Speciale rugzak geeft maanwandelaars extra armen

Maanwandelaars met robotische ‘superledematen’ kunnen sneller opstaan na valpartijen. 

Credit: MIT

Het is inmiddels meer dan een halve eeuw geleden dat astronauten op het maanoppervlak hebben rondgelopen. Daar komt binnen enkele jaren verandering in. Ten vroegste in 2026 zullen mensen weer landen op de maan.

Een halve eeuw later is de technologie die daarvoor gebruikt zal worden er aanzienlijk op vooruit gegaan. Een van de problemen met de oude ruimtepakken die gebruikt werden op de maan, is dat het moeilijk was om op te staan na een val. Onderzoekers bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een oplossing bedacht voor het probleem.

Rugzak

Zij ontwikkelen zogenoemde supernumeraire robotledematen, of ‘superledematen’. Dat zijn een paar robotische ledematen die aan een astronautenpak kunnen worden vastgemaakt. Het systeem bestaat uit twee robotische armen die bevestigd worden aan de rugzak die het levensondersteuningssysteem van een astronaut bevat. Wanneer een astronaut valt, kan hij of zij de armen gebruiken om weer op te staan.

De onderzoekers hebben al een prototype gebouwd. Dat bestaat uit een paar robotarmen en een systeem om die te controleren. Uit een reeks eerste proeven bleek dat het met de armen makkelijker is om op te staan uit een zittende of liggende positie. De proefpersonen waren uitgerust met een beperkend kledingstuk dat een ruimtepak nabootste.

Volgens de onderzoekers zullen de superledematen vooral handig zijn bij het bouwen van een maanbasis. Dat wil NASA volgend decennium doen. Zij wijzen erop dat astronauten tijdens eerdere maanmissies vooral vielen wanneer zij klussen uitvoerden op het maanoppervlak.