Hersenwetenschapper Emilie Cardon boekte zo’n spraakmakende resultaten dat ze al droomde van publicaties in toptijdschriften als Nature en Science. Maar daarbij liep ze toch wat te hard van stapel. Hoe dat zit, vertelt ze in haar faalverhaal.
Volg ‘Missen is wenselijk’ op www.instagram.com/misseniswenselijk
Shownotes
Shownotes
-
Genoot je van de podcast? Vertel het verder! Gebruik #misseniswenselijk op social media
-
Volg ‘Missen is wenselijk’ op Instagram @misseniswenselijk voor leuke extra’s over de onderzoekers / onderzoeken uit de podcast
-
Schrijf je in voor de eos-nieuwsbrief voor meer verhalen uit de wetenschap!
-
De aflevering met Emilie werd opgenomen op 16 maart 2025 tijdens een Relaas-vertelavond in Huset – Gent
-
Montage & sound design door Joris Van Damme
-
Tips / feedback / correcties? info@scimingo.eu
-
Heb je zelf een faalverhaal dat je wilt delen? Pitch het hier!
Wie weet komt jouw verhaal in bod in het volgende seizoen van Missen is wenselijk.
Over Emilie's onderzoek
-
Emilie Cardon publiceerde in 2024 het boek “Het buigzame brein – de wetenschap achter neuroplasticiteit”. Daarin licht ze het grote potentieel én de kleine kantjes van ons veranderlijk brein toe. Ze mocht in ‘Voorproevers’ op Radio 1 komen vertellen over haar boek – hier te beluisteren.
-
🎧 Emilie was eerder ook al te gast in de Eos-podcast “Ik heb een vraag” waarin ze vertelde waar tinnitus vandaan komt en wat je ertegen kunt doen. Luister hier
-
👩🏻💻 Of lees over haar onderzoek in de Eos-blog “Tinnitus betrapt in het brein”, die ze in 2022 schreef naar aanleiding van haar deelname aan de Vlaamse PhD Cup.
-
🎓 Wil je in Emilie’s wetenschappelijke publicaties duiken? Check dan haar onderzoeksprofiel bij de Universiteit Antwerpen
Het nieuws achter de koppen uit de outro
-
Onderzoekers UAntwerpen ontwikkelen nieuwe therapie tegen pancreas- en dikkedarmkanker (VRT NWS – 12 februari 2024)
-
Zuurstof ontdekt in verst bekende sterrenstelsel, op 13,4 miljard (!) lichtjaar afstand (VRT NWS – 20 maart 2025)
-
Belgische doorbraak in onderzoek naar frontotemporale dementie, waar onder meer acteur Bruce Willis aan lijdt (VRT NWS – 17 juni 2024)
Inspiratie
‘Missen is wenselijk’ werd bedacht door Arnaud Zonderman (coördinator van SciMingo vzw) na het lezen van ‘Fieldwork Fail – The Messy side of science’. In dit geweldig boek belicht illustrator Jim Jourdane veldwerkbloopers van onderzoekers van over de hele wereld.
‘Missen is wenselijk’ is een reeks van SciMingo & het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen, in samenwerking met Eos Wetenschap en met de steun van de Vlaamse Overheid.