Ruimte
Kolossaal zwart gat op recordafstand ontdekt
Door gegevens van de NASA-ruimtetelescopen Chandra en Webb met elkaar te combineren, heeft een internationaal team van astronomen een ‘groeiend’ zwart gat opgespoord, dat al 470 miljoen jaar na de oerknal is ontstaan.
Aarde slokte mogelijk de resten van planeet Theia op
Diep in het centrum van de aarde bevinden zich twee vreemde opeenhopingen. Die zijn vermoedelijk de overblijfselen van de hypothetische planeet Theia, die miljarden jaren geleden in botsing kwam met de aarde. De overige brokstukken klonterden samen tot de maan.
Zo zien de resten van een supernova-explosie eruit
De James Webb-ruimtetelescoop heeft een opname gemaakt van de Krabnevel, het restant van een supernova-explosie op 6500 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Stier.
De dag waarop de infraroodsterrenkunde werd geboren
Veertig jaar geleden bracht een revolutionaire satelliet voor het eerst in de geschiedenis de gehele sterrenhemel op infrarode golflengtes in kaart.
Maan is 40 miljoen jaar ouder dan gedacht
Door minuscule maankristallen te analyseren die in 1972 door astronauten van de Apollo 17 zijn verzameld, hebben wetenschappers een nieuwe schatting kunnen maken van de ouderdom van de maan.
Snelle radioflitsen mogelijk veroorzaakt door sterbevingen
Snelle radioflitsen zijn een astronomisch raadsel waarvan de precieze oorzaak nog niet bekend is. Nieuw onderzoek suggereert dat ze tot stand komen door sterbevingen op het oppervlak van neutronensterren.
Impact zonnestorm eindelijk voorspelbaar
Langdurige communicatieproblemen bij de luchtvaart, het elektriciteitsnet plat en noorderlicht tot aan de evenaar. Een zware zonnestorm heeft dat effect. Dankzij mijn model kan de Koninklijke Sterrenwacht van België sinds kort niet alleen voorspellen wanneer het stormt, maar ook hoe erg.
Bestaan er naast zwarte gaten ook witte gaten, nog mysterieuzer dan hun donkere verwanten?
De Italiaanse fysicus Carlo Rovelli zoekt het uit in zijn boek Witte gaten: binnen de horizon, dat zopas in het Nederlands vertaald is.
‘Voor sterrenkunde heb je niet altijd een telescoop nodig’
Het geluk dat hij had toen hij als jonge Argentijn in Nederland aan de slag kon, gunt astronoom Mariano Méndez anderen ook. Al bijna twintig jaar organiseert hij workshops waar sterrenkundigen en ruimteonderzoekers uit armere landen hun kennis en vaardigheden kunnen bijspijkeren. Voor sommige deelnemers is het een springplank naar een carrière in het buitenland, anderen helpen in hun thuisland hun discipline verder uit te bouwen.
Astronomen nemen verste magnetisch veld van een sterrenstelsel ooit waar
Het sterrenstelsel staat zo ver weg, dat zijn licht er meer dan 11 miljard jaar over heeft gedaan om ons te bereiken.
Webb bekijkt verste ster ooit
De Webb-ruimtetelescoop heeft een verre ster onder de loep genomen die eerder al door de Hubble-ruimtetelescoop was gedetecteerd. Vermoedelijk gaat het om de verste ster ooit waargenomen.
Buitenaards blauw
Minstens een deel van het water op onze planeet moet afkomstig zijn van de ruimte. Al blijft het raden naar hoeveel precies.
Het babyplanetenstelsel PDS 70 baart aarde-achtige planeten met water
PDS 70 bleek al twee grote protoplaneten te bevatten. Maar het planetenstelsel, op 370 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Centaur, blijft sterrenkundigen verrassen.
Vóór zijn werk aan de atoombom stond Oppenheimer op het punt zwarte gaten te ontdekken
Kort voordat hij de leiding nam over het Manhattan-project, beschreef Robert Oppenheimer hoe reuzensterren uiteindelijk zwarte gaten worden. ‘Zijn werk blijft vandaag nog steeds overeind.’
Nieuwe foto onthult de geheimen van een planetaire geboorte
Een spectaculaire nieuwe opname die is vrijgegeven door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) bevat aanwijzingen over hoe planeten ter grootte van Jupiter zouden kunnen ontstaan.
Ster met twee ‘gezichten’ ontdekt
Een nieuw ontdekte witte dwerg lijkt twee ‘gezichten’ te hebben: de ene kant van de ster bestaat uit waterstof, de andere uit helium. Astronomen staan voor een raadsel.
Is het heelal (veel) ouder dan gedacht?
Een nieuwe, speculatieve theorie stelt dat het heelal niet 13,8 miljard jaar oud is, maar 26,7 miljard jaar – bijna twee keer zo oud dus.
'Spiegelplaneet' weerkaatst tachtig procent van opvallend sterlicht
De planeet kan zoveel licht reflecteren dankzij de aanwezigheid van wolken van metaal.