Psyche & Brein

‘Ik moet tot vervelens toe uitleggen waarom mijn naam ‘niet past’ bij mijn uiterlijk’
Bij adoptie mogen de adoptie-ouders hun kind een nieuwe naam geven. Wat doet die westerse naam met het zelfbeeld?

Diversiteit: verrijkend of beangstigend?
Diversiteit maakt veel mensen gelukkiger: we kunnen openlijk onszelf zijn. Tegelijk is al die diversiteit verwarrend, en voor sommigen ook beangstigend. De vraag van één miljoen: hoe neem je de angst en onzekerheid serieus zonder de maatschappij te verscheuren?

Afweerstoffen uit darmen gelinkt aan multiple sclerose
MS-patiënten hebben een verhoogde concentratie van een bepaald type afweerstof in hun ontlasting, bloed en hersenvocht. Die bevindingen helpen mogelijk de ziekte te behandelen en eerder op te sporen.

‘Je wil niet dat iemand je liefheeft als een paar mooie schoenen’
We zijn nog nooit zo mooi en tegelijkertijd zo ontevreden over ons uiterlijk geweest als vandaag. Volgens psycholoog Liesbeth Woertman is het lichaam de nieuwe identiteitsverlener in onze samenleving.

Hoog smartphonegebruik zorgt voor slechtere studieresultaten
Een hoog smartphonegebruik is nefast voor de studieprestaties, zo blijkt uit onderzoek van Simon Amez (UGent). Zo halen studenten met een meer dan gemiddeld smartphonegebruik tot 1 punt op 20 minder op examens dan hun studiegenoten.

Gif van vogelspin geeft inzicht in chronische pijn
Inzicht in de werking van tarantulagif kan helpen bij het ontwikkelen van pijnmedicatie.

'Door de coronacrisis en de afstandsregels kan de identiteitsvorming bij jongeren vertraging oplopen'
Zelfontplooiing en persoonlijke groei. Dat is identiteit volgens levenslooppsycholoog Nele Jacobs. Een gesprek over de impact van de coronacrisis, positiviteit en de voordelen van twijfelen.

‘Bijna ieder verschil tussen partners is te overbruggen’
‘We zijn op elkaar uitgekeken.’ ‘Onze karakters botsen te veel.’ Wanneer een stel besluit om uit elkaar te gaan, zijn dat vaak de redenen. Met de juiste hulp was een breuk misschien niet nodig geweest.

Belangrijke reminder: blijf herinneringen oproepen
Wanneer we herinneringen oproepen, worden ze versterkt. Dat komt door veranderingen in de structuur van genetisch materiaal.

Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg winnen de Eos Publieksprijs Wetenschapscommunicatie
Het duo maakt een erg succesvolle podcast die filosofische thema’s op een toegankelijke wijze aansnijdt.

Wat doet mishandeling met een kinderbrein?
De gevolgen van kindermishandeling zijn niet te onderschatten. Zelfs tientallen jaren na de feiten kunnen slachtoffers nog last hebben van angsten, nachtmerries en psychosomatische klachten. Het trauma verankert zich in je lijf. Prof. Peter Adriaenssens zoomt in op het kinderbrein en legt uit waarom volwassenen nog steeds kunnen lijden onder hun jeugdtrauma.

Causaliteit. De term die niet genoemd mag worden.
Een belangrijk doel van school- en ontwikkelingspsychologisch onderzoek is het bestuderen en begrijpen van causale relaties tussen variabelen. Ondanks het belang van causaliteit, zal je zelden causaal taalgebruik tegenkomen in school- en ontwikkelingspsychologische literatuur. Dat is problematisch. Menswetenschappers kunnen drie geboden volgen om causaliteit beter te benaderen met gegevens uit vragenlijstonderzoek.

Paracetamol tijdens zwangerschap gelinkt aan veranderingen in hersenverbindingen
Pasgeboren baby’tjes met veel paracetamol in hun ontlasting hebben mogelijk een hoger risico op ADHD.

Eenzaamheid in tijden van COVID-19
Als mensen zijn wij sociale dieren. Wij hebben er nood aan om ons verbonden te voelen met anderen. Wanneer we ons niet verbonden voelen met anderen of meer geïsoleerd zijn van anderen dan kan er het pijnlijke gevoel van eenzaamheid ontstaan.

Zorgen lockdowns voor meer psychische problemen bij studenten?
Online les en minder sociale contacten: het studentenleven is voor velen drastisch veranderd. Resulteren die veranderingen daadwerkelijk in stress en andere psychische klachten onder studenten, zoals blijkt uit een Frans onderzoek? 'Het is belangrijk dat universiteiten aandacht besteden aan de weerbaarheid en mentale gezondheid van studenten.'

Hersenstimulatie tegen oorsuizen
Elektrische stimulatie van bepaalde hersengebieden lijkt te helpen tegen tinnitus.

Studeren in tijden van corona
Vorige maand begon ook aan de Universiteit Antwerpen het nieuwe academiejaar. Daar ging een hoop voorbereidend werk aan vooraf, weet Els Prinsen, professor en voorzitter van de Onderwijscommissie Biologie aan de UAntwerpen. Welke impact heeft de coronacrisis vandaag op het universiteitsleven?

Psychische problemen tijdens zwangerschap vergroten kans op astma bij het kind
Tienjarigen van wie de moeder tijdens de zwangerschap kampte met psychische klachten, lopen meer risico op astma.