Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:

Hoe plastic zich verspreidt van bodem tot bord
Plasticdeeltjes zitten ondertussen overal, van het poolijs tot in onze hersenen. Ook in landbouwbodems stapelen ze zich op. Via gewassen komen de plasticdeeltjes uiteindelijk in onze voeding terecht.

De Vikingen achterna
Drie jaar lang verkende archeoloog Greer Jarrett de handelsroutes van de Vikingen in het Hoge Noorden. Met zijn reis toonde hij aan dat de Vikingen zich verder op zee begaven dan gedacht, en dat ze daarbij gebruik maakten van een netwerk van aanmeerplekken verspreid over de Scandinavische kusten.

Natuurbeheerders staan voor dilemma’s: ‘Het onderscheid tussen inheems en exoot is artificieel’
Niet-inheemse soorten hebben geen al te beste reputatie. Niet ten onrechte, want invasieve planten en dieren kunnen de lokale biodiversiteit zwaar onder druk zetten. Tegelijkertijd wordt een aanzienlijk deel van die soorten zijn bedreigd in hun herkomstregio. Hoe moeten we omgaan met die paradox?

Waarom worden sommige dode dieren een fossiel en andere niet?
Fossielen bieden een belangrijke inkijk in de geschiedenis van het leven. Maar fossilisatie is zeldzaam, want lang niet alle organismen zijn even goed in staat om te fossiliseren. Waar ligt dat aan?

Oorlog om het weerbericht: zo groeide Groenland uit tot een geopolitiek strijdtoneel
Groenland staat al decennia in de belangstelling van de VS. Waar het land vandaag is uitgegroeid tot een geopolitiek en economisch brandpunt, was het tijdens de Tweede Oorlog een strategische militaire positie om meteorologische data te verkrijgen. Die waren cruciaal voor luchtbombardementen of geheime manoeuvres.

Hoe erfelijk is trauma?
De gevolgen van geweld kunnen generatieslang doorwerken. Een genetische analyse bij Syrische vrouwen op de vlucht suggereert dat intergenerationele trauma’s mogelijk ook een genetische basis hebben.

Europees natuurherstel gaat ten koste van wereldwijde biodiversiteit: ‘We moeten keuzes maken’
Natuurherstel van land dat wordt gebruikt voor voedsel- of houtproductie: het klinkt mooi, maar toch kan het kwalijke gevolgen hebben. ‘Wat verder weg gebeurt, blijft vaak buiten beeld.’

Waarom schapen wit zijn (en andere feitjes over de geschiedenis van het schaap)
Schapen hebben met hun vlees, melk en wol de mensheid een grote dienst bewezen. Toch wisten we tot nu toe weinig over hun domesticatie en verspreiding. Nieuw onderzoek brengt daar verandering in.

Onderzoekers herhalen ontledingen van Grieks-Romeinse arts Galenus: ‘Een heel zintuiglijke ervaring’
Het werk van de Griekse arts Galenus domineerde veertien eeuwen lang de geneeskunde. Maar door het kopiëren van zijn boeken slopen er fouten in de tekst. Om een beter beeld te krijgen van de originele beschrijvingen, werden een aantal van zijn experimentele dissecties opnieuw uitgevoerd.