Psyche & Brein

Zo houdt je brein belangrijke en onbelangrijke sensaties uit elkaar
Een kleine, lang over het hoofd geziene structuur in de hersenstam is een cruciale poortwachter voor de signalen van ons lichaam.

‘Control-Alt-Delete in je brein’: wat loopt er mis tijdens een black-out?
Een complete black-out tijdens een examen, het is een ware nachtmerrie voor menig student. Wat gebeurt er in de hersenen op het moment dat je je niets meer van de leerstof kunt herinneren?

Volstaan multiplechoicevragen om een (politieke) mening samen te vatten?
Voor politieke peilingen vallen onderzoekers en nieuwsmedia doorgaans terug op kwantitatieve onderzoeksmethodes, waarbij meningen door middel van vragenlijsten worden omgezet in overzichtelijke cijfers en grafieken. Een mening valt echter niet altijd binnen de afgelijnde vraag- en antwoordmogelijkheden van een multiplechoicevraag. Volstaan kwantitatieve onderzoeksmethodes om de complexiteit van gedachten, ervaringen en meningen weer te geven?

Genetische overlap tussen psychische stoornissen en immuunziekten
De bevindingen helpen beter begrijpen waarom psychiatrische problemen en immuunstoornissen geregeld samen voorkomen.

Oude, grote bomen brengen je tot rust (en jonge boompjes doen dat veel minder)
In wijken in de stad waar grote bomen staan, gaat minder medicatie over de toonbank. De inwoners lijden er minder aan depressies of hart- en vaatziekten.

Zeer gedetailleerde beelden van het brein maken nieuwe toepassingen mogelijk
Nooit eerder brachten wetenschappers het volledige menselijke brein zo nauwkeurig in beeld. De gedetailleerde reconstructies leveren niet enkel unieke beelden op, maar ook talloze mogelijkheden voor de neuroanatomie.

Covid verhoogt risico op psychische stoornis
Wie covid heeft gehad, loopt een hoger risico om problemen zoals een verslaving, depressie of slaapstoornis te ontwikkelen.

Hoe je brein je identiteit vormt
Eén hersengebied is cruciaal voor ons vermogen om een consistente identiteit te vormen en te behouden.

Vechten of accepteren, een hels dilemma
In de rubriek 'Boek op recept' bevelen psychologen, psychiaters en therapeuten boeken aan voor patiënten, wat op de werkvloer bekend staat als bibliotherapie. Deze keer: Sonja Rutten raadt Welkom in het rijk der zieken aan.

“Een kind is nooit als enige verantwoordelijk voor zijn agressieve gedrag”
Bepaalde biologische factoren kunnen agressie bij kinderen veroorzaken. “Onstekingsprocessen bijvoorbeeld kunnen samenhangen met agressief gedrag”, zegt biologisch psycholoog Fiona Hagenbeek.
Waarom kinderen sneller taal leren
Een nieuwe taal leer je het makkelijkst wanneer je er niet te veel bij nadenkt. Precies wat kinderen doen.
Brein voor de spiegel
Om te begrijpen hoe informatie van de zintuigen zich vertaalt in gedrag, moet je de activiteit van honderden hersencellen tegelijk en langdurig bestuderen. Cagatay Aydin zette een grote stap in die richting.

Het recht om te vechten
Vrouwen die boksen trekken zich niks aan van wat ‘respectabel’ is voor een dame. Boksende en worstelende vrouwen waren honderd jaar geleden een fenomeen in Mexico. Maar ze botsten ook al gauw op verzet.

Nieuwe genvarianten voor schizofrenie gevonden
De varianten spelen onder meer een rol in de contactpunten tussen hersencellen. Die bevindingen helpen de oorzaken van schizofrenie beter te begrijpen.

Shared decision making: samen sterk
Wat maakt het vak van psychiater waardevol en interessant? Columnist Ebtisam El Filali schrijft erover in haar eerste column voor Psyche&Brein.

Járen heb ik niet durven douchen in gezelschap. Dat schrijf ik nu definitief van me af
In zijn allerlaatste column voor Psyche&Brein doet columnist Vittorio Busato een bekentenis.

Hallo, bonjour, good morning: een blik op de meertalige Belgische werkvloer
Meertaligheid is overal, ook op de Belgische werkvloer. In steeds meer bedrijven is er nood aan manieren om een brug te slaan tussen verschillende gemeenschappen, talen, en culturen. Daarom moeten werkgevers op zoek gaan naar creatieve oplossingen voor taalproblemen.