Psyche & Brein

Het brein als medicijn tegen rugpijn
Elektrische stimulatie van het ruggenmerg vermindert bij veel patiënten chronische lage rugpijn. Mogelijk heeft die stimulatie impact op het pijnsysteem in het brein.

Woensdag in Het Verhaal: Zo voorkom je kinderleed na een scheiding
Eos Psyche&Brein: Het Verhaal is de meest directe manier om je te verdiepen in de wereld van psychologie en hersenwetenschap. Je ontvangt een keer per week een artikel rechtstreeks in je mailbox.

Een jaar pandemie: de gevolgen voor wetenschappelijk onderzoek
De uitbraak van het coronavirus bracht de virologie in een ongeziene stroomversnelling. In andere domeinen kwam het onderzoek on hold te staan. Op welke manieren heeft de pandemie het wetenschapsbedrijf hertekend?

‘De geestelijke gezondheidszorg is uitgegroeid tot een onoverzichtelijk, rigide systeem’
Kun je psychische problemen herleiden tot een hersenstoornis? ‘Mensen zijn complex’, zegt Floortje Scheepers. ‘De geestelijke gezondheidssector doet te weinig recht aan die complexiteit.’

Vaccin tegen desinformatie
De coronacrisis gaat gepaard met een pandemie aan desinformatie. Een psychologisch vaccin, aangereikt via games of infographics, kan de weerstand tegen nepnieuws verhogen.

Neusspray met oxytocine stimuleert natuurlijke aanmaak ‘knuffelhormoon’ bij mensen met autisme
Zelfs vier weken na de behandeling met de neusspray bleken de deelnemers zelf meer oxytocine aan te maken dan voor de behandeling.

Varkens kunnen 'gamen' met hun snuit
Niet dat ze Assassin’s Creed in één keer kunnen uitspelen of dat ze je als Lionel Messi tureluurs zullen tikken in FIFA 21, maar varkens blijken te kunnen gamen. Dat toont een opmerkelijk experiment aan en ja, het heeft wel degelijk belang. Voor de wetenschap én het dierenwelzijn.

Wetenschap voor en door vrouwen is anno 2021 nog steeds ongelijk
Het wetenschappelijk onderzoek wordt bij uitstek als objectief aanzien. Toch is er sprake van genderongelijkheid in onderzoeksthema’s. Een historisch probleem, dat zich vandaag nog steeds laat voelen. Onderzoeksters Liesbeth Demuyser en Mart Sillen van het VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie en UCLL, leggen de feiten op tafel.

Nog lang niet uitgepraat over seks
In Eindelijk weten wat seks is laat sociaalwetenschapper Linda Duits humor en wetenschap vrolijk met elkaar laat stoeien.

‘Wel in mijn achtertuin’: het belang van burgerparticipatie in onderzoeksprojecten
In Vlaanderen groeit het besef dat wetenschapscommunicatie belangrijk is. Toch blijven ‘non-believers’, ‘ontkenners’ en het aantal anti-wetenschappelijke complottheorieën en misinformatiecampagnes welig tieren. Holle vaten klinken het luidst, of is er meer aan de hand?

Koorts mildert symptomen autisme
Koorts maakt sommige mensen met autisme socialer en taalvaardiger. Mogelijk komt dat door de impact op het immuunsysteem.

Pesten en een pandemie: gaat dat samen?
Welke impact heeft de coronapandemie op pesten? En welke les over het bestrijden van pesten kunnen we trekken uit de aanpak van het coronavirus?

‘De overheid had veel meer moeten inzetten op de preventie van psychische problemen’
Twee derde van de Belgische jongeren kampte tijdens de eerste lockdown met mentale problemen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen. En nog steeds gaat het niet goed. ‘Van alle kanten hoor ik dramatische verhalen’, zegt psycholoog en onderzoeker Kris Van den Broeck.

Een beetje down of echt depressief?
De coronacrisis laat zich stevig voelen, ook op het vlak van mentale gezondheid. Wie houdt het nog vol en wie is echt depressief? En hoe help je anderen die in een diep dal zitten?

Stamceltherapie repareert babyschedel
Een behandeling met stamcellen herstelt de vergroeide schedel van muismodellen met de aangeboren afwijking craniosynostosis.

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?
Hoeveel alcohol mag je eigenlijk drinken? Wanneer ben je verslaafd? Wat kun je doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving te veel drinkt? En is het dan zijn of haar eigen schuld? Liesbeth Gijsel vraagt het aan psychiater en verslavingsexpert Geert Dom.

Roterende eieren simuleren hersenschudding
Vooral klappen die draaiende bewegingen van het hoofd veroorzaken, vervormen het eigeel, dat hier model staat voor de hersenen.