Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:
Bossen slaan mogelijk minder CO2 op dan gedacht
Wat maakt dat bomen groeien? Fotosynthese, simpel toch? Zo eenduidig is het echter niet, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dat heeft gevolgen voor modellen die de CO2-opname van bossen in kaart brengen.
Extreme hitte treft een tiende van de wereldbevolking
Het zuiden van Azië kreunt al weken onder extreme temperaturen. De combinatie met een hoge luchtvochtigheid maakt de warmte haast onleefbaar, en dat voor bijna een miljard mensen.
Kan de weerbaarheid van Vlaamse bossen beter?
Het gaat niet goed met onze bossen. Het veranderende klimaat verzwakt bomen en maakt hen vatbaarder voor allerlei ziektes en plagen. INBO zocht uit hoe het bosareaal in Vlaanderen aan te passen aan deze nieuwe realiteit.
Hoe de wilde tulp de Lage Landen bereikte
De eerste tulpenbollen die de Lage Landen in de zestiende eeuw bereikten waren afkomstig uit het toenmalig Ottomaanse rijk. Alleen de wilde tulp (Tulipa sylvestris) legde een andere weg af.
Hitte en droogte remmen groei tropische bomen
Weersomstandigheden in het droge seizoen bepalen de omvang van jaarringen bij tropische bomen. Een relatief nat en koel droogteseizoen stimuleert extra groei, en omgekeerd. Dat wijst erop hoe gevoelig tropische wouden zijn voor klimaatschommelingen.
Gerecycleerd PET-plastic lekt meer chemische componenten
Bij het terugdringen van plasticvervuiling speelt recyclage een sleutelrol. PET – het materiaal waaruit plastic flessen gemaakt worden – valt relatief makkelijk te hergebruiken. Maar juist bij gerecycleerd PET bestaat het risico dat chemicaliën uit het plastic lekken.
AI ontcijfert emoties van varkens
Wetenschappers zijn erin geslaagd om op basis van geknor, gegrom en geschreeuw van varkens een systeem te ontwerpen dat de emoties van de dieren identificeert. Geven die data ons echt een diepere inkijk in het emotionele leven van varkens?
Extreme armoede uitbannen beïnvloedt CO2-emissies nauwelijks
De ongelijke inkomensverdeling wereldwijd vertaalt zich in de hoeveelheid CO2 die mensen uitstoten. Het uitroeien van extreme armoede zou de globale koolstofuitstoot echter niet significant doen toenemen, zo blijkt uit een nieuwe, fijnmazige data-analyse.
Hoe superbergen het leven op aarde een zetje gaven
In de geologische geschiedenis van de aarde ontstonden twee keer superbergen: bergketens drie tot vier keer zo uitgestrekt als de Himalaya. Die bergen speelden mogelijk een rol bij de ontwikkeling van het leven op aarde.