Govert Schilling
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij is al vele jaren vaste medewerker van Eos-magazine en schreef tot nu toe meer dan dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Hij wordt geregeld uitgenodigd om ontwikkelingen binnen de sterrenkunde te komen toelichten in radio- en televisieprogramma's. Govert onderhoudt ook de website Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Vulkaanwereld
Op zo’n 600 miljoen kilometer van de aarde bevindt zich een surrealistische wereld waar continu krachtige vulkaanuitbarstingen plaatsvinden.
‘Zoozve’ vereeuwigt spelfout van tekenaar in de kosmos
Een klein rotsblok in een merkwaardige baan rond de zon is door de Internationale Astronomische Unie officieel Zoozve genoemd. Daarmee is een onbenullige spelfout van een Britse illustrator voorgoed vereeuwigd in het heelal.
Dubbelmaantje voor planetoïde Dinkinesh
De Amerikaanse ruimtesonde Lucy heeft haar eerste opmerkelijke ontdekking gedaan: de kleine planetoïde Dinkinesh blijkt vergezeld te worden door een maantje, dat zelf weer uit twee delen bestaat.
Versmeltend trio
Drie sterrenstelsels liggen op ramkoers. Hun lot is ook wat ons eigen Melkwegstelsel te wachten staat.
Vreemde kattenstaart wijst op recente kosmische botsing
Anderhalve eeuw geleden knalden twee gigantische kosmische rotsblokken met veel geweld op elkaar. Daarbij verpulverden ze vrijwel volledig, met een enorme waaier aan kleine, donkere stofdeeltjes als gevolg.
De Europese ruimtetelescoop Euclid zorgt nu al voor een kleine revolutie
Een recente foto gemaakt door de Europese ruimtetelescoop Euclid toont een ongezien groot stuk van de sterrenhemel en boet daarbij nauwelijks in aan beeldscherpte.
Bizarre zandwolken in ‘suikerspinplaneet’ ontdekt door James Webb-telescoop
Sterrenkundigen hebben vreemde zandwolken ontdekt in de hete dampkring van een planeet die zelf nog het meest doet denken aan een suikerspin. De ontdekking is gedaan met het Europese MIRI-instrument aan boord van de James Webb Space Telescope.
Planetoïde Bennu is rijk aan koolstof en water
De kleine planetoïde Bennu bevat veel koolstof en water. Dat blijkt uit een eerste analyse van bodemmonsters van het kosmische rotsblok, die dit najaar op aarde zijn afgeleverd.
De dag waarop de infraroodsterrenkunde werd geboren
Veertig jaar geleden bracht een revolutionaire satelliet voor het eerst in de geschiedenis de gehele sterrenhemel op infrarode golflengtes in kaart.