Annabel Nijhof
Annabel Nijhof is als psycholoog en neurowetenschapper verbonden aan de Universiteit Gent, waar ze onderzoek doet naar autisme en sociale interacties.
Meest behandelde onderwerpen:
Waarom we terugvallen op slechte gewoontes als we stress hebben
Achteraf voelen we ons helaas vaak nog slechter door dit gedrag. Waarom doen we het dan toch?
Mijn tranen zijn een teken van emotionele volwassenheid
Vermoedelijk is huilen een aangeboren eigenschap, enerzijds vanwege hulpeloosheid, anderzijds om de band met de ouders te versterken. Maar ook als we ouder worden hebben tranen een functie.
Blunders en blauwe haren
Iedereen kan zich wel een moment van schaamte herinneren. Maar wat is het nut van schaamte? En kunnen we pijnlijke herinneringen doelbewust vergeten?
Waarom we dromen (en nachtmerries hebben)
Het mysterie van dromen was voor columnist Annabel Nijhof een van de redenen om psychologie te gaan studeren. Heeft de wetenschap dat mysterie inmiddels ontrafeld?
Hoogbegaafd en een ontwikkelingsstoornis: “Geen twee dubbel bijzondere kinderen zijn hetzelfde”
Hoogbegaafdheid kan samengaan met autisme, ADHD of dyslexie. Vaak wordt de hoogbegaafdheid dan niet opgemerkt. Wetenschappers noemen het twice-exceptional (dubbel bijzonder) of kortweg 2E. Zeven vragen en antwoorden over dubbel bijzondere kinderen.
Ook online kun je hechte vriendschappen sluiten
Net als zoveel anderen kon psycholoog en neurowetenschapper Annabel Nijhof tijdens de corona-lockdowns wel een nieuwe hobby gebruiken. Die hobby leverde ook nieuwe online vrienden op. Nu kan ze niet meer zonder hen.
Een knuffelclub, waarom ook niet?
Wie graag coaching volgt in relatie tot een dier, kan tegenwoordig kiezen uit een breed aanbod: van zwemsessies met dolfijnen tot wandelingen met alpaca’s. Hoe wetenschappelijk is dat geknuffel?