Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:
Tekort aan bestuivers beperkt landbouwopbrengst wereldwijd
Het gaat al even niet goed met insecten, en dat heeft gevolgen voor de landbouw. Heel wat gewassen zijn immers afhankelijk van bestuivende insecten zoals bijen of zweefvliegen. Het tekort aan bestuivers maakt dat wereldwijd de opbrengst van gevoelige teelten onder het potentieel blijft.
Wat witoorpenseelapen ons leren over menselijke taal
Om elkaar niet kwijt te raken in het dichte gebladerte van de jungle, roepen witoorpenseelaapjes elkaar bij naam. Dit uniek vermogen biedt inzichten in de ontwikkeling van menselijke taal.
Hoe sociale media de natuur schaden
Foto's en filmpjes van dieren en planten doen het goed op sociale media. Bij de jacht op het perfecte plaatje en bijhorende likes gaan fotografen steeds verder. Die competitieve dynamiek op sociale media maakt dat kwetsbare soorten en natuurgebieden onder druk komen te staan.
Hoe klimaatverandering de dagen langer maakt
Het smelten van de ijskappen op Groenland en Antarctica vertraagt de rotatiesnelheid van de aarde, waardoor de dag een beetje langer wordt. Gaan we daar iets van merken?
Natuur als oorlogsslachtoffer
In Oekraïne woedt de oorlog in alle hevigheid verder. Niet alleen eist de Russische invasie nog dagelijks mensenlevens, ook de natuur deelt in de klappen. Zeker langs de frontlinie, die zich uitstrekt door zowel het industriële hart van Oekraïne als de meest vruchtbare landbouwregio’s van het land, is de verwoesting haast totaal.
Kunnen soorten cultuur delen?
Bestaat de mogelijkheid dat diersoorten met elkaar in interactie treden op zo'n manier dat het gedrag– en misschien zelfs het evolutionair pad – van beide soorten verandert? Ja, zo argumenteert een groep wetenschappers. Een nieuw concept, co-cultuur, moet helpen deze interacties beter te begrijpen.
Niet het klimaat, maar de mens was schuldig aan het verdwijnen van de megafauna
Zo'n vijftigduizend jaar geleden begon een uitstervingsgolf die een belangrijk deel van de grote dieren fataal werd. De precieze oorzaak – de mens of een veranderend klimaat – bleef een open discussie. Tot nu.
Hoe paardrijden Europa bereikte
Nog niet zo heel lang geleden waren paarden het snelst mogelijke vervoermiddel. Toch was tot nu toe niet bekend hoe paarden, eens gedomesticeerd, zich over Europa en Azië verspreidden. Een genetische analyse werpt nieuw licht op die expansie.
Hoe invasieve planten het geluid van landschappen veranderen
Niet-inheemse planten beïnvloeden de 'klank' van een landschap. Monitoring van dat geluid kan helpen om veranderingen in ecosystemen op te sporen.