‘Vijftig keer Deepsky’ brengt een schat aan informatie over nevels en gesternten aan de sterrenhemel

Indrukwekkende plaatjes schieten van de sterrenhemel is steeds eenvoudiger geworden, maar over de precieze aard van al die objecten is bij veel hobby-astronomen maar weinig bekend. Dit boek wil daar verandering in brengen.

Sterrenkunde is een populaire hobby. In België en Nederland zijn duizenden amateurastronomen actief, die een flink deel van hun tijd (en geld) steken in het waarnemen van de maan, de planeten en de sterren. Met een verrekijker of een telescoop zijn ook veel zogeheten deepsky-objecten te zien: sterrenhopen, nevels en sterrenstelsels. Op de kosmos raak je nooit uitgekeken.

Dankzij gevoelige ccd-detectoren – de digitale opvolgers van de klassieke fotografische film – en smart-telescopen is het tegenwoordig ook relatief eenvoudig om mooie foto’s van al die verre objecten te maken. Foto’s met een kwaliteit waarvan beroepsastronomen vroeger nauwelijks hadden durven dromen, aldus Ed van den Heuvel (emeritus-hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Brussel) in zijn voorwoord voor dit unieke boek.

Indrukwekkende plaatjes schieten is dus steeds eenvoudiger geworden, maar over de precieze aard van al die objecten, en over de wetenschappelijke kennis die erover is vergaard, is bij veel hobby-astronomen maar weinig bekend.

Van Orionnevel tot Zevengesternte

Vijftig keer deepsky van Mat Drummen brengt daar verandering in. Het boek biedt een schat aan informatie over de vijftig mooiste deepsky-objecten aan de sterrenhemel, van bekende exemplaren zoals de Orionnevel, het Andromedastelsel en het Zevengesternte tot obscure sterrenhopen en nevelvlekjes die soms alleen maar onder een catalogusnummer bekend zijn.

Drummen schrijft al decennialang voor het Nederlandse maandblad Zenit en de jaarlijks verschijnende Sterrengids, en verwerkt in dit boek ook recente resultaten (en prachtige foto’s) van onder andere de Hubble Space Telescope en de James Webb Space Telescope. Daarnaast bevat het boek tal van schitterende amateuropnamen.

Voor de beginnende sterrenkunde-hobbyist is het boek wel wat hoog gegrepen. Er wordt flink wat voorkennis verwacht, en de vele gebruikte vaktermen worden nergens geïntroduceerd of verklaard. Een ander minpunt is dat de kleine sterrenkaartjes in verreweg de meeste gevallen echt ontoereikend zijn om de beschreven objecten aan de hemel te vinden. Maar goed, wie over een computergestuurde telescoop beschikt, heeft ook geen zoekkaartjes meer nodig.

Vijftig keer deepsky is een informatief handboek en naslagwerk voor wie al de nodige ervaring heeft met het waarnemen en fotograferen van de sterrenhemel. En het boek vormt wellicht ook een uitdaging aan amateurastronomen: wie alle vijftig beschreven objecten zelf wil bekijken of vastleggen, is nog wel een tijdje zoet.

Vijftig keer Deepsky

Mat Drummen

Stip Media

212 pag., paperback

€ 19,50

Bevinden alle sterren en nevels die we kunnen zien zich in de Melkweg?

Lees het antwoord op ikhebeenvraag.be