
Wim Swinnen
Wim Swinnen was in een vorig leven rockjournalist en verkeerde tot voor kort in de waan dat wetenschap en muziek als een tang op een varken zouden passen.
Meest behandelde onderwerpen:

Zin en onzin van zittenblijven: ‘Vooral in het secundair onderwijs kan de psychologische impact ernstig zijn’
Een leerjaar overdoen, het klinkt logisch als je niet geslaagd bent. Maar welke gevolgen heeft zittenblijven op leerprestaties op de lange termijn, de doorstroming naar hoger onderwijs en de sociaal-emotionele ontwikkeling?

‘In de dagelijkse dingen schoonheid vinden. Dat is de kunst van het leven’
Tevredenheid lijkt niet meer van deze tijd. Toch is er volgens psychiater Dirk De Wachter hoop. ‘De maatschappij is op zoek naar een nieuw evenwicht tussen prestatiegericht zijn en welzijn. De essentie is zorgzaam omgaan met elkaar.’

Ik denk, dus ik communiceer
Een Amerikaanse man die verlamd is kan weer communiceren dankzij een hersenimplantaat. De man spelt in zijn hoofd de woorden en een algoritme zet de hersengolven om in geschreven letters. Zullen verlamde patiënten binnen enkele jaren gewoon kunnen deelnemen aan een gesprek?

‘Een beetje bevolkingskrimp op wereldniveau zou zeker niet erg zijn’
Vandaag wordt officieel de 8 miljardste mens geboren. Daar komen nog bijna 2 miljard mensen bij. Toch duikt het gemiddelde kindertal per vrouw onder de grens waarop de populatie stabiel blijft. Begint de wereldbevolking deze eeuw al te krimpen?

“Taal is het product van onze vriendelijkheid”
Waarom kunnen mensen praten en apen niet? Cognitief neurowetenschapper Rogier Mars zoekt naar verschillen in het brein tussen mens en dier. “Mensen moeten samenwerken om te overleven, en dan is communicatie cruciaal.”

Vaarwel wegwerpmaatschappij, welkom circulaire economie?
Grondstoffen en goederen recyclen of hergebruiken vermindert de druk op het milieu. Ook het klimaat profiteert van de circulaire economie. Maar krijgen we de kringloop ooit helemaal gesloten?

‘Lekker is geen toeval’
Waarom proeven we wat we proeven? De Nederlandse restauranthouder en wetenschapper Peter Klosse doet al twintig jaar onderzoek naar smaak. ‘Onze smaakdefinitie is aan herziening toe. Er is een paradigmashift nodig.’

'Kook elektrisch en vervang kaarsen door ledkaarsjes'
Ook binnenshuis worden we blootgesteld aan fijnstof en andere schadelijke deeltjes. Experts waarschuwen voor de gezondheidseffecten van fijnstof in huis.

'Ik denk niet dat we alzheimer ooit kunnen genezen'
Haar hele carrière heeft Christine Van Broeckhoven onderzoek gedaan naar de ziekte van Alzheimer. Mettertijd ondervond ze dat de ziekte complexer is dan ze aanvankelijk had gedacht. 'Hoe meer inzicht we krijgen in deze hersenaandoening, hoe groter de onzekerheid wordt.'