
Ilse Boeren
Ilse Boeren schrijft als journalist over het vaak moeilijke evenwicht tussen mens, economie en natuur.
Meest behandelde onderwerpen:

Onderhuidse sensor maakt opvolging van diabetes type 1 makkelijker
Om te onderzoeken of bij mensen met diabetes type 1 de ziekte symptomatisch gaat worden, maken artsen vandaag gebruik van een glucosetest. Onderzoekers aan de VUB bewezen dat onderhuidse sensoren een alternatief kunnen vormen voor die tijdrovende en soms vervelende test.

‘Bij de Schrödingervergelijkingen hoort een grote asterisk: we kunnen ze niet oplossen’
De quantummechanica mag onze kijk op de werkelijkheid dan radicaal veranderd hebben, de beroemde Schrödingervergelijkingen blijven een onoplosbaar mysterie. Quantumfysicus Frank Verstraete, hoofd van de onderzoeksgroep quantumfysica in Cambridge en professor aan de UGent, zoekt naar manieren om deze puzzel te benaderen.

Zijn kokkels opgewassen tegen een warmer klimaat?
Kokkelschelpen horen bij de top drie van de strandvondsten aan de Belgische en Nederlandse kust. Vast staat dat kokkels het lastig hebben met de klimaatopwarming. Nederlandse wetenschappers onderzoeken hoe erg het met de diertjes gesteld is.

‘Elke euro die we investeren in ruimtevaart, krijgen we drie tot vier keer terug’
Bemande ruimtevaart is duur en nog steeds een beetje gevaarlijk. Toch plannen de VS, Europa en zelfs China en India na meer dan vijftig jaar opnieuw mensen op de maan. Frank De Winne, voormalig astronaut en nu verantwoordelijk voor ruimte-exploratie bij het opleidingscentrum van ESA, legt uit waarom astronauten belangrijk zijn voor de toekomst van onze planeet.

Beroemde Chinese dinoskeletten gewoon bedolven onder modder
Sinds zijn vondst in de jaren 1980 staat een site met extreem goed bewaarde dinoskeletten in de Chinese Yixianformatie bekend als het tweede Pompeii. Alleen een plotse gebeurtenis als een vulkaanuitbarsting zou zoveel resten in zulk detail kunnen bewaren, heette het. Met de nieuwe uranium-lood dateringsmethode CA-ID-TIMS bewezen onderzoekers dat die theorie geen steek houdt.

Europese bosplanten schuiven westwaarts door stikstof: ‘Unieke planten worden weggeconcurreerd’
Vooral stikstof, en pas in tweede instantie de klimaatverandering, is de belangrijkste oorzaak van de verschuiving in verspreiding van veel plantensoorten. Dat toonden Pieter Sanczuk (UGent) en zijn collega’s met de databank van vegetatie-opnames forestREplot.

Nobelprijs Scheikunde voor drie onderzoekers die eiwitstructuren ontsleutelden
De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar een celbioloog, een fysicus en een computerwetenschapper. David Baker slaagde erin om compleet nieuwe eiwitten te maken met Rosetta. Demis Hassabis en John M. Jumper gebruiken de kunstmatige intelligentie van AlphaFold2 om de structuur van zowat alle bekende eiwitten te voorspellen.

Ig Nobelprijs voor pijnlijke placebo’s, dode forellen en anale ademhaling
Afgelopen nacht reikte het magazine Annals of Improbable Research voor de 34ste keer de Ig Nobelprijzen uit - voor wetenschappelijk onderzoek dat je eerst doet lachen, maar dan doet nadenken. Plastic planten imiteren echte planten – of is het andersom – dronken wormen zijn trager dan nuchtere, en pijnlijke placebo’s werken beter.

Planten meten schemering
Tijdens de zomerzonnewende, op 21 juni, duurt de schemering het langst. Nu begint ze weer te korten, en dat weten ook planten, zo blijkt. Het groen rondom ons meet de duur van de schemering en past zijn groei daaraan aan.