Psyche & Brein

Meten is weten. Wat IQ-tests ons leren
Ben jij benieuwd naar je IQ? Shalini gaat erover in gesprek met hoogleraar schoolpsychologie Karine Verschueren en neurowetenschapper Boris Konrad.

Nieuwe MRI-software brengt hersenactiviteit direct in beeld
De nieuwe methode zou nauwkeuriger en sneller in beeld brengen welke signalen neuronen aan elkaar doorgeven en zo kunnen bijdragen aan het beter begrijpen van hersenprocessen.

‘Constant denken aan een vuurtoren is beter dan gefrustreerd wakker liggen’
De laatste paar nachten beweegt er iets. Als ik een eerste keer wakker word, weet ik helemaal niets meer van de voorbije uren. Ben ik naar het toilet geweest? Huilde een van de kinderen? Is mijn partner opgestaan? Geen flauw idee.

'Suïcidaal gedrag is erg complex. De breinstructuur is één factor die hieraan kan bijdragen'
Bij sommige jongeren met suïcidale gedachten en gedragingen is er een subtiel maar significant verschil in de hersenstructuur, zo blijkt uit onderzoek. 'Het resultaat vertelt wellicht meer over de mechanismen bij suïcidaal gedrag in een specifieke subgroep', zeggen postdoctoraal onderzoeker Laura van Velzen (universiteit Melbourne) en hoogleraar Anne-Laura van Harmelen (universiteit Leiden).

Hoe vind je een baan die bij je past?
Je bent afgestudeerd en moet beginnen met je werkende leven. Je hebt een baan, maar hebt er genoeg van. Wat nu? Hoe weet je welke job bij jou past? Hoe weet je wat je goed kunt en graag zult doen? Heeft loopbaanbegeleiding zin? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, vraagt het aan Nicky Dries, organisatiepsycholoog aan de KU Leuven en hoofd van het Future of Work Lab.

'Pas als ik écht slaperig ben, kruip ik in bed'
Na anderhalve week online slaaptraining voel ik me nog niet beter uitgeslapen. Maar geen nood, dat blijkt normaal te zijn. Foute slaapkamergewoontes verander je niet in 1, 2, 3.

Later word ik een genie. Word je slim geboren?
Waar zit intelligentie in je brein? En is het een kwestie van geluk, hard werk of een goede omgeving? Je hoort het van neurowetenschappers Boris Konrad en Tom Verguts, hoogleraar schoolpsychologie Karine Verschueren en klinisch geneticus Hilde Van Esch.

‘Ik ga met stress de trap op. Zal ik vannacht wel kunnen slapen?’
Journalist Thomas Detombe slaapt slecht. Om daar verandering in te brengen, schreef hij zich in voor een erkende online slaaptraining van zes weken. Zijn ervaringen lees je wekelijks in deze blog.

Waarom ik de term ‘anderstalig’ uit mijn vocabulaire heb geschrapt
Taal leren is meer dan spellingsregels, grammatica en woordenschat leren beheersen. Taal leren is bij uitstek een bron van identiteit.

Slim! Wat onze intelligentie zo fascinerend maak
Wat is intelligent zijn? Is iedereen op dezelfde manier intelligent? Of bestaan er verschillende vormen en soorten van? Je hoort het in dit seizoen van de podcast Studio Brein, waarin Shalini Van den Langenbergh zoekt naar wat er zo fascinerend is aan ons brein en onze intelligentie.

Meer last van PMS is meer piekeren en stress
Mensen die last hebben van het premenstrueel syndroom (PMS) ervaren een aantal dagen voor de menstruatie verschillende klachten. Daar blijft het niet bij: onderzoek van de Universiteit Gent laat zien dat zij gedurende de hele cyclus meer piekeren en stress ervaren dan mensen met weinig premenstruele klachten.

Honderd korte stukjes over de werking van je brein
Over ons brein valt veel meer te vertellen dan wat past in een medische context, lees je in Breinbreker van neuroloog Steven Laureys.

Effect van nieuw alzheimermedicijn opnieuw twijfelachtig
Volgens een persbericht dat breed werd opgepikt door diverse media, is er een nieuw medicijn op komst dat de ziekte van Alzheimer aanzienlijk zou afremmen. Dat zou blijken uit de resultaten van een grootschalige klinische proef, zo maakten de ontwikkelaars bekend. Is het alzheimermedicijn echt zo veelbelovend?

Een totaal nieuwe manier om ziektes aan te pakken met Aelin
VIB-onderzoekers die het samenklitten van eiwitten bestuderen draaiden de spelregels om en ontwikkelden zo een compleet nieuwe aanpak om tal van ziektes te bestrijden

Dit gebeurt er in je brein als je een hond aait
Interactie met honden leidt tot meer activiteit in de prefrontale cortex. Dit hersendeel helpt bij het verwerken van sociale en emotionele interacties.

Helpen bestaande medicijnen tegen infecties ook tegen depressies?
Antidepressiva slaan niet altijd aan. Vlaamse en Nederlandse wetenschappers onderzoeken nu of immuunonderdrukkende medicijnen depressies kunnen bestrijden.

Çagatay Aydin en Marie Mulier, twee jonge hersenonderzoekers met een missie
In dit dubbelinterview met onderzoekers Çagatay Aydin (NERF) en Marie Mulier (NERF / VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek) hebben we het over nieuwe technologieën en de unieke kijk die ze ons bieden op het brein. Een verhaal over twee doorzetters met een passie voor technologische innovatie.

Dieren, planten en machines zijn op hun eigen manier ‘bewust’
‘Ik wil dat iedereen begrijpt dat ik eigenlijk een persoon ben’, zei Googles AI-systeem onlangs. Hebben machines echt gevoelens en bewustzijn? En hoe zit dat bij planten en dieren?