Psyche & Brein

Is het Sportkompas het noorden kwijt?
Met het Sportkompas wil de Vlaamse regering kinderen laten ontdekken welke sport het best bij hen past. Kan je met enkele tests wel bepalen of een kind talent heeft voor deze of gene sport? En wat moeten we daar vervolgens mee?

Tijdens corona viel je waarschijnlijk op een ander type partner
Val je op mannen met een zacht gezicht, of doet een vrouw met een sterke gelaatsuitdrukking jou blozen? Dan kon dit tijdens de coronacrisis wel eens anders zijn. Tijden van onzekerheid laten ons namelijk kiezen voor een partner met een traditioneel en stereotiep uiterlijk.

Een kijkje in de wereld van de reclassering
In Wij wensen u veel succes met uw verdere leven beschrijft reclasseringsmedewerker Herman van Lunen zijn pogingen om mensen aan de rafelrand van de maatschappij uit de problemen te houden.

Neuroloog Steven Laureys zet het belang van een goede nachtrust in de verf
Als er één onderwerp is waar iedereen over kan meepraten, dan is het wel slapen. Veel wetenschap komt daar meestal niet aan te pas, maar dat kan veranderen nu neuroloog Steven Laureys er een boek over heeft geschreven.

Twaalf minuten mindfulness per dag voor meer aandacht
‘De helft van je leven gaat aan je voorbij zonder dat je het in de gaten hebt. En waarom? Omdat je er niet met je aandacht bij was.’ Neurowetenschapper Amishi Jha pakt haar lezers vanaf de eerste pagina bij de kladden.

Waarom zeg je beter niet dat iemand je beste vriend is?
Hoe beïnvloeden sociale media vriendschappen? Hebben we in de toekomst een robot als vriend? En maken vleermuizen ook vrienden? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, bespreekt die prangende vragen in deze aflevering van Educated Idiots.

Wat de wetenschap zegt over jouw geboortemaand
Astrologie is razend populair, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. De wetenschap kan wel iets zeggen over je stemming, persoonlijkheid en gezondheid op basis van het seizoen waarin je geboren bent.

"We moeten meertaligheid positief benaderen"
Hoe komt het dat sommige kinderen sneller een taal oppikken dan anderen? Emoties spelen daarin een belangrijke rol, zegt doctoraatsonderzoeker Graziela Dekeyser (KU Leuven). Zij onderzoekt welke emoties meertalige kinderen hebben bij het Nederlands en hun thuistaal.

Vrienden ruiken hetzelfde
Goede vrienden delen niet alleen lief en leed, maar ook dezelfde chemische componenten in hun lichaamsgeur. Die gedeelde geur is er al voor de eerste kennismaking.

Op zoek naar vriendschap? Skip de smalltalk
We onderschatten hoe geïnteresseerd andere mensen in ons zijn. Daarom houden we onze gesprekken vaak zo oppervlakkig. Toch kun je dat beter niet doen.

Waarom zijn we bang?
Angst voor spinnen, angst voor de klimaatverandering, angst om te verhuizen. Angst kan vele vormen aannemen. Wat is angst precies en hoe raak je ervan af? En waarom lijkt het of we met z’n allen angstiger worden terwijl de wereld veiliger wordt? Psycholoog Bram Vervliet (KU Leuven) geeft inzicht in deze podcast.

Eiwit countert oogziekte
Een nieuwe therapie voor de frequente oogziekte maculadegeneratie pakt de overmatige groei van bloedvaten in de ogen aan.

‘Het is een mythe dat mannen van nature een sterkere seksdrift hebben dan vrouwen’
In zijn nieuwe boek maakt Frans de Waal een driehoeksvergelijking tussen mensen, bonobo’s en chimpansees, onze naaste verwanten. Hij focust daarbij op verschillen in sekse en gender. ‘Bij 450 diersoorten is homoseksuele seks gedocumenteerd. Geen enkel dier vraagt zich af of dat wel past in hun samenleving.’

Waarom zelfzorg belangrijk is
Goed voor onszelf zorgen, we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar waarom is het juist zo belangrijk?

‘Een huisdier is geen koelkast die je zomaar even vervangt’
Een huisdier verliezen kan veel pijn doen en het rouwproces kan lang aanslepen. Toch doen mensen vaak lacherig over dit verlies: ‘Het is maar een hond…’ Waarom is er zo’n taboe rond dat verdriet?

Neuronen in het brein controleren onze ziektesymptomen
Niet het immuunsysteem, maar wel een kleine groep neuronen in het brein zet onze symptomen in gang wanneer we ziek zijn. Amerikaanse wetenschappers ontdekten welke neuronen daar precies een rol in spelen.

Vormen liefdestalen echt het geheim voor een gelukkige liefdesrelatie?
Volgens de Amerikaanse relatietherapeut Chapman spreekt ieder van ons een bepaalde liefdestaal of love language. Partners die elkaars liefdestaal spreken, zouden zich meer geapprecieerd en geliefd voelen binnen hun relatie. Maar is er wel enig wetenschappelijk onderzoek dat deze theorie onderbouwt?