
Govert Schilling
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij is al vele jaren vaste medewerker van Eos-magazine en schreef tot nu toe meer dan dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Hij wordt geregeld uitgenodigd om ontwikkelingen binnen de sterrenkunde te komen toelichten in radio- en televisieprogramma's. Govert onderhoudt ook de website Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:

Gekantelde ringwereld
James Webb biedt een bijzondere blik op de planeet Uranus en haar ringenstelsel.

Het Kiekeboe-sterrenstelsel heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven
Het Kiekeboe-stelsel. Zo hebben sterrenkundigen het blauwe, gestippelde lichtvlekje genoemd dat zichtbaar is op deze foto van de Hubble Space Telescope. Het stelsel roept vragen op.

Oude radarmetingen wijzen op actieve vulkaan op Venus
Amerikaanse wetenschappers bestudeerden oude radarwaarnemingen van Venus. Daarbij ontdekten ze een krater van bijna twee kilometer in diameter die in acht maanden tijd ingrijpend van vorm en grootte veranderde.

Stof, gas en duizenden nieuwe sterren
Middenin het sterrenstelsel NGC 1097 bevindt zich een piepkleine ring, waarin duizenden nieuwe sterren ontstaan.

ESA neemt Jupiter en grote maan Ganymedes onder de loep
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert in april voor het eerst een ruimtemissie naar Jupiter. Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) wordt gelanceerd met een Ariane 5-raket en moet in juli 2031 — na scheervluchten langs de aarde en Venus om voldoende snelheid op te bouwen — aankomen in een baan rond de reuzenplaneet.

Cluster Abell 2255 is een chaotische, heldere radiozender
Achttien nachten lang nam de LOFAR-telescoop een cluster van sterrenstelsels waar. Dat leidde tot een kleurrijke combinatiefoto.

IJswereld Europa is net een kosmische biljartbal
De Jupitermaan Europa bevat meer water dan alle aardse oceanen bij elkaar.

Blauwe duinen op de Rode Planeet
Nee, de duinen op de planeet Mars zijn niet blauw. De kleuren op deze foto zijn niet echt. Govert Schilling legt uit hoe dat zit.

Spinachtig stervormingsgebied in beeld gebracht
Op zo’n 170.000 lichtjaar bevindt zich de Tarantulanevel: een van de grootste stervormingsgebieden in het lokale heelal.