Govert Schilling
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij is al vele jaren vaste medewerker van Eos-magazine en schreef tot nu toe meer dan dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Hij wordt geregeld uitgenodigd om ontwikkelingen binnen de sterrenkunde te komen toelichten in radio- en televisieprogramma's. Govert onderhoudt ook de website Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Spinachtig stervormingsgebied in beeld gebracht
Op zo’n 170.000 lichtjaar bevindt zich de Tarantulanevel: een van de grootste stervormingsgebieden in het lokale heelal.
Vuilnisbelt maan: onze naaste buur ligt bezaaid met rommel
In de afgelopen 65 jaar heeft de mens in totaal ruim 200.000 kilogram aan afval achtergelaten op de maan. De komende jaren komt daar nog veel meer bij. Wordt de maan de vuilnisbelt van de ruimtevaart?
Zo onderzoekt Perseverance een steenwoestijn op Mars
Een indrukwekkend panoramabeeld van het Marsoppervlak toont het studieobject van de robotwagen Perseverance. Hoe gaat de Marswagen daar te werk?
Deze vijf sterrenstelsels vormen een ‘hemelse samenscholing’
De kosmos is een uitgestrekte zwarte leegte, met sterrenstelsels op enorme afstanden van elkaar. Maar er zijn uitzonderingen.
Speurtocht naar Einsteingolven
Met de eerste meting van zwaartekrachtgolven brak een nieuw tijdperk aan voor de astronomie. Experts bereiden zich nu voor op de volgende stap: de bouw van de gigantische Einstein Telescope.
De kosmos in een oogopslag
Hoe breng je de complete kosmos in beeld? De Argentijnse graficus Pablo Carlos Budassi koos voor een bijzondere aanpak. Het resultaat is een spectaculaire en gedetailleerde visuele weergave van het bekende universum.
Supernova lijkt zich te bedenken
Voor het eerst zien astronomen hoe een geëxplodeerde ster niet alleen uitzet, maar ook voor een stuk naar binnen beweegt.
Hoe kleine sterrenstelsels genadeloos worden opgezogen door grotere soortgenoten
Het kan fout aflopen wanneer een klein sterrenstelsel te dicht in de buurt van een grotere soortgenoot komt. Deze spectaculaire foto laat daar geen twijfel over bestaan.
Lichtshow in het Melkwegcentrum
Wie in de grote stad woont, kan erover meepraten: voor een beetje vertier moet je in het centrum zijn. In het Melkwegstelsel is het net zo.