
Ilse Boeren
Ilse Boeren schrijft als journalist over het vaak moeilijke evenwicht tussen mens, economie en natuur.
Meest behandelde onderwerpen:

Waarom coronavariant B.1.1.529 zo snel de zorgwekkende variant ‘omicron’ werd
Vrijdag zette de Wereldgezondheidsorganisatie een nieuwe zorgwekkende variant op het lijstje: omicron. Wat weten we van die nieuwe variant?

Nutri-Score op supermarktrek niet zaligmakend
Om consumenten gezondere voeding te doen kiezen, is er meer nodig dan een label met de Nutri-Score op het supermarktrek.

22 procent van de planten van Spanje en Portugal komt nergens anders voor
De inventaris van alle Spaanse en Portugese vaatplanten bevat maar liefst 6.120 plantensoorten en meer dan een vijfde komt alleen daar voor.

Ondanks zeer koude winter blijft zuidpoolijs smelten
Volgens een nieuwsbericht op de site van CNN was de winter van 2021 op Antarctica de op één na koudste ooit gemeten. En dat in een jaar van extreme hitte! Dat lijkt misschien goed nieuws voor de ijskap op de Zuidpool, maar de langetermijntrends zijn minder rooskleurig.
Plant als oorlogsstrateeg
De zwarte mosterdplant blijkt voorbereid te zijn op de volgorde waarin verschillende insectensoorten aanvallen.

Nobelprijs Chemie voor ‘organische moleculenbouwers’
De Nobelprijs Chemie 2021 gaat naar Benjamin List en David MacMillan voor de ontwikkeling van organokatalysatoren, instrumenten om molecules te bouwen.

Beton stoot CO2 uit, het is geen netto-opslagplaats
Beton is geen carbon sink: het slaat niet meer CO2 op dan het uitstoot naar de atmosfeer. Het nieuwste IPCC-rapport beweert ook niet dat beton een netto-opslagplaats voor CO2 is, maar gebruikt betonnen gebouwen wél om de berekening van de fossiele CO2-uitstoot naar beneden bij te stellen. Hoe zit dat?

Toen planten aan land kropen
Onlangs stootten onderzoekers op 420 miljoen jaar oude fossielen van landplanten. De resten zijn niet alleen bijzonder vanwege hun ouderdom. Ze zijn gevonden in Zuid-Afrika, een gebied waarover uit die periode maar zeer weinig bekend is.

Een vaccin voor planten
Vijftien keer spuiten met fungiciden en nóg een slechte aardappeloogst: het overkwam dit jaar veel kwekers van het populaire bintje. Dat kan binnenkort verleden tijd zijn, met dank aan een plantaardige stof die werkt als een vaccin.