de prestatie van 2022.

Vooruitblik 2023 - Ontdekken we leven op de manen van Jupiter?
Dé vraag voor 2023 is voor planeetonderzoeker Hans Huybrighs of de lancering van de JUpiter ICy moon Explorer (JUICE) succesvol verloopt. JUICE is de eerste Europese ruimtesonde naar de manen van Jupiter en heeft als doel om te onderzoeken of de ondergrondse oceanen van de manen Europa, Ganymedes en Callisto geschikt zijn voor leven.

Korte gammaflitsen treden vooral op in jonge sterrenstelsels
85 procent van de korte gammaflitsen is afkomstig van jonge sterrenstelsels die in flink tempo nieuwe sterren produceren.

Blauwe duinen op de Rode Planeet
Nee, de duinen op de planeet Mars zijn niet blauw. De kleuren op deze foto zijn niet echt. Govert Schilling legt uit hoe dat zit.

Planeten kunnen hun ster jong houden
Planeten kunnen ervoor zorgen dat hun moedersterren zich jonger gedragen dan ze in werkelijkheid zijn.

Als ET naar huis belt, naar waar belt hij dan?
Die vraag formuleerde planeetonderzoeker Hans Huybrighs ooit zelf in een artikel over de zoektocht naar buitenaards leven. In deze aflevering kaatst Eos-redacteur Kim Verhaeghe de vraag naar hem terug: Waar ontdekken we het eerste buitenaards leven? Wanneer? Of komen de aliens binnenkort zelf bij ons over de vloer?

James Webb maakt unieke foto van Neptunus met ringenstelsel
De James Webb-ruimtetelescoop heeft zijn eerste opname van de planeet Neptunus gemaakt. De foto geeft het duidelijkste beeld van de ringen van de verre planeet in meer dan dertig jaar.

Asteroïde onder vuur
Volgende week zal een Amerikaanse ruimtesonde met volle snelheid op een asteroïde knallen. Daarmee wil de NASA testen of gevaarlijke ruimtekeien daadwerkelijk kunnen worden afgeweerd, en of we onszelf zo het lot van de dinosauriërs kunnen besparen.