Psyche & Brein

Maakt een social media-detox je gelukkiger?
Voel je je beter als je eens een week van Instagram, TikTok en Facebook afgaat? Nee, zo blijkt uit wetenschappelijke experimenten. ‘Er zijn minder drastische manieren om je gebruik te minderen die misschien haalbaarder zijn.’

Wat is migraine – en wat doe je eraan?
Een op de zeven mensen heeft migraine. Vooral vrouwen zijn het slachtoffer. Migraine is veel meer dan ‘een beetje hoofdpijn’, het is een hersenziekte en een migraine-aanval bestaat uit verschillende fases. Wat is migraine precies? En welke behandelingen bestaan er? Expert Jan Versijpt (UZ Brussel) vertelt je in deze podcastaflevering alles wat je moet weten over migraine.

Kan je aan alles verslaafd zijn?
Chocolade, koffie, snoep, series kijken, scrollen op sociale media, marathons lopen. Zowat iedereen vindt tegenwoordig van zichzelf dat hij wel ergens aan verslaafd is. Kan dat? Kan je aan alles verslaafd zijn? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.

Hoe goed begrijpen we de emoties van onze hond?
We kijken naar onze trouwe viervoeter en denken precies te weten wat hij voelt. Blijdschap, schuld, opwinding… Maar klopt dat wel? Nieuw onderzoek laat zien dat we ons vaker vergissen dan we denken.

Vakantie voor gevorderden
Zijn vakanties eigenlijk altijd goed voor ons? En wat is dat, ‘goed’ op vakantie gaan?

De eeuwige verleiding
Onze online verslavingen veranderen onze hersenen, waardoor we meer en meer nodig hebben.

Blozen is niet zomaar een ‘gênante’ gebeurtenis: het is evolutionair voordelig
Blozen tijdens een speech: het overkwam neurowetenschapper en columnist Ann Van der Jeugd. Wat is de functie van die rode wangen en hals?

Oude Romeinse grenzen beïnvloeden persoonlijkheid en mentaal welzijn tot op de dag van vandaag
Duitsers die in voormalige Romeinse gebieden leven, worden gemiddeld ouder, zijn gelukkiger en hebben een andere persoonlijkheid dan Duitsers die buiten deze historische gebieden leven.

Waarom blijft ons zicht scherp tijdens beweging?
De wereld om ons heen blijft scherp, zelfs als we rennen of onze ogen snel bewegen. Dat komt door een hersengebied dat beweging in realtime corrigeert. Dit mechanisme zorgt ervoor dat we onze eigen beweging niet verwarren met die van de omgeving.

Waarom maakt sneeuw ons zo blij?
Sneeuw kan donkere winters omtoveren tot iets magisch en roept bij veel mensen nostalgische herinneringen op. Hoe maakt sneeuw die emoties in ons los?

De werkelijkheid achter Severance: hoe werkt een gespleten brein?
De Amerikaanse tv-serie Severance speelt met het idee dat het brein in tweeën kan worden gedeeld. Is het slechts sciencefiction, of toch ook een beetje werkelijkheid?

Heeft de temperatuur invloed op onze mentale gezondheid?
Dat de omgevingstemperatuur een invloed heeft op onze fysieke gezondheid, weten we al langer. Maar uit een nieuwe studie van Nederlandse en Spaanse onderzoekers blijkt dat hitte en kou ook een mogelijke impact hebben op onze mentale gezondheid.

Trager dan het traagste modem: waarom denken we aan een slakkengang?
Onze zintuigen werken bijzonder snel. De verwerking van zintuiglijke gegevens in onze hersenen gebeurt daarentegen 100 miljoen keer trager. Amerikaans neurologen stellen in een bijzonder origineel artikel de hamvraag: waarom leven we aan 10 bits per seconde?

Hoofdpijn verhoogt risico op zelfdoding
Mensen die lijden aan chronische hoofdpijn ondernemen dubbel zo vaak een poging tot zelfdoding dan gemiddeld. Ze maken ook vaker effectief een einde aan hun leven.

Klik- en zoekgedrag op Wikipedia onthult verschillende soorten nieuwsgierigheid
Nieuw onderzoek naar zoekgewoontes op Wikipedia heeft drie verschillende types menselijke nieuwsgierigheid onthuld. Ben jij een ‘wijsneus’, ‘jager’ of ‘danser’?

Hoe meertaligheid je emoties en identiteit beïnvloedt
Taal is niet alleen een middel om te communiceren, ze vormt ook hoe we onszelf en onze omgeving waarnemen.

Word je depressief van de pil?
Veel vrouwen voelen een impact van de pil. Anne Marieke Doornweerd (Universiteit Utrecht) onderzocht de mentale effecten van de anticonceptiepil. ‘Nee, niet iedereen wordt er depressief van, en het is niet slecht voor je libido.’