Psyche & Brein

Kan een bloedtest een postnatale depressie opsporen?
Hoewel veel pas bevallen vrouwen lijden aan een postnatale depressie, krijgen ze lang niet altijd een officiële diagnose. Een nieuwe bloedtest zou de aandoening eerder kunnen opsporen, waardoor de behandeling sneller van start kan gaan.

Nooit meer game over
De ‘spelende mens’ is springlevend. In het digitale tijdperk dringen spelelementen meer dan ooit ons leven binnen, via tal van apps en toepassingen. Hoe nuttig is die fun-factor?

Nieuwe theorie geeft verklaring voor bijna-doodervaringen in het brein
Waarom zien sommige mensen bij een bijna-doodervaring een helder licht of hebben ze het gevoel uit hun lichaam te treden? Een nieuwe model verklaart hoe zulke intense belevingen precies ontstaan.

Slaaptekort is een stofwisselingsstoornis
De effecten van slaaptekort op de stofwisseling lijken op die van neurodegeneratieve aandoeningen zoals alzheimer en parkinson.

ADHD is trending op TikTok. Wat klopt en wat niet?
Bots je vaak tegen meubels op, luister je steeds naar dezelfde liedjes en ben je een echte zoetekauw? Dan heb je ADHD, volgens TikTok dan. Maar veel informatie over ADHD die op de app rondgaat, is onjuist.

Voel jij je angstig, prikkelbaar of emotioneel instabiel net vóór je menstruatie? Je bent niet alleen
De helft van de vrouwen wereldwijd ervaart stemmingswisselingen in de dagen voorafgaand aan de menstruatie. Gentse onderzoekers doen onderzoek om de oorzaken daarvan beter in kaart te brengen.

Baby’s vormen herinneringen, maar we kunnen die als volwassene niet meer oproepen
Baby's en peuters kunnen al vanaf één jaar herinneringen vormen, blijkt uit hersenscanonderzoek. Dat we ons daar niets van herinneren, is vermoedelijk te wijten aan problemen met het ophalen van deze herinneringen, niet aan het vormen ervan.

Maakt een social media-detox je gelukkiger?
Voel je je beter als je eens een week van Instagram, TikTok en Facebook afgaat? Nee, zo blijkt uit wetenschappelijke experimenten. ‘Er zijn minder drastische manieren om je gebruik te minderen die misschien haalbaarder zijn.’

Wat is migraine – en wat doe je eraan?
Een op de zeven mensen heeft migraine. Vooral vrouwen zijn het slachtoffer. Migraine is veel meer dan ‘een beetje hoofdpijn’, het is een hersenziekte en een migraine-aanval bestaat uit verschillende fases. Wat is migraine precies? En welke behandelingen bestaan er? Expert Jan Versijpt (UZ Brussel) vertelt je in deze podcastaflevering alles wat je moet weten over migraine.

Kan je aan alles verslaafd zijn?
Chocolade, koffie, snoep, series kijken, scrollen op sociale media, marathons lopen. Zowat iedereen vindt tegenwoordig van zichzelf dat hij wel ergens aan verslaafd is. Kan dat? Kan je aan alles verslaafd zijn? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.

Hoe goed begrijpen we de emoties van onze hond?
We kijken naar onze trouwe viervoeter en denken precies te weten wat hij voelt. Blijdschap, schuld, opwinding… Maar klopt dat wel? Nieuw onderzoek laat zien dat we ons vaker vergissen dan we denken.

Vakantie voor gevorderden
Zijn vakanties eigenlijk altijd goed voor ons? En wat is dat, ‘goed’ op vakantie gaan?

Waarom is tapping zo populair?
Als je energetische meridiaanpunten aantikt in je gezicht, zou je kunnen afraken van fobieën, uitstelgedrag en een laag zelfbeeld. Zou, want ik geloof er niet in. Dit is waarom.

De eeuwige verleiding
Onze online verslavingen veranderen onze hersenen, waardoor we meer en meer nodig hebben.

Blozen is niet zomaar een ‘gênante’ gebeurtenis: het is evolutionair voordelig
Blozen tijdens een speech: het overkwam neurowetenschapper en columnist Ann Van der Jeugd. Wat is de functie van die rode wangen en hals?

Oude Romeinse grenzen beïnvloeden persoonlijkheid en mentaal welzijn tot op de dag van vandaag
Duitsers die in voormalige Romeinse gebieden leven, worden gemiddeld ouder, zijn gelukkiger en hebben een andere persoonlijkheid dan Duitsers die buiten deze historische gebieden leven.

Waarom blijft ons zicht scherp tijdens beweging?
De wereld om ons heen blijft scherp, zelfs als we rennen of onze ogen snel bewegen. Dat komt door een hersengebied dat beweging in realtime corrigeert. Dit mechanisme zorgt ervoor dat we onze eigen beweging niet verwarren met die van de omgeving.