Ruimte

Vulkanische ‘activiteit’ in zwarte gaten veroorzaakt monumentale bellen van honderdduizenden lichtjaren
Astronomen hebben voor het eerst de volledige omvang waargenomen van de evolutie van heet gas dat door een actief zwart gat wordt geproduceerd. Het uitgestoten gas omvat een veel groter gebied dan eerder werd gedacht en treft objecten tot in de wijde omgeving.

‘Ruimtevaart draait om zoveel meer dan toerisme’
Vlaanderen heeft een kleine, maar bloeiende ruimtevaartsector. Met een nieuw impulsprogramma wil de Vlaamse regering het onderzoek stimuleren en de ruimtevaartindustrie verder laten groeien. Want investeringen in de ruimtevaart leiden ook tot innovaties in andere sectoren, zegt bevoegd Vlaams minister Hilde Crevits.

Boeiende tijden in de ruimte
Van de zoektocht naar een nieuwe kosmologie tot de gretigheid van nieuwe ruimtemusketiers: er staat heel wat te gebeuren in de astronomie en ruimtevaart.

Wetenschappers simuleren de schaduw van een zwart gat
Brengt de schaduw van zwarte gaten ons op het spoor van een dieperliggende theorie dan Einsteins algemene relativiteit? Dat zou best kunnen volgens een internationaal team van fysici onder leiding van theoretici van de KU Leuven.

Mars is getekend door water
Miljarden jaren geleden hebben hevige overstromingen op enkele weken tijd het Marsoppervlak grondig hervormd.

Melkwegstelsel heeft gebroken arm
Een van de spiraalarmen van ons Melkwegstelsel is ‘gebroken’. Dat blijkt uit waarnemingen van NASA’s Spitzer Space Telescope, gecombineerd met metingen van de Europese ruimtetelescoop Gaia.

Marsonderzoek staat tijdelijk op een laag pitje
Tussen 2 en 16 oktober zullen er geen commando’s worden gestuurd naar de diverse ruimtemissies op en rond Mars. Dat hangt samen met het feit dat de rode planeet vanaf de aarde gezien momenteel dicht bij de zon staat. Zo’n conjunctie van Mars en zon treedt eens in de twee jaar op.

Ruimtesonde Lucy en de zeven Trojanen
Dit najaar lanceert NASA een ruimtesonde die onderzoek zal doen naar een handvol planetoïden rond Jupiter. Doel is meer te weten komen over het ontstaan van ons zonnestelsel.

Wat astronomen kunnen afleiden uit röntgenringen
Echo’s van een gasexplosie, vastgelegd door NASA’s ChandraX.ray Observatory, leren iets over de samenstelling van stof in het Melkwegstelsel.

Astronomen voorspellen supernova-explosie in 2037
In 2037 zal er een supernova opvlammen aan de sterrenhemel. Helaas wel zo ver weg dat zij alleen met grote telescopen zichtbaar zal zijn.

Nieuwe klasse planeten uitgelezen kandidaat in de zoektocht naar buitenaards leven
In de zoektocht naar buitenaards leven kijken astronomen vooral naar planeten die het meest op aarde lijken. Logisch, maar misschien loont het wel om de blik te verruimen. Grote, warme oceaanplaneten kunnen evengoed leven herbergen, zelfs buiten de bewoonbare zone.

Waterstofverbranding geeft witte dwergen jonger uiterlijk
Witte dwergsterren kunnen er jonger uitzien dan ze in werkelijkheid zijn. Dat is ontdekt tijdens onderzoek met de Hubble Space Telescope naar witte dwergen in de bolvormige sterrenhoop M13, in het sterrenbeeld Hercules.

Planetoïde draait in recordtijd om de zon
Een recent ontdekte planetoïde heeft een omlooptijd van slechts 113 dagen. Het enige object in ons zonnestelsel dat een nog kortere omlooptijd heeft, is de planeet Mercurius.

Donderdagnacht veel ‘vallende sterren’ te zien
In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus vindt het jaarlijkse maximum van meteorenzwerm de Perseïden plaats. Tegen het einde van de nacht, tussen 3 en 4 uur, zijn er tot zeventig meteoren per uur te verwachten. Ook in de nachten voor en na het maximum kunnen, vanaf onbewolkte donkere plekken, tot wel vijftig ‘vallende sterren’ per uur zichtbaar zijn.

Poollicht stookt hoge atmosfeer van Jupiter op
Op basis van de hoeveelheid zonlicht die Jupiter ontvangt, zou de temperatuur bovenin zijn atmosfeer ongeveer –73°C moeten zijn. Maar in plaats daarvan is het er 500 graden warmer. Onderzoekers denken nu een verklaring te hebben voor dit raadsel.

ESA bereidt zich voor op dubbele ‘flyby’ van Venus
Twee Europese ruimtesondes staan op het punt om langs Venus te scheren. Allebei gebruiken ze hun scheervlucht om enigszins af te remmen. Dat is nodig om dichter in de buurt van het centrum van het zonnestelsel te komen.

Eerste waarneming van licht van achterkant zwart gat
Een internationaal team van astronomen heeft voor het eerst licht waargenomen afkomstig van de achterkant van een zwart gat.

Astronomen nemen opvallend korte gammaflits waar
Astronomen hebben de kortste gammaflits ooit geregistreerd die door de implosie van een zware ster is veroorzaakt.