Ruimte
Hasseltse magnetometer gaat voor de tweede keer naar de ruimte
OSCAR-QUBE, de magnetometer ontworpen door studenten aan de UHasselt, is nog maar net thuis van een reis naar het ISS, en het team is al in de weer met een tweede versie. De nieuwe, meer geavanceerde magnetometer mag volgend jaar mee op de allereerste vlucht van een Europese Ariane 6-raket.
Netwerk van ruimteklokken maakt achtergrondkoor van zwaartekrachtgolven hoorbaar
Voor het eerst hebben wetenschappers de effecten gemeten van botsende superzware zwarte gaten. Het is een nieuwe mijlpaal voor de nog jonge, maar steeds belangrijker wordende zwaartekrachtgolfastronomie.
Aminozuur ontdekt in nabij stervormingsgebied
De nieuwe ontdekking doet vermoeden dat het aminozuur ook te vinden zal zijn in andere stervormingsgebieden en dat het een veel voorkomend ingrediënt is van het gas en stof waaruit sterren en planeten ontstaan.
Belangrijke bouwsteen voor leven gevonden op Saturnusmaan Enceladus
Wetenschappers vinden bewijs voor fosfor op Enceladus. Dit element is essentieel voor al het leven op onze planeet.
Uiterst gevoelige voelsprieten voor rimpelingen in de ruimtetijd
Het Nederlands-Vlaams BlackGEM-project maakt jacht op bronnen van zwaartekrachtgolven.
Deimos in focus
Deze foto ontleent zijn bijzondere karakter aan die kleine, kleurloze steenklomp op de voorgrond: het Marsmaantje Deimos.
Cocons van stervende sterren kunnen een bron van zwaartekrachtgolven zijn
De cocons van puin rond stervende sterren zenden waarschijnlijk zwaartekrachtgolven uit, blijkt uit nieuwe computersimulaties.
Een derde van de meest voorkomende planeten in ons Melkwegstelsel kan ‘leefbaar’ zijn
Een derde van alle planeten in ons Melkwegstelsel bevindt zich in omloopbanen die veilig genoeg zijn om leven te kunnen herbergen, blijkt uit een analyse door Amerikaanse astronomen.
Enorme zonnevlek te zien op de zon
Op de zon is momenteel een zonnevlek te zien die vier keer zo groot is als de aarde. Ze is groot genoeg om met het blote oog zichtbaar te zijn, mits je je ogen beschermt met een eclipsbril of een speciaal zonnefilter.
Astronomen ontdekken eerste stralingsgordel buiten ons zonnestelsel
De ontdekking werd gedaan bij de bruine dwergster LSR J1835+3259, die ongeveer even groot is als de planeet Jupiter, maar veel compacter is.
Webb spoort planetoïdengordel rond nabije ster op
Met behulp van de James Webb-telescoop hebben astronomen het warme stof rond de nabije jonge ster Fomalhaut in beeld gebracht. Zo konden ze de eerste planetoïdengordel die ooit buiten ons zonnestelsel is waargenomen in infraroodlicht bestuderen. Die bleek verassend complex.
Debat: Hoe werkt de Einsteintelescoop en wat hopen de wetenschappers te ontdekken?
Waarom heeft ons land een Einsteintelescoop nodig? Het antwoord op deze en vele andere vragen krijg je van fysici Alexandre Sevrin (VUB) en Nick Van Remortel (UAntwerpen) tijdens een Eos Grijze Cellen-debat op 16 mei in Hasselt.
Webb ontdekt waterdamp, maar van een planeet of van diens moederster?
Astronomen hebben de Webb-ruimtetelescoop gebruikt om een rotsachtige exoplaneet te onderzoeken die bekendstaat als GJ 486 b. Als de waterdamp bij de planeet hoort, zou dat erop wijzen dat deze ondanks zijn verzengende temperatuur een atmosfeer heeft.
Voor het eerst zijn seismische golven gedetecteerd die door de kern van Mars gingen
Uit de seismische gegevens, gedetecteerd door NASA’s Marslander InSight, blijkt dat de kern van de planeet vloeibaar is en bestaat uit een ijzerlegering met een fors aandeel zwavel en zuurstof.
‘Meteorietentest’ wist belangrijke magnetische informatie
Een populaire en eenvoudige methode om vast te stellen of een brok gesteente al dan niet een meteoriet is blijkt funest voor de magnetische informatie die in de ruimtesteen verborgen zit.
Ergens door de intergalactische ruimte raast een supermassief zwart gat
Een superzwaar zwart gat lijkt te zijn weggeslingerd uit zijn sterrenstelsel. Het sleept een 200.000 lichtjaar lange ketting vol sterren achter zich aan.
James Webb gunt een nieuwe blik op het TRAPPIST-systeem
De exoplaneet TRAPPIST-1b mag dan geen atmosfeer hebben, de bevindingen plaveien wel de weg naar een nieuw tijdperk van planeetonderzoek.
De inzet voor Limburg is hoog, de impact navenant
In 2025 valt de beslissing of de nieuwe Einsteintelescoop op het drielandenpunt België-Duitsland-Nederland komt. Welke ontdekkingen kunnen we verwachten en hoe lang houdt het standaardmodel van de fysica nog stand?