Psyche & Brein

Waarom we dansen
Waarom wekt bepaalde muziek een bijna onbedwingbare drang op om ons lichaam in beweging te brengen?

Onverwachte relatiebreuk? Taalonderzoekers wisten het al maanden!
De taal van mensen verandert subtiel in de maanden en weken voorafgaand aan een relatiebreuk, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Woensdag in Het Verhaal: Paddo’s versus depressie: 1-0
Eos Psyche&Brein: Het Verhaal is de meest directe manier om je te verdiepen in de wereld van psychologie en hersenwetenschap. Je ontvangt een keer per week een artikel rechtstreeks in je mailbox.

Zetten nicotinezakjes jongeren aan tot roken?
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) pleit voor een verbod op nicotinezakjes. Net als e-sigaretten kunnen ze immers op jonge leeftijd een opstap betekenen naar roken, aldus de minister. Klopt dat?

‘We moeten voorzichtig zijn met technieken als manifesteren, want dat is nooit een wondermiddel’
De ideale partner, je droomhuis, de perfecte baan … Door middel van je gedachten kun je alles krijgen wat je maar wil. Manifesteren heet de methode, en het is een trend op sociale media. Werkt dat echt?

Druk zijn geeft status. En dat is een maatschappelijk probleem
De norm is dat we druk zijn. We halen er ons gevoel van eigenwaarde uit. Om daar verandering in te brengen is op samenlevingsniveau verandering nodig, betoogt hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe.

Zoek niet naar je roeping, zoek zinvol werk
Mensen die iets zinvols willen doen, slagen makkelijker dan degenen die een passie willen vervullen.

Ruik de wereld
In De atlas van geur koppelt Ari Turunen geuren aan geschiedenis, mythologie, literatuur, beeldende kunst, etymologie en scheikunde.

‘In de dagelijkse dingen schoonheid vinden. Dat is de kunst van het leven’
Tevredenheid lijkt niet meer van deze tijd. Toch is er volgens psychiater Dirk De Wachter hoop. ‘De maatschappij is op zoek naar een nieuw evenwicht tussen prestatiegericht zijn en welzijn. De essentie is zorgzaam omgaan met elkaar.’

Kun je je persoonlijkheid veranderen?
Zestig procent van de mensen wil zijn of haar persoonlijkheid bijschaven. Kan dat wel?

Is er een verband tussen kunstmatige voortplanting en ontwikkelingsstoornissen?
Een nieuwe studie suggereert dat bepaalde vormen van kunstmatige voortplanting een risico met zich meebrengen op autisme en ontwikkelingsachterstanden. Experts twijfelen aan die bevinding. ‘De conclusie lijkt me voorbarig.’

Ons lichaam bewonen: het begrip embodiment en waarom het zo belangrijk is
Het bewonen van ons lichaam, ook wel embodiment genoemd, wat betekent dat nu juist? Je leest meer over in deze blog.

Zo stop je met pleasen
Pleasers zullen niet snel nee zeggen, stellen zich behulpzaam op en houden veel rekening met de wensen van anderen. Zo komen ze makkelijk in een schadelijk patroon van zelfopoffering terecht. Psycholoog Nele Jacobs (Brussels School of Governance) stelt een stappenplan voor om te stoppen met pleasen.

Beïnvloedt de kleur van het bord de smaak van je eten?
Sommigen lusten geen fruit, anderen dan weer geen groenten. Dat kan tot een ongezond eetpatroon leiden. Maar de wetenschappelijke wereld schuift een oplossing naar voren. In het Verenigd Koninkrijk wees nieuw onderzoek uit dat de kleur van het bord een verschil kan maken. Klopt dat?

Terugblik 2022 - De structuur van een taal heeft invloed op de manier waarop die taal verwerkt wordt
We gaan er vaak vanuit dat processen van taalproductie overal dezelfde zijn, maar onderzoek bij sprekers van het Murrinhpatha toont aan dat dat niet zo is. Dat is voor taalkundige Jean Christophe Verstraete (KU Leuven) hét antwoord van 2022.

Terugblik 2022 - Therapie in virtuele realiteit kan pijn verlichten
Patiënten die met behulp van een VR-bril therapie krijgen, voelen minder pijn voor, tijdens en na medische procedures. Dat noemt neuroloog Steven Laureys (Universiteit van Luik) het inzicht van 2022.

Waarom mislukken goede voornemens?
Van de vele goede voornemens op 1 januari blijft tegen 1 maart meestal weinig of niets over. Toch is er een manier om je zelfcontrole op te krikken.

Snel van start: vroege aanwijzingen van cognitieve begaafdheid bij kleuters
Om gepast in te spelen op de leerbehoeftes van cognitief begaafde kinderen, is het belangrijk al vroeg inzicht te krijgen in hun cognitief potentieel. Maar wat zijn de eerste tekenen van cognitieve begaafdheid? In deze blog lees je er meer over.