Psyche & Brein

“Ik wens iedereen klimaatangst toe”
Morgen gaat de klimaattop in Dubai van start. Veel mensen zijn sceptisch over de mogelijke uitkomst. Dat kan gepaard gaan met klimaatangst. Hoe moeten we daar mee omgaan? “Aan de rand van een afgrond hebben mensen hoogtevrees. Dat is normaal.”

Vier vragen en antwoorden over hoogbegaafdheid
Wat is intelligentie, hoe meet je het en wat is dan hoogbegaafdheid?

‘Opmerkelijk dat onderzoek van het ruggenmergvocht niet terugbetaald wordt’
De diagnose van de ziekte van Alzheimer met grote zekerheid bij leven stellen is nog maar vrij recent mogelijk. Neurowetenschapper en neuroloog Rose Bruffaerts (40) ontwikkelt breed inzetbare tools om hersenziektes zo vroeg mogelijk op te sporen en een snellere behandeling mogelijk te maken.

Niet verder vertellen: waarom een geheim bewaren goed voor je kan zijn
Een geheim bewaren wordt vaak als vermoeiend of stresserend ervaren. Nu blijkt dat we er misschien wel baat bij hebben om dat geheim even voor onszelf te houden, zolang het een positief nieuwtje is.

Nieuwe ‘pleister’ herstelt en voorkomt hernia
Een pleister-implantaat ontwikkeld door Amerikaanse onderzoekers kan mogelijk een rughernia genezen en toekomstige letsels vermijden.

ADHD verhoogt risico op dementie
Wie op volwassen leeftijd de diagnose ADHD krijgt, loopt meer risico op dementie dan leeftijdgenoten zonder de ontwikkelingsstoornis.

Leidt blootstelling aan fijnstof tot slechtere schoolprestaties?
Luchtvervuiling leidt mogelijk tot slechtere schoolresultaten van kinderen, blijkt uit een nieuwe, grootschalige Amerikaanse studie. ‘Ook in Vlaanderen en Nederland overschrijden de gemiddelde concentraties de WHO-richtlijnen.’

Waarom we dromen (en nachtmerries hebben)
Het mysterie van dromen was voor columnist Annabel Nijhof een van de redenen om psychologie te gaan studeren. Heeft de wetenschap dat mysterie inmiddels ontrafeld?

Nieuwe technologie meet hoe goed iemand spraak verstaat: ‘Belangrijk voor de taalontwikkeling van de allerkleinsten’
Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden een nieuwe technologie waarmee ze via hersengolven kunnen meten hoe goed iemand spraak verstaat. Dat is vooral goed nieuws voor heel jonge kinderen met gehoorproblemen, bij wie de technologie voor de eerste keer met succes werd uitgetest.

Verslaafd aan voedsel
Bewerkte voeding beïnvloedt de beloningscircuits in ons brein. Moeten we voedselverslaving zien als een nieuw soort eetstoornis?

Hoogbegaafd en een ontwikkelingsstoornis: “Geen twee dubbel bijzondere kinderen zijn hetzelfde”
Hoogbegaafdheid kan samengaan met autisme, ADHD of dyslexie. Vaak wordt de hoogbegaafdheid dan niet opgemerkt. Wetenschappers noemen het twice-exceptional (dubbel bijzonder) of kortweg 2E. Zeven vragen en antwoorden over dubbel bijzondere kinderen.

Wat is het verschil tussen beginnende dementie en gewone vergeetachtigheid?
Iedereen wordt op den duur vergeetachtiger. Hoe weet je of je met dementie te maken hebt?

Is de overgang een carrièrekiller? ‘Soms ben ik heel vergeetachtig en kan ik niet helder denken’
De overgang heeft meer impact dan een opvlieger nu en dan. Zo zou een op de drie vrouwen zich door overgangsklachten beperkt voelen op het werk, schrijft Eos Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel in haar boek F*ck de menopauze. Een exclusieve voorpublicatie.

Bestaande medicatie verhelpt trauma-effecten bij muizen
Het medicijn amiloride verhelpt paniekreacties en een hogere pijngevoeligheid bij muizen. Deze effecten hadden ze ontwikkeld doordat ze meteen na hun geboorte bij hun moeder weggehaald waren. Opvallend was dat de effecten gedurende twee generaties bleven aanhouden.

‘Vrienden zijn niet elkaars therapeut’
Vriendschap is goed voor je gezondheid. Tijd besteden met je vrienden werkt stressverlagend. Maar wanneer de een altijd praat en de ander enkel nog luistert, kan het toxisch worden en is er een risico op wederzijdse afhankelijkheid, zegt vriendschapsexpert Beate Völker.

Nee, slim zijn is niet altijd leuk
Scholen zijn vaak gefocust op het bijspijkeren van de zwaksten van de klas. En terecht. Maar ook de slimsten van de klas kunnen onderwijs op maat gebruiken.
‘Veel vrouwen met mentale klachten denken niet aan de overgang. Ze menen dat er iets anders scheelt’
De overgang van vruchtbaar naar onvruchtbaar is voor veel vrouwen een rollercoaster. Eos-journalist Liesbeth Gijsel schreef een boek over alles wat je maar beter kunt weten en misschien niet durfde te vragen over de gevolgen van de pijlsnelle terugval van oestrogeen.