Ruimte

De ontmaskering van de Grote Rode Vlek op Jupiter
NASA publiceerde begin mei bijzondere nieuwe beelden van de grootste wervelstorm in het zonnestelsel: de Grote Rode Vlek op Jupiter. Columnist Govert Schilling schetst hoe de ware aard van de vlek in de loop van de geschiedenis ontmaskerd werd.

De PROBA-V-satelliet heeft haar opdracht volbracht
Vandaag stopt de missie van de PROBA-V-satelliet. De voorbije zeven jaar bracht ze wereldwijd de veranderingen in vegetatie in beeld.

Oceaan in Jupitermaan Europa zou leefbaar kunnen zijn
Over vier jaar zal NASA een nieuwe ruimtesonde, Europa Clipper, naar de Jupitermaan sturen. Die missie moet nog meer inzicht geven in de ‘leefbaarheid’ van deze ijswereld.

Snelle radioflitsen van mysterieuze bron komen in vlagen
Astronomen hebben vastgesteld dat radiobron FRB 121102, waarvan tientallen ‘snelle radioflitsen’ zijn waargenomen, een cyclus van ongeveer 157 dagen vertoont. Waar de radioflitsen vandaan komen, is nog niet duidelijk.

Eerste sterren in het heelal blijven spoorloos
Nieuw onderzoek met de Hubble-ruimtetelescoop wijst erop dat de vorming van de eerste sterren en sterrenstelsels in het vroege heelal eerder heeft plaatsgevonden dan gedacht.

Flits vanuit het Melkwegcentrum veroorzaakte ‘lichtshow’ in de ruimte
Onze verre voorouders in Afrika waren 3,5 miljoen jaar geleden wellicht getuige van een bijzonder hemelverschijnsel: een spookachtige gloed in het sterrenbeeld Boogschutter die misschien wel een miljoen jaar aanhield. De oorzaak: een enorme uitbarsting in het centrum van ons Melkwegstelsel.

Kosmische ‘zaklamp’ spoort raadselachtige materie op
Zowat de helft van de zichtbare (‘baryonische’) materie onttrekt zich aan onze waarnemingen. Maar nu lijkt het ‘probleem van de verborgen baryonen’ opgelost. Met dank aan mysterieuze heldere, korte radioflitsen. En aan pientere astronomen die deze flitsen als kosmische zaklantaarn gebruikten.

Amerika herontdekt de ruimte met Crew Dragon-vlucht
Al wekenlang keek het ruimtevaartwereldje reikhalzend uit naar woensdagavond. Dan zou SpaceX, in samenwerking met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, voor het eerst een bemande ruimtevlucht lanceren. De lancering werd vanwege slechte weersomstandigheden op het laatste moment uitgesteld naar zaterdag.

Jeugdfoto’s uit het heelal
Hoe wordt een planeet geboren? En hoe evolueerden haar grootmoeder, het heelal, en haar moeder, een sterrenstelsel? Twee nieuwe waarnemingen vullen ontbrekende puzzelstukjes aan.

‘Marslava’ is gewoon bevroren modder
Ondergronds water komt in de vorm van modder aan het Marsoppervlak, om daar te bevriezen tot lava-achtig gesteente.

Dankzij Kepler naar Mars
Deze zomer vertrekken drie ruimtevaartuigen naar Mars. Die timing is geen toeval, want slechts eens in de 26 maanden staan de aarde en Mars in de goede onderlinge positie. Dat inzicht hebben we te danken aan Kepler.

Geblaf en gebrul in de ruimte
Tientallen dieren maakten een ruimtereis, nog voordat Joeri Gagarin dat in 1961 als eerste mens deed. De meeste dieren overleefden het niet.

Sporen van oeroude rivieren in de rotsen van Mars
Het was al bekend dat er water op Mars moet zijn geweest, maar nu zijn er voor het eerst sporen gevonden van rivieren die gedurende lange tijd gestroomd moeten hebben.

Hoe de mensheid probeert te communiceren met buitenaardse wezens
Stel: je wil een buitenaardse entiteit een boodschap sturen. Alleen heb je geen idee welke taal ze spreekt. Hoe maak je dan een bericht dat een wezen als ET kan begrijpen? Het is een vraag waarover wetenschappers van het SETI-Instituut zich serieus buigen.

Wanneer gaan we op vakantie naar de maan?
Door de coronacrisis moesten we lange tijd in eigen land blijven. Nu zijn vakanties, onder voorwaarden, weer toegestaan. Of je nu thuisblijft of eropuit gaat: dromen over exotische bestemmingen buiten onze planeet kan altijd. Astrofysicus Nancy Vermeulen, die nu al toekomstige privé-astronauten opleidt, praat in deze podcast over ruimtetoerisme.

Nieuwe theorie verklaart raadselachtig ruimteobject ‘Oumuamua
Nee, het is geen ruimteschip van aliens, zoals de befaamde sterrenkundige Avi Loeb eerder opperde.

Hoe harde wind op een bruine dwerg ons meer kan leren over exoplaneten
Voor het eerst werd de windsnelheid gemeten op een bruine dwerg. Een mogelijke opstap naar nieuwe inzichten in de atmosfeer van exoplaneten, en dus in mogelijk buitenaards leven.

Supermaan? Dat valt wel mee!
Veel astronomen hebben een hekel aan de term ‘supermaan’: het is niet echt spectaculair en dat de term is bedacht door een astroloog helpt ook niet.