
Ilse Boeren
Ilse Boeren schrijft als journalist over het vaak moeilijke evenwicht tussen mens, economie en natuur.
Meest behandelde onderwerpen:
‘We kunnen geen zwarte vuilniszakken blijven maken’
Plastic is overal. En de vraag stijgt nog steeds, van 1,5 miljoen ton in 1950 naar 359 miljoen ton in 2018. Recycling is noodzakelijk om het milieu te ontzien. Maar het proces is nog te duur of levert plastic van lage kwaliteit op. Sibel Ügdüler en haar collega’s ontwikkelen methodes om de plasticcirkel te sluiten.

Gekleurde verenpakken hebben meer functies dan communicatie en camouflage
Kleuren hebben een evolutief voordeel. Bontgekleurde verenpakken vertellen soortgenoten: kies mij, ik ben sterk, want ik heb energie over om kleuren te maken. Stilaan worden ook andere functionele voordelen van kleur duidelijk. Evolutiebioloog Michaël Nicolaï lichtte een tipje van de pluim op.

‘Zonder onmiddellijke emissiereducties kunnen we de klimaatopwarming niet tot 1,5°C beperken’
Volgens het IPCC-mitigatierapport dat eerder deze week verscheen, bestaan er nu veel meer mogelijkheden om de CO2-uitstoot wereldwijd op een betaalbare manier terug te dringen dan in 2014. Maar we moeten ze dringend meer inzetten.

‘Alles wordt gepersonaliseerd, ook de geneeskunde. Pilletjes waarmee je alle patiënten geneest bestaan niet’
Technologie roept soms weerstand op. In hoeverre houden de vier Vlaamse onderzoekscentra hiermee rekening? Eos sprak met de directeurs. ‘Het is onze taak om het publieke debat te voeden met wetenschappelijk correcte informatie.’

‘In de toekomst kunnen we een vaccin in een paar dagen synthetiseren’
De wereld - en de wetenschap - staat voor grote maatschappelijke kwesties. Welke innovatie is de komende eeuw wereldwijd het meest nodig? Eos sprak met de directeurs van de vier technologische sleutelspelers.

‘Als we onze sterktes samenbrengen, liggen er echte doorbraken in het verschiet’
De wereld staat voor enorme uitdagingen. Ook in Vlaanderen zoeken wetenschappers naar oplossingen. Een gesprek met vier technologische sleutelspelers over innovatie en duurzaamheid.

Lama redt aardbei
Hoeveel reportages over biotechnologie eindigen met iets zichtbaars én direct bruikbaars in een potje? Vast heel weinig, maar er bestaan uitzonderingen. Het laatste beeld van een ochtend bij Biotalys: een glazen flesje met een antischimmelmiddel voor voedingsgewassen, op basis van antilichaamtechnologie.

Zonder bochten geen beek: hermeandering moet waterlopen weer gezond maken
Een halve eeuw geleden was waterbeheer gebaseerd op controle. Beken werden rechtgetrokken en opgestuwd, tot ze niet meer leefden. Volgens het huidige inzicht moeten waterlopen opnieuw kunnen meanderen. Maar niet iedereen is even blij met oncontroleerbare beken.

Australische bosbranden zorgden voor afbraak van ozon in de stratosfeer
De Australische "Black Summer"-natuurbranden van 2019 en 2020 hebben enorme hoeveelheden rookdeeltjes hoog in de atmosfeer geïnjecteerd. Daardoor zijn chloorhoudende verbindingen in de stratosfeer toegenomen. Die stoffen vernietigen ozon op de middelste breedtegraden.