Column
Ruimte

Perseverance zal vele kilometers afleggen in een geologisch paradijs

Donderdagavond landde de Amerikaanse Marswagen Perseverance op Mars om daar bodemmonsters te verzamelen en op zoek te gaan naar mogelijke sporen van leven in het verre verleden.

Dit is een artikel van:
Eos Wetenschap

Deze gedetailleerde foto toont het landingsgebied van Perseverance: een opgedroogde rivierdelta op de bodem van een kolossale krater. De krater, Jezero geheten, heeft een diameter van bijna 50 kilometer. Op de foto is alleen het westelijke deel ervan te zien. De verticale bergketen links van het midden van de foto maakt deel uit van de hoge, steile kraterrand.

Beeld: NASA/JPL-Caltech/MSSS/JHU-APL

De bodem van Jezero ligt bijna 3 kilometer dieper dan het gemiddelde hoogteniveau op Mars. Metingen van de Amerikaanse ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter hebben de aanwezigheid aangetoond van afzettingsgesteenten en kleimineralen (carbonaten) – met verschillende kleuren zijn variaties in de samenstelling van de bodem weergegeven.

Alles wijst erop dat de krater enkele miljarden jaren geleden een gigantisch meer was (‘jezero’ is het Tsjechische woord voor ‘meer’), met een diepte van naar schatting zo’n 250 meter. Uit die lang vervlogen periode stamt ook de opvallende uitwaaierende delta: via een opening in de kraterwand stroomde water vanuit een brede vallei (linksboven op de foto) het meer in.

Tegenwoordig komt er geen vloeibaar water meer voor aan het Marsoppervlak, maar ooit leek de planeet veel meer op de aarde. Als er in dat verre verleden leven is ontstaan, zijn de sporen daarvan wellicht te vinden in de kleihoudende sedimenten in het deltagebied. Perseverance moet aan de rand van de delta landen, en zal in de komende jaren vele kilometers afleggen in wat je gerust een geologisch paradijs kunt noemen.