Ruimte

Hoe Enceladus aan zijn tijgerstrepen kwam
Amerikaanse astronomen hebben een verklaring gevonden voor het regelmatige patroon van donkere ‘tijgerstrepen’ of breuken in het zuidpoolgebied van Enceladus. Een spel van krachten dat uniek was voor deze ijsmaan van Saturnus.

Meteorietenonderzoek werpt nieuw licht op het ontstaan van Mars
Een nieuwe analyse van twee meteorieten die van Mars afkomstig zijn, heeft tot nu onbekende informatie opgeleverd over de geschiedenis van het water op de planeet.

De kosmische dans in dubbelstersystemen
Wist je dat meer dan de helft van de sterren die je aan de hemel ziet, met een partner wordt geboren? In haar doctoraat bestudeerde Ana Escorza (KU Leuven) meer dan honderden sterren in zo'n dubbelstersystemen om hun interacties beter te begrijpen.

Weten we eindelijk hoe snel het heelal uitdijt?
Kosmologen breken zich al een tijdje het hoofd over de vraag hoe snel het heelal uitdijt. Verschillende meetmethodes leveren verschillende resultaten op. De Zwitserse fysicus Lucas Lombriser denkt dat hij de oplossing gevonden heeft.

Dromen van een leven in de ruimte: the sky is not the limit
Ruimteblogger Nancy Vermeulen droomde als kind van een leven als astronaut. Dat lukte niet, maar ze werd wel een ruimtepionier op aarde. In deze inspirerende TED Talk vertelt ze over haar carrière als sterrenkundige, piloot-instructeur en oprichtster van de Space Training Academy.

Zijn we wel klaar om op Mars te gaan wonen?
De ruimte was nog nooit zo dichtbij. Virgin Galactic staat op het punt om als eerste ruimtevaartmaatschappij mensen via een ruimtesprong in een recordtijd naar een andere plaats op aarde te brengen. Ruimtevaartbedrijf SpaceX wil in 2021 drie burgers naar het ruimtestation ISS brengen. En volgens CEO Elon Musk is dit nog maar het begin. Hij hoopt tegen 2050 menselijke kolonies op Mars te vestigen. Maar zijn we wel klaar voor zo’n ingrijpende uitbreiding van onze habitat?

Jacht op donkere materie levert gouden tip op
Een deeltje met de ietwat aparte naam d*(2380), kortweg d-ster, zorgt voor opwinding onder wetenschappers. Nadert de zoektocht naar de aard van donkere materie zijn ontknoping?

Kans op water op exoplaneet K2-18b neemt toe
Op 11 september 2019 haalde exoplaneet K2-18b al eens het nieuws: onderzoekers hadden aanwijzingen gevonden dat er zich waterdamp bevindt in de atmosfeer ervan.
Op 27 februari 2020 vatten onderzoekers van de University of Cambridge de resultaten van verder onderzoek naar dit object als volgt samen: “Er bestaat een realistische kans dat K2-18b bewoonbaar is”.

Kansrekening in de ruimte
Zijn wij de laatste generatie die kan speculeren over de kans op buitenaards leven?

Kiezelsteentjes en de draairichting van planeten
Waarom draaien planeten en waarom doen ze dat in een voorkeursrichting?

Europa lanceert zonne-observatorium
Vanochtend is vanaf Cape Canaveral in Florida de Europese Solar Orbiter gelanceerd – een nieuw ruimteobservatorium om de zon te bestuderen.

De leefbare zone bestaat niet
De zone rond een ster waar vloeibaar water niet verdampt én niet bevriest wordt de “leefbare zone” genoemd. Die definitie klopt niet helemaal, want water kan ook buiten die zone vloeibaar zijn en het is niet de enige vereiste voor leven.

‘Riskante’ zonnestormen komen vaker voor dan gedacht
In nieuwsberichten over de zon wordt vaak geschreven over grote uitbarstingen die riskant kunnen zijn voor de aarde. Maar hoe vaak komen zulke ‘zonnestormen’ eigenlijk voor?

Nog meer vreemde objecten ontdekt rond het zwarte gat in het Melkwegcentrum
De objecten zien er gasachtig uit, maar gedragen zich als sterren.

Satelliet TESS ontdekt leefbare aarde-achtige exoplaneet
NASA-satelliet TESS heeft zijn eerste aarde-achtige planeet ontdekt die in de leefbare zone om zijn ster draait.

Zes vragen en antwoorden over exoplaneten
Exact vijf jaar geleden ontdekte de Kepler-ruimtetelescoop de 1000ste exoplaneet. Intussen zijn het er ruim 4000. Waarom is er dan toch nog steeds geen spoor van buitenaards leven? En wanneer zet de mens voet op een tweede aarde?

Magnetisch veld van de maan viel een miljard jaar geleden uit
Die bevinding komt voort uit onderzoek naar maanstenen van uiteenlopende leeftijden.

De zoektocht naar het ‘DNA’ van buitenaards leven
Op aarde bezit ieder levend wezen een genetische code in de vorm van DNA. Maar is buitenaards leven ook op DNA gebouwd? Wetenschappers vermoeden dat het net als wij is gebouwd op een molecule met een genetische code. Iets wat lijkt op DNA, maar dan anders.