
Ilse Boeren
Ilse Boeren schrijft als journalist over het vaak moeilijke evenwicht tussen mens, economie en natuur.
Meest behandelde onderwerpen:

De nieuwe Belgica verlegt haar grenzen
De Belgische wetenschap heeft een nieuw onderzoeksschip, dat in het weekend van 25 en 26 juni in Gent gedoopt wordt en te bezichtigen is. ‘Het schip kan de zeebodem onderzoeken tot op 5.000 meter diepte.’

De oceaan is geen wingewest met grenzeloze hulpbronnen
Nog meer dan het land bestaat de zee uit netwerken. Kleine veranderingen kunnen wel degelijk grote gevolgen hebben.

Stamcelbiologen ontrafelen regulatie van placentacellen
De allereerste beslissing in de ontwikkeling van een embryo, of een cel deel gaat uitmaken van de placenta of van het embryo zelf, wordt gereguleerd door een enkel eiwitcomplex.

Reptielen: onbekend is onbemind
Er moet dringend iets veranderen aan het negatieve beeld dat mensen hebben van reptielen. Het boek Het fascinerende leven van reptielen van Sterrin Smalbrugge draagt daaraan bij.

Algoritme voorspelt aardbevingen nauwkeuriger dan ooit
Artificiële intelligentie kan de grootte van een aardbeving nauwkeurig en in een fractie van een seconde inschatten.

Hoe kunnen we soja kweken in Vlaanderen?
Peulvruchtenplanten hebben een bijzondere eigenschap: ze halen stikstof uit de lucht. Dat doen ze in een joint venture met bacteriën die in knolletjes in hun wortels leven. Soja is een belangrijke eiwitleverancier – én een peulvrucht. Je kan de plant hier kweken, maar dat zal pas echt goed lukken als de juiste bacteriën rond en in zijn wortels zitten.
‘We kunnen geen zwarte vuilniszakken blijven maken’
Plastic is overal. En de vraag stijgt nog steeds, van 1,5 miljoen ton in 1950 naar 359 miljoen ton in 2018. Recycling is noodzakelijk om het milieu te ontzien. Maar het proces is nog te duur of levert plastic van lage kwaliteit op. Sibel Ügdüler en haar collega’s ontwikkelen methodes om de plasticcirkel te sluiten.

Gekleurde verenpakken hebben meer functies dan communicatie en camouflage
Kleuren hebben een evolutief voordeel. Bontgekleurde verenpakken vertellen soortgenoten: kies mij, ik ben sterk, want ik heb energie over om kleuren te maken. Stilaan worden ook andere functionele voordelen van kleur duidelijk. Evolutiebioloog Michaël Nicolaï lichtte een tipje van de pluim op.

‘Zonder onmiddellijke emissiereducties kunnen we de klimaatopwarming niet tot 1,5°C beperken’
Volgens het IPCC-mitigatierapport dat eerder deze week verscheen, bestaan er nu veel meer mogelijkheden om de CO2-uitstoot wereldwijd op een betaalbare manier terug te dringen dan in 2014. Maar we moeten ze dringend meer inzetten.