Ruimte

Is er een oplossing in zicht voor de Hubblespanning?
Vraag een kosmoloog wat hem of haar wakker houdt en je vindt de Hubblespanning zeker terug in de top 3. Niet verwonderlijk: als je wilt uitrekenen hoe snel het heelal uitzet, blijkt het resultaat af te hangen van de meetmethode. Een nieuwe bevinding maakt mogelijk een einde aan dat verschil.

Vlammende gasreus
Nee, Jupiter staat niet in brand. Toch lijkt dat zo op deze infraroodfoto. Govert Schilling legt uit hoe dat komt.

‘Dodendans’ van twee sterren zal uitdraaien op een supernova-explosie
Astronomen hebben twee sterren ontdekt die – uiteindelijk met catastrofale gevolgen – naar elkaar toe spiralen. De grootste van de twee sterren is al niet meer rond, maar druppelvormig.

Solliciteren voor een job in de ruimte
Het ESA rekruteert nieuwe astronauten. Een buitenkans voor wetenschapscommunicator Hetty Helsmoortel. 'Voor mij is de missie nu al geslaagd.'

Een Google Maps voor de kosmos
Een complete, driedimensionale kaart van het heelal: het is de droom van veel astronomen, en ze zijn druk bezig om hem te verwezenlijken.

Kern en kosmos
In zijn eerste boek vertelt Eos-medewerker Hans Plets hoe de mens doorheen de geschiedenis dacht over het allerkleinste en het allergrootste. Volgens hem is de zoektocht nog lang niet voorbij.

Methaanraadsel op Mars nadert ontknoping
Planeetwetenschappers worstelen al jaren met de vraag waarom sommige meetinstrumenten methaangas op de planeet Mars detecteren en andere niet. Er lijkt nu een eenvoudige verklaring voor het waargenomen verschil te zijn gevonden.

Ja, ruimtevervuiling is een belangrijk probleem, ook voor ons op aarde
Tal van ruimtevaartorganisaties maken zich zorgen over het groeiende gevaar van ruimtepuin, zowel voor de bemande als onbemande ruimtevaart. De film Gravity toont de gevolgen van een botsing met dat puin: vernielde satellieten zetten een kettingreactie in gang die uiteindelijk tot de vernietiging van het ISS leidt. Hoe gevaarlijk zijn zulke botsingen eigenlijk en hoe realistisch is dat filmscenario?

Donkere materie: ‘echt spul’ of onbegrepen zwaartekracht?
Die vraagt verdeelt astronomen en natuurkundigen al jarenlang in twee kampen. Nieuw onderzoek verlegt de grens van donkerematerie-waarnemingen tot in de onbekende buitenregionen van sterrenstelsels, en legt daarmee verschillende modellen en theorieën langs de meetlat.

Leuvense astronomen verklaren helderheidsdip van reuzenster Betelgeuze
Eind 2019 begon de heldere oranje ster Betelgeuze plots minder fel te stralen. Het helderheidsdipje, dat voor opschudding zorgde onder sterrenkundigen, duurde enkele maanden. Een onderzoeksteam onder leiding van de KU Leuven komt nu met een verklaring: een uitgestoten stofwolk heeft de tijdelijke verduistering veroorzaakt.

Donkere materie zet rem op draaiing centrale balk Melkweg
De draaiing van de centrale balk van ons Melkwegstelsel, die uit miljarden opeengehoopte sterren bestaat, is sinds zijn ontstaan met ongeveer een kwart vertraagd. Die afremming werd al dertig jaar geleden voorspeld, en is nu voor het eerst ook gemeten.

Ook ESA stuurt nieuwe ruimtemissie naar Venus
De wetenschappelijke programmacommissie van het Europese ruimteagentschap ESA heeft donderdag groen licht gegeven aan de Venus-missie EnVision. De ruimtesonde zal op zijn vroegst in 2031 worden gelanceerd en in een polaire baan om de planeet worden gebracht.

Hulp gevraagd bij de zoektocht naar ‘kwalstelsels’
Zoek mee naar sterrenstelsels in de vorm van een kwal.

'Aanvankelijk was ik niet zo geïnteresseerd in de zon'
Donderdag overleed de Nederlandse astronoom Kees de Jager op honderdjarige leeftijd. Eos zocht hem in 2010 op in de sterrenwacht Sonneborgh in Utrecht, waar hij ook een tijdlang directeur was. Hieronder enkele fragmenten uit het interview.

Astronoom Kees De Jager (100) overleden
Op 27 mei overleed prof. dr. Cornelis de Jager, vier weken nadat hij zijn 100ste verjaardag vierde. De Jager was lid van de Raad van Advies van Eos Magazine. Hij zal herinnerd worden als een groot astronoom en ruimteonderzoeker, een enthousiaste popularisator van de sterrenkunde, en een beminnelijk mens.

Beweegt het Melkwegstelsel als een draaitol?
Vorig jaar kwamen wetenschappers tot de conclusie dat de vervorming van de Melkwegschijf niet statisch is, maar met net als een schommelende draaitol van oriëntatie verandert. Nieuw onderzoek plaatst daar vraagtekens bij.

Lichtgevende 'zandduinen' zijn zeldzame variant van het noorderlicht
Het vreemde hemelverschijnsel dat burgerwetenschappers vastlegden, blijkt een zeldzame nieuwe vorm van het noorderlicht te zijn.

Dampen van zware metalen aangetroffen in kometen
Nikkel- en ijzerdampen zijn zelfs gedetecteerd bij kometen die op meer dan 480 miljoen kilometer van de zon zijn waargenomen.