Ruimte
Enorme zonnevlek te zien op de zon
Op de zon is momenteel een zonnevlek te zien die vier keer zo groot is als de aarde. Ze is groot genoeg om met het blote oog zichtbaar te zijn, mits je je ogen beschermt met een eclipsbril of een speciaal zonnefilter.
Astronomen ontdekken eerste stralingsgordel buiten ons zonnestelsel
De ontdekking werd gedaan bij de bruine dwergster LSR J1835+3259, die ongeveer even groot is als de planeet Jupiter, maar veel compacter is.
Webb spoort planetoïdengordel rond nabije ster op
Met behulp van de James Webb-telescoop hebben astronomen het warme stof rond de nabije jonge ster Fomalhaut in beeld gebracht. Zo konden ze de eerste planetoïdengordel die ooit buiten ons zonnestelsel is waargenomen in infraroodlicht bestuderen. Die bleek verassend complex.
Debat: Hoe werkt de Einsteintelescoop en wat hopen de wetenschappers te ontdekken?
Waarom heeft ons land een Einsteintelescoop nodig? Het antwoord op deze en vele andere vragen krijg je van fysici Alexandre Sevrin (VUB) en Nick Van Remortel (UAntwerpen) tijdens een Eos Grijze Cellen-debat op 16 mei in Hasselt.
Webb ontdekt waterdamp, maar van een planeet of van diens moederster?
Astronomen hebben de Webb-ruimtetelescoop gebruikt om een rotsachtige exoplaneet te onderzoeken die bekendstaat als GJ 486 b. Als de waterdamp bij de planeet hoort, zou dat erop wijzen dat deze ondanks zijn verzengende temperatuur een atmosfeer heeft.
Voor het eerst zijn seismische golven gedetecteerd die door de kern van Mars gingen
Uit de seismische gegevens, gedetecteerd door NASA’s Marslander InSight, blijkt dat de kern van de planeet vloeibaar is en bestaat uit een ijzerlegering met een fors aandeel zwavel en zuurstof.
‘Meteorietentest’ wist belangrijke magnetische informatie
Een populaire en eenvoudige methode om vast te stellen of een brok gesteente al dan niet een meteoriet is blijkt funest voor de magnetische informatie die in de ruimtesteen verborgen zit.
Ergens door de intergalactische ruimte raast een supermassief zwart gat
Een superzwaar zwart gat lijkt te zijn weggeslingerd uit zijn sterrenstelsel. Het sleept een 200.000 lichtjaar lange ketting vol sterren achter zich aan.
James Webb gunt een nieuwe blik op het TRAPPIST-systeem
De exoplaneet TRAPPIST-1b mag dan geen atmosfeer hebben, de bevindingen plaveien wel de weg naar een nieuw tijdperk van planeetonderzoek.
De inzet voor Limburg is hoog, de impact navenant
In 2025 valt de beslissing of de nieuwe Einsteintelescoop op het drielandenpunt België-Duitsland-Nederland komt. Welke ontdekkingen kunnen we verwachten en hoe lang houdt het standaardmodel van de fysica nog stand?
Het vreemde gedrag van komeet 'Oumuamua verklaard
In 2017 zorgde een mysterieuze komeet met de naam 'Oumuamua voor nogal wat ophef. De komeet 'gedroeg' zich zo vreemd, dat enkele wetenschappers dachten dat het om een buitenaards ruimteschip ging. Nu hebben astronomen een andere verklaring gevonden.
Oude radarmetingen wijzen op actieve vulkaan op Venus
Amerikaanse wetenschappers bestudeerden oude radarwaarnemingen van Venus. Daarbij ontdekten ze een krater van bijna twee kilometer in diameter die in acht maanden tijd ingrijpend van vorm en grootte veranderde.
Het universum van z tot a
Vandaag is het vijf jaar geleden dat Stephen Hawking overleed. De Britse kosmoloog werkte tot de laatste snik aan een nieuwe theorie van de oerknal. Dat deed hij samen met coauteur Thomas Hertog, die nu een inzichtelijk boek aflevert over hun bevindingen.
Pech voor Star Trek-fans: planeet ‘Vulcan’ bestaat toch niet
De detectie van een exoplaneet bij de ster 40 Eridani – bekend van Star Trek – berust op een vergissing.
ESA neemt Jupiter en grote maan Ganymedes onder de loep
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert in april voor het eerst een ruimtemissie naar Jupiter. Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) wordt gelanceerd met een Ariane 5-raket en moet in juli 2031 — na scheervluchten langs de aarde en Venus om voldoende snelheid op te bouwen — aankomen in een baan rond de reuzenplaneet.
Meteorietkrater ontdekt in Franse wijngaard
Een van de wijngaarden in de buurt van de Zuid-Franse stad Béziers ligt in een ronde, 200 meter brede depressie of laagte die op een inslagkrater lijkt.
Moeten we ons echt zorgen maken over zonnevlammen?
Krachtige uitbarstingen vanaf de zon kunnen neerslaan op aarde. Dat gebeurt vaak – en het stelt lang niet zoveel voor als sommige krantenkoppen suggereren.
‘Lange tijd waren ufo’s een carrièrekiller. Nu houden serieuze wetenschappers zich ermee bezig’
Lang was het bestuderen van ufo’s een uitstekende manier om je carrière als wetenschapper te vermoorden. Vandaag duiken er echter steeds vaker legitieme wetenschappers op met een interesse in onverklaarde vliegende objecten. Of die openheid blijft aanhouden, staat nog allesbehalve vast.