Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:
Darmflora van neanderthalers leek op de onze
Moderne mensen en neanderthalers delen niet alleen stukjes DNA, ook de samenstelling van het microbioom in onze darmen vertoont gelijkenissen. 'Deze bacteriën waren al aanwezig in de darmflora van onze laatste gemeenschappelijke voorouder, minstens 700 000 jaar geleden.'
Vissen 'domesticeren' garnalen om hen te helpen bij het kweken van algen
De uitwerpselen van de garnalen bevorderen de groei van algen op het rif, algen waarmee de vissen zich voeden. De verstrengeling tussen beide soorten is dermate hecht dat het aan domesticatie doet denken.
Ook bioplastics doen landbouwbodems geen goed
Plastic folie wordt gretig gebruikt in de landbouw. Erg praktisch, want de folie onderdrukt de onkruidgroei, beschermt de planten en houdt water vast. Tegelijk vervuilen dergelijke mulchfolies de landbouwbodems. Toch is biologisch afbreekbare folie niet de oplossing.
Wat jaarringen ons leren over supernova's
Supernova's zijn misschien wel de meest spectaculaire fenomenen in het heelal. De enorme uitbarstingen die de dood van een grote ster markeren slingeren een gigantische hoeveelheid energie de ruimte in. Best niet te dichtbij komen, want zelfs verafgelegen kosmische explosies laten hun sporen na op aarde, zo blijkt uit de jaarringen van bomen.
Wilde genen sterken koffie tegen klimaatsverandering
In de wouden van Oeganda troffen onderzoekers verschillende nog onbekende koffievariëteiten aan. Een aantal blijkt goed bestand tegen droogte, een eigenschap die de koffieteelt mogelijk kan wapenen tegen de impact van een veranderend klimaat.
Ook de wegen zelf veroorzaken luchtvervuiling
Slechte luchtkwaliteit staat met stip op één als het aankomt op milieugerelateerde gezondheidsrisico's in Europa. De uitstoot van personen- en vrachtverkeer is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van schadelijke stoffen. Nu blijkt dat niet enkel auto's en vrachtwagens de lucht vervuilen, maar dat ook het asfalt zelf een rol speelt.
Kruipt de buurt waarin je opgroeit echt onder je huid?
Kinderen die hun jeugd doorbrengen in achterstandswijken kampen als volwassenen vaker met gezondheidsproblemen. Nu blijkt dat de buurt waarin je opgroeit ook verantwoordelijk is voor verschillen in het epigenoom, het geheel aan eiwitten en andere moleculen dat de werking van de genen reguleert. Hoe zit dat?
Zijn stadsvossen op weg om zichzelf te domesticeren?
Opportunisten als ze zijn, vinden vossen goed hun draai in onze steden. Het afval dat wij als mens achterlaten vormt een wel erg aanlokkelijke voedselbron. Maar het stadsleven heeft als gevolg dat vossen uiterlijke verschillen vertonen met hun soortgenoten op het platteland.
Lockdown gaf strandbloemen ademruimte
De afgelopen maanden bleef het rustig aan de Belgische kust. De lockdown hield ons binnen, een dagje aan zee was niet aan de orde. Die rust gaf typische strandplanten zoals zeeraket de kans om open te bloeien, voor even toch.