Psyche & Brein
Oxytocine neusspray verbetert mogelijk sociale banden bij kinderen met autisme
Herhaalde toediening van oxytocine bij kinderen met autisme stimuleert het lichaamseigen oxytocinesysteem.
Nieuwe ultradunne sensoren meten neuronale activiteit diep in de hersenen
Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden nieuwe sensoren die diep in de hersenen activiteit kunnen meten van zowel grotere populaties als van individuele neuronen, bij zowel mensen als bij dieren.
Hoe een streak je motiveert om iets vol te houden
Elke dag twintig minuten mediteren of dagelijks een nieuwe taal leren op Duolingo. Waarom werken streaks zo motiverend?
De zin en onzin van brainfood
Vette vis, noten, bosbessen en vitamine B: ze zouden je hersenen in topvorm houden en dementie voorkomen. Klopt dat?
Heeft boeken lezen invloed op je levensduur?
In de Standaard stond onlangs het volgende: ‘Er is onderzoek dat een link ziet tussen lezen en levensduur. Die correlatie blijkt uit een studie in het wetenschappelijk tijdschrift Social Science & Medicine. Ze zien de link al vanaf 30 minuten per dag lezen.’ Het artikel wil mensen aanmoedigen om meer boeken te lezen. Klopt dat wel?
‘Dat iets erfelijk is, betekent niet dat het onveranderlijk is’
Tweelingen hebben exact dezelfde genen en zijn daardoor de ideale proefpersonen voor onderzoek naar de nature-nurture-vraag. Dorret Boomsma doet het al meer dan 35 jaar. In 1987 stampte ze het Nederlandse Tweelingen Register uit de grond. ‘Niemand in het veld zal nog zeggen: het is het een of het ander.’
Als geluk erfelijk is, wat kun je daar dan mee?
Ook bij het geluksgevoel is er sprake van een samenspel van genen en omgeving, schrijft hoogleraar Meike Bartels. Hoe zit dat?
Activiteiten in de natuur hebben positieve impact op kinderen met autisme
Kinderen met autisme hebben op korte termijn baat bij activiteiten in de natuur, blijkt uit een nieuwe overzichtsstudie.
Terugblik 2023 - Hoe de tong danst wanneer we praten
We gebruiken onze tong dagelijks, en toch begrijpen wetenschappers nog niet helemaal hoe ze klanken helpt produceren. Twee studies uit 2023 zorgden voor nieuwe inzichten.
Terugblik 2023 - Onderzoekers reconstrueren nummer van Pink Floyd uit hersensignalen
Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om het nummer Another brick in the wall van Pink Floyd te reconstrueren, puur op basis van de hersenactiviteit van mensen die het nummer hadden beluisterd.
Hoe maak je leerlingen warm voor wetenschap?
Over wetenschappers leven nog steeds stereotiepe denkbeelden, ook bij jongeren. Als we wetenschap definiëren als een collectie vaststaande feiten, dan zetten we de deur open voor fake news. Wat kan je als leerkracht doen?
Een eerste glimp van het ‘wifi-netwerk’ van onze hersenen
Hersencellen communiceren niet alleen met elkaar door signalen af te vuren via synapsen. Ze doen dat ook via kleine eiwitten: zogeheten neuropeptiden. Wij hebben nu voor het eerst het communicatienetwerk van die stofjes gedetailleerd in kaart gebracht in het brein van een minuscuul dier, de rondworm C. elegans. Zo kunnen we beter begrijpen hoe die chemische boodschappers in het brein werken.
Lang zullen we leven! (met een gezond exposoom)
Als wetenschapper en apotheker wil ik me inzetten om de levenskwaliteit van mijn medemens te verbeteren. Mijn overtuiging? Gezondheidspromotie en ziektepreventie zijn dé sleutels tot een lang, gelukkig en gezond leven.
Wij zijn geen slaven van onze genen
Nature of nurture? Een bioloog schudt weleens het hoofd wanneer weer eens de – vaak filosofisch gekleurde – vraag wordt gesteld. Gedragsbioloog Mark Nelissen legt uit waarom.
Vier vragen en antwoorden over de winterdip
Met de donkerste dagen van het jaar in het vooruitzicht, zetten veel mensen zich schrap voor de beruchte winterdip. Wat is het en hoe kan je je ertegen wapenen? Professor psychologie Niki Antypa legt uit: ‘Raadpleeg altijd je huisarts voordat je aan lichttherapie begint. Je bent immers aan je biologische klok aan het sleutelen’.
Herbekijk: Aangeboren of aangeleerd?
Nature of nurture? Op donderdag 7 december spraken experts Lieselot Hemeryck en Kristien Hens over het vraagstuk dat de wetenschap al eeuwenlang bezighoudt. Herbekijk gesprek op deze pagina en stel je vragen via de chat.
Tégen nature versus nurture en dus vóór de creatieve mens
Traditioneel gezien gaat het nature-nurture-debat over persoonlijkheid, tegenwoordig wordt het kader ook op een hoop andere zaken geplakt. Bijvoorbeeld op gezondheid. Hoe zit dat?
Nature en nurture zijn onafscheidelijk
De drie kinderen van Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel zijn heel verschillend. Toch kregen ze dezelfde opvoeding en hebben ze voor de helft dezelfde genen. Hoe kan dat toch?