Ruimte

Waarom kleurt de kop van een komeet groen, maar zijn staart niet?
Zo nu en dan komen uit de buitenwijken van ons zonnestelsel flinke brokken ijs en gesteente onze kant op: oude overblijfselen van de vorming van het zonnestelsel, ongeveer 4,6 miljard jaar geleden. Deze ‘vuile sneeuwballen’ krijgen vaak een opvallend groene kleur naarmate ze dichter bij de zon komen. Vreemd genoeg beperkt die kleur zich tot de ‘kop’ van de komeet. Een negentig jaar oude theorie blijkt de verklaring te zijn.

‘Helikoptervlucht op Mars’
Op 18 februari 2021 plaatsten wetenschappers van NASA het zwaarste object ooit op Mars: de NASA-rover Perseverance met in zijn buik de helikopter Ingenuity.

Tien feiten over de James Webb ruimtetelescoop, het nieuwe paradepaardje van de astronomie
Op 24 december wordt de James Webb Space Telescope gelanceerd. Sterrenkundigen kijken reikhalzend uit naar de resultaten van deze nieuwe ruimtetelescoop. Wat maakt de nieuwe ruimtetelescoop zo bijzonder?

Maak kennis met de James Webb-ruimtetelescoop
De James Webb-ruimtetelescoop kan ver terug in de tijd kijken, naar de eerste sterrenstelsels. Seppe Canonaco, educatief medewerker bij Cosmodrome Kattevennen, stelt de ruimtetelescoop aan je voor.

Wat is lichtsnelheid?
Het licht reist aan 299.792.458 meter per seconde. Hoe indrukwekkend dat is, vertelt Joachim Mathieu (Cosmodrome Kattevennen) in deze video.

ESO-telescoop brengt planeet bij zware dubbelster in beeld
De Very Large Telescope (VLT) van heeft een opname gemaakt van een planeet die om b Centauri draait – een dubbelster die met het blote oog waarneembaar is. De planeet draait in een zeer wijde baan om het stersysteem.

Is er vuur op de zon?
De zon is heet, dus ze moet wel van vuur gemaakt zijn. Toch? Neen, de zon is geen grote vuurbal. Elise Duflou, educatief medewerker bij Cosmodrome Kattevennen, legt uit vanwaar de zon dan wel haar warmte haalt.

Hoe stijgt een raket op?
3... 2... 1... Liftoff! Hoe gaat een raket omhoog, de ruimte in? Seppe Canonaco, educatief medewerker bij Cosmodrome Kattevennen, legt het uit in deze video.

Herbekijk: Thank you for flying SpaceX
Op zondag 28 november discussiëren verschillende experts over de toekomst van commerciële ruimtevaart. Volg het debat vanaf 15.00 uur live op onze website.

Hoe we ons wapenen tegen inslaande asteroïden en kometen
Een van de beste instrumenten waarmee we in de gaten houden of er asteroïden op onze planeet afstevenen heeft het begeven. Wat nu?

Wat is een zwart gat?
Zwarte gaten zijn voor ons onzichtbaar. Jasmine Dirkx (Cosmodrome Kattevennen) legt in deze video uit hoe dat komt en wat een zwart gat precies is.

Grote ruimtevaartexpo landt in Antwerpen
Vanaf april 2022 wordt Antwerpen de thuisstad van ruimtevaartexpo SPA©E – The Human Quest. Antwerp Expo wordt omgevormd tot een inspirerende tentoonstelling met onder meer historische objecten, impressionante replica’s, ongehoorde anekdotes en een ongeziene blik op de toekomst van de ruimtevaart.

‘Eén schroef volstaat om een satelliet te beschadigen’
Ruimtevaartorganisaties maken zich zorgen over de groeiende dreiging van ruimtepuin. ‘De kleine stukken zijn dikwijls de gevaarlijkste.’

In diepe, donkere maankraters ligt mogelijk CO2-ijs opgeslagen
In de donkere kraters rond de zuidpool van de maan kan niet alleen bevroren water, maar ook bevroren koolstofdioxide te vinden zijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gebaseerd op gegevens van NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

NASA-ruimtesonde Parker is doelwit van talrijke ‘plasma-explosies’
NASA’s ‘vuurvaste’ Parker Solar Probe heeft last van het alom aanwezige stof in ons zonnestelsel. Tijdens zijn baanbeweging om de zon komt de ruimtesonde met snelheden van meer dan 100 kilometer per seconde in botsing met deze deeltjes, en dat levert wellicht meer schade op dan gedacht.

Waarom 'macho' sterrenkundigen geloven in hebberige ruimtewezens
De mens zou een van de eerste complexe levensvormen zijn die zouden kunnen ontstaan in het heelal. Hoe komt het dat we zo uitzonderlijk vroeg zijn? En is dat wel zo?

Telescoop meet zuurstof en koolstof in atmosfeer van exoplaneet WASP-77Ab
Een internationaal team van wetenschappers heeft voor het eerst met een grondtelescoop een rechtstreekse meting verricht van de hoeveelheid zuurstof en koolstof in de atmosfeer van een exoplaneet. Met dit type onderzoek kunnen sterrenkundigen een dubbelslag slaan: meer leren over planeetvorming en het pad effenen voor onderzoek naar buitenaardse sporen van biologische activiteit.

Twee meteorieten in een klap
Een meteoriet met een dubbele afkomst die ruim anderhalve eeuw geleden neerkwam in India toont aan dat het zonnestelsel een roerige jeugd kende.