Psyche & Brein
Waarom pubers stinken (en baby's een fijne geur hebben)
Pubers hebben de slechte reputatie dat ze een beetje stinken. Volgens recent onderzoek heeft die geur een evolutionaire verklaring.
Waarschuwing: dit artikel gaat over de zin en onzin van trigger warnings
‘Deze film bevat scènes van alcoholgebruik’ of ‘Opgelet: bevat transfobe scènes’. We komen zogenaamde trigger warnings alsmaar vaker tegen om overgevoelige reacties op een bepaald thema te voorkomen. Hoe nuttig zijn die waarschuwingen?
Daar is de zon! Hoe zonnestralen onze stemming en emoties beïnvloeden
Little darlin’, the smiles returning to their faces… Iedereen kent de lyrics van het prachtige Beatles-nummer Here Comes the Sun wel. En er zit een bron van waarheid in, want zonlicht is een natuurlijk antidepressivum.
Lopen gaat beter met muziek: de rol van de coördinatiedirigent
Muziek is tegenwoordig een onderdeel geworden van de sportbeleving. We fietsen op het ritme van oppeppende beats en we rennen op motiverende melodieën. Sporten op muziek vermindert het gevoel van vermoeidheid, motiveert ons en verbetert onze prestaties! Kunnen muzikale ritmes kinderen met coördinatieproblemen ook helpen om beter te rennen?
Angst om te verouderen is eigenlijk angst voor het onbekende
Onze angst voor veroudering heeft vooral te maken met angst voor het onbekende en niet zozeer met het verouderingsproces zelf, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Bovendien werkt onze maatschappij die angst in de hand.
Deze cellen zijn de boosdoeners bij chronische pijn
Schwann-cellen zorgen voor de aanmaak van het isolatiemateriaal rond de zenuwen in ons lichaam. Volgens nieuw onderzoek zouden ze ook een sleutelrol spelen bij hypergevoeligheid en chronische pijn.
Ongeval? De omgeving bepaalt wie de schuld krijgt
De automobilist of de voetganger, wie draagt de verantwoordelijkheid bij een verkeersongeval tussen beide? De omgeving blijkt te bepalen wie we als schuldige aanwijzen.
Ge-3D-print hersenweefsel maakt onderzoek naar alzheimer en parkinson makkelijker
Wetenschappers zijn erin geslaagd om functioneel menselijk hersenweefsel te 3D-printen.
Afscheid nemen van je therapeut doe je zo
Patiënten kunnen het vertrek van hun therapeut ervaren als een afwijzing. Maar ook bij de behandelaar kunnen gevoelens van onrust, verdriet en boosheid opduiken. Hoe ga je daarmee om?
Zijn wij wel gemaakt om monogaam te zijn?
Eén partner, je leven lang. Zit dat monogame ideaal in de mens ingebakken of is het een cultureel gegeven? Alternatieve relatievormen maken opgang. ‘Onze voorouders deden aan seriële monogamie.’
Hoeveel oermens schuilt er in ons?
We hebben meer gemeen met onze verste voorouders dan we denken. Toen de mens – of zelfs zijn voorgangers – nog over de savanne rondzwierf, ontstond gedrag dat tot vandaag ons doen en laten kan bepalen.
Waarom zijn er steeds meer singles?
Je eerste kus op je vijftiende, je eerste keer seks op je zeventiende en je eerste relatie ergens daartussenin. Dat zijn de gemiddeldes en ook ongeveer wat de maatschappij verwacht als het over seksuele ontwikkeling gaat. Toch zijn er heel wat twintigers die nog nooit seks of een relatie hebben gehad. Dat leidt tot vragen en schaamtegevoelens. ‘Single zijn wordt gezien als een tijdelijke toestand die zo snel mogelijk opgelost moet worden.’
Verhoren van kleuters in zedenzaken: Het gebruik van de omstreden poppenmethode
Over misbruik praten met een kind is complex. Als onderzoekers vastlopen, doen ze soms een beroep op hulpmiddelen zoals poppen of tekeningen. Forensisch psychologen Tamara De Beuf en Charlotte Bücken verduidelijken in deze blog waarom deze methode inmiddels drie decennia wordt afgeraden.
Blunders en blauwe haren
Iedereen kan zich wel een moment van schaamte herinneren. Maar wat is het nut van schaamte? En kunnen we pijnlijke herinneringen doelbewust vergeten?
Logopedie voor transgender personen
Dat je stemgeluid belangrijk is, wist Margaret Thatcher al. Toen ze Brits premier werd, kreeg ze stemtraining om lager te praten en op die manier meer autoriteit en macht uit te stralen. Ook voor transgender personen betekent de aanpassing van hun stem vaak een belangrijke stap in hun transitie.
Puberteit, rottige tijd?
Mentaal welzijn bij jongeren staat hoog op de agenda. En terecht.
‘Het bijhouden van een dagboek heeft veel positieve effecten’
‘Journaling’, ofwel een dagboek bijhouden, is populair op sociale media, en Apple kwam recent nog met een nieuwe app ‘Journal’ waarin je je gevoelens kwijt kan. Maar helpt dat echt? Is schrijven een effectieve manier om je gevoelens te verwerken?
In de fabriek van de toekomst onderzoeken we menselijke hersenen aan de lopende band
Ons brein is een ongelofelijk complex orgaan waardoor de zoektocht naar geneesmiddelen voor verschillende hersenaandoeningen al jaren gaande is. Maar er is hoop: we kunnen nu hersenweefsel maken en bestuderen in een petrischaal. Voeg nog wat artificiële intelligentie toe en binnenkort ontwikkelen we revolutionaire geneesmiddelen in de hersenfabriek.