Psyche & Brein

‘Dag meneer’, ‘Het is mevrouw’
Sprak iemand jou al eens verkeerd aan via de telefoon? Transgender vrouwen ervaren dit vaak, met enorme impact op hun welzijn. Logopedie doet hen in tien sessies vrouwelijker klinken.

Ik doe het morgen wel! Het begrijpen en overwinnen van uitstelgedrag
Wat is uitstelgedrag precies en waarom doen we het? Of misschien nog belangrijker: kunnen we er ook iets aan doen? Je leest het in deze blog van psycholoog Eline Camerman.

Zo help je iemand met een depressie
In de voorbije vijf jaar is het gebruik van antidepressiva bij 12 tot 18-jarigen 60 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Wat doe je als je partner, vriend of kind depressief is?

Afrikaans visje toont weg naar jong brein op oude leeftijd
Kromme rug, bleke schubben. Op amper vier maanden lijkt de killivis zo oud als een 80-jarige mens, ook in het brein. Wij vonden een manier om het visbrein te verjongen. Dat biedt perspectief voor mensen.

Marlies Gillis wint de Eos Pipet 2023
Marlies Gillis (KU Leuven) ziet op basis van hersenactiviteit of mensen taal enkel horen of effectief begrijpen. Haar onderzoek biedt uitzicht op betere gehoorapparaten en inzicht in comapatiënten.

Akoestische stimulatie tijdens slaap verbetert mogelijk levenskwaliteit van alzheimerpatiënten
Mensen met alzheimer hebben vaak slaapproblemen. Die zijn niet louter een vroeg waarschuwingssignaal, maar ook een mogelijke katalysator van de ziekte. Leuvense onderzoekers vonden een methode om hun slaap te verbeteren.

Is lachen een werkzaam medicijn?
Jawel, lachen is echt gezond. Tot dat besluit kwamen Braziliaanse wetenschappers. Het zou blijken uit een studie op volwassen personen, waarbij de groep die een lachtherapie kreeg op termijn gezonder was. Klopt dit?

Bestaat het moederinstinct?
Veel mensen denken dat er zoiets bestaat als het moederinstinct. Vrouwen zouden beter zijn in het herkennen van de behoeften van hun baby en daar beter op kunnen inspelen dan vaders. Klopt dat?

Leren is een marathon, geen sprint: Hoe begin je aan levenslang leren?
Werken wordt vandaag gekenmerkt door voortdurende veranderingen; nieuwe technologische snufjes, nieuwe verantwoordelijkheden en nieuwe jobs. Toch blijkt dat slechts 1 op 5 van de Vlamingen de nood voelt om te blijven bijleren. Levenslang leren is dus moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Hoe schiet je uit de startblokken en hoe blijf je lopen?

Verveling, niet zo saai als we denken?
Verveling is een van de minst bestudeerde emoties, ondanks het feit dat het de basis kan vormen voor depressie, negatief gedrag en verminderde schoolprestaties. Daarom was ik toch geïntrigeerd om deze ogenschijnlijk "saaie" emotie nader te onderzoeken.

Zin en onzin van zittenblijven: ‘Vooral in het secundair onderwijs kan de psychologische impact ernstig zijn’
Een leerjaar overdoen, het klinkt logisch als je niet geslaagd bent. Maar welke gevolgen heeft zittenblijven op leerprestaties op de lange termijn, de doorstroming naar hoger onderwijs en de sociaal-emotionele ontwikkeling?

Jezelf blootstellen in relaties: doen… of net niet?
Psycholoog en onderzoeker Laura Sels stelt zich makkelijk open als ze nieuwe mensen ontmoet, maar dat wordt niet altijd gewaardeerd. Wat zijn de risico's en de voordelen van jezelf openstellen in relaties? En hoe doe je dat eigenlijk?

Verhogen de ruggenprik en oxytocine de kans op autisme?
Kinderen van moeders die tijdens de bevalling zowel een epidurale verdoving als oxytocine kregen, hebben iets meer kans op het ontwikkelen van autisme. ‘Het gaat altijd om een combinatie van factoren, maar het is wel belangrijk om de gevolgen van ingrijpen tijdens de bevalling te onderzoeken.’

Vergeten Heldinnen: mannelijke acteurs verouderen, vrouwelijke worden vervangen
Jan Decleir wordt ouder maar zijn vrouwelijke tegenspeelsters niet. Waarom verdwijnen vrouwen naarmate ze ouder worden van het grote scherm?

Zittenblijven? Deze alternatieven zijn efficiënter (en wellicht ook goedkoper)
Het jaar overdoen zou meer een stok achter de deur moeten zijn dan een gangbare maatregel.

Afgeleid rijden is nog onveiliger dan gedacht
Tal van bestuurders komen om het leven bij verkeersongevallen die verband houden met afgeleid rijden. Het gebruik van een mobiele telefoon is de belangrijkste bron van afleiding, maar het invoeren van navigatie-informatie en proberen te eten achter het stuur kunnen net zo riskant zijn.

Van computermuis tot woef
Als woorden in de loop van de taalgeschiedenis een ruimere betekenis ontwikkelen, gebeurt dat via hetzelfde proces als wanneer een kind tijdelijk alle viervoeters met een blafgeluid aanduidt.