Psyche & Brein
Vier vragen en antwoorden over de winterdip
Met de donkerste dagen van het jaar in het vooruitzicht, zetten veel mensen zich schrap voor de beruchte winterdip. Wat is het en hoe kan je je ertegen wapenen? Professor psychologie Niki Antypa legt uit: ‘Raadpleeg altijd je huisarts voordat je aan lichttherapie begint. Je bent immers aan je biologische klok aan het sleutelen’.
Herbekijk: Aangeboren of aangeleerd?
Nature of nurture? Op donderdag 7 december spraken experts Lieselot Hemeryck en Kristien Hens over het vraagstuk dat de wetenschap al eeuwenlang bezighoudt. Herbekijk gesprek op deze pagina en stel je vragen via de chat.
Tégen nature versus nurture en dus vóór de creatieve mens
Traditioneel gezien gaat het nature-nurture-debat over persoonlijkheid, tegenwoordig wordt het kader ook op een hoop andere zaken geplakt. Bijvoorbeeld op gezondheid. Hoe zit dat?
Nature en nurture zijn onafscheidelijk
De drie kinderen van Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel zijn heel verschillend. Toch kregen ze dezelfde opvoeding en hebben ze voor de helft dezelfde genen. Hoe kan dat toch?
Nature of nurture? Een problematische tweedeling
Het zit in mijn genen, dus ik kan er niks aan doen. Of: dit is een gevolg van omgevingsfactoren, dus dat kunnen we veranderen. Dat denkbeeld is fout, argumenteert bio-ethicus Kristien Hens. De vraag of iets nature of nurture is, is niet zinvol.
“Ik wens iedereen klimaatangst toe”
Morgen gaat de klimaattop in Dubai van start. Veel mensen zijn sceptisch over de mogelijke uitkomst. Dat kan gepaard gaan met klimaatangst. Hoe moeten we daarmee omgaan? “Aan de rand van een afgrond hebben mensen hoogtevrees. Dat is normaal.”
Vier vragen en antwoorden over hoogbegaafdheid
Wat is intelligentie, hoe meet je het en wat is dan hoogbegaafdheid?
‘Opmerkelijk dat onderzoek van het ruggenmergvocht niet terugbetaald wordt’
De diagnose van de ziekte van Alzheimer met grote zekerheid bij leven stellen is nog maar vrij recent mogelijk. Neurowetenschapper en neuroloog Rose Bruffaerts (40) ontwikkelt breed inzetbare tools om hersenziektes zo vroeg mogelijk op te sporen en een snellere behandeling mogelijk te maken.
Niet verder vertellen: waarom een geheim bewaren goed voor je kan zijn
Een geheim bewaren wordt vaak als vermoeiend of stresserend ervaren. Nu blijkt dat we er misschien wel baat bij hebben om dat geheim even voor onszelf te houden, zolang het een positief nieuwtje is.
Nieuwe ‘pleister’ herstelt en voorkomt hernia
Een pleister-implantaat ontwikkeld door Amerikaanse onderzoekers kan mogelijk een rughernia genezen en toekomstige letsels vermijden.
Beter emoties reguleren met hersenstimulatie?
Emoties kunnen ons soms overweldigen, maar wat als elektrische hersenstimulatie kan helpen in het beheersen van deze innerlijke stormen? Ons onderzoek toont aan dat elektrische stimulatie van de hersenen helpt om de zonnige kant van het leven te blijven zien, zelfs als er donkere wolken zijn. Worden onze hersenen binnenkort ook elektrisch ondersteund?
ADHD verhoogt risico op dementie
Wie op volwassen leeftijd de diagnose ADHD krijgt, loopt meer risico op dementie dan leeftijdgenoten zonder de ontwikkelingsstoornis.
Leidt blootstelling aan fijnstof tot slechtere schoolprestaties?
Luchtvervuiling leidt mogelijk tot slechtere schoolresultaten van kinderen, blijkt uit een nieuwe, grootschalige Amerikaanse studie. ‘Ook in Vlaanderen en Nederland overschrijden de gemiddelde concentraties de WHO-richtlijnen.’
Waarom we dromen (en nachtmerries hebben)
Het mysterie van dromen was voor columnist Annabel Nijhof een van de redenen om psychologie te gaan studeren. Heeft de wetenschap dat mysterie inmiddels ontrafeld?
Nieuwe technologie meet hoe goed iemand spraak verstaat: ‘Belangrijk voor de taalontwikkeling van de allerkleinsten’
Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden een nieuwe technologie waarmee ze via hersengolven kunnen meten hoe goed iemand spraak verstaat. Dat is vooral goed nieuws voor heel jonge kinderen met gehoorproblemen, bij wie de technologie voor de eerste keer met succes werd uitgetest.
Verslaafd aan voedsel
Bewerkte voeding beïnvloedt de beloningscircuits in ons brein. Moeten we voedselverslaving zien als een nieuw soort eetstoornis?
Hoogbegaafd en een ontwikkelingsstoornis: “Geen twee dubbel bijzondere kinderen zijn hetzelfde”
Hoogbegaafdheid kan samengaan met autisme, ADHD of dyslexie. Vaak wordt de hoogbegaafdheid dan niet opgemerkt. Wetenschappers noemen het twice-exceptional (dubbel bijzonder) of kortweg 2E. Zeven vragen en antwoorden over dubbel bijzondere kinderen.
Wat is het verschil tussen beginnende dementie en gewone vergeetachtigheid?
Iedereen wordt op den duur vergeetachtiger. Hoe weet je of je met dementie te maken hebt?