Govert Schilling
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij is al vele jaren vaste medewerker van Eos-magazine en schreef tot nu toe meer dan dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Hij wordt geregeld uitgenodigd om ontwikkelingen binnen de sterrenkunde te komen toelichten in radio- en televisieprogramma's. Govert onderhoudt ook de website Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Supermaan? Dat valt wel mee!
Veel astronomen hebben een hekel aan de term ‘supermaan’: het is niet echt spectaculair en dat de term is bedacht door een astroloog helpt ook niet.
Europa lanceert zonne-observatorium
Vanochtend is vanaf Cape Canaveral in Florida de Europese Solar Orbiter gelanceerd – een nieuw ruimteobservatorium om de zon te bestuderen.
Methaan op Mars betekent niet dat er leven is
De detectie van methaan op Mars leidt altijd tot enige ophef, omdat dit gas op onze eigen planeet veelal door levende organismen wordt geproduceerd. Methaan komt echter ook vrij bij vulkanische en chemische processen.
Slecht nieuws voor wie uitkijkt naar de komst van E.T.: complex leven zeldzamer dan gedacht
De bewoonbare zone tussen planeet en moederster is veel smaller dan wordt aangenomen.
Geen 'late maansopkomst' op D-Day
In veel artikelen over D-Day is sprake van een 'late maansopkomst'. Nochtans was het op 6 juni 1944 Volle Maan en verlichtte de maan de hele nacht de Normandische stranden.
Zien we woensdag de eerste echte ‘foto’ van een zwart gat?
Sterrenkundigen van het Event Horizon Telescope (EHT) project, een internationale samenwerking met als doel het nemen van de allereerste foto van een zwart gat, presenteren komende woensdag 10 april hun resultaten.
Pulsar racet als kanonskogel door het heelal
Sterrenkundigen hebben op 6.500 lichtjaar afstand een pulsar ontdekt die met een snelheid van circa 1.100 kilometer per seconde door het Melkwegstelsel beweegt. Snel genoeg om uiteindelijk aan de zwaartekracht van het Melkwegstelsel te ontsnappen.
Planetoïden zijn sterker dan gedacht
Planetoïden knal je niet zomaar uit elkaar. Dat is in het kort de conclusie van astronomen van de Johns Hopkins Universiteit.
Afstandsrecord in ons zonnestelsel is alweer gebroken
Het object is 140 keer zo ver van de zon verwijderd dan de aarde.