Ruimte

Landing van ‘mini-robots’ op planetoïde is geslaagd
De twee kleine landingsmodules die de Japanse ruimtesonde Hayabusa2 op 21 september heeft losgelaten, zijn veilig aangekomen op het oppervlak van planetoïde Ryugu.

Thuisplaneet van Mr. Spock ontdekt
De ster maakt deel uit van een drievoudig systeem op 16 lichtjaar afstand en is zichtbaar met het blote oog.

Jupiter heeft een uiterst merkwaardig magnetisch veld
De magnetische noordpool van Jupiter is als het ware uitgesmeerd tot een brede gordel.

De hartslag van het heelal
Wat was er voor de Oerknal? Dat is de vraag die een kosmoloog liever niet voorgeschoteld krijgt. Dat zou wel eens kunnen veranderen...

Nederlandse technologie voor directe waarneming exoplaneten getest in de ruimte
Zondag is in het Canadese Timmins een ballon gelanceerd naar 37 kilometer hoogte met aan boord geavanceerde Nederlandse technologie om in de toekomst exoplaneten direct in beeld te krijgen.

Reis mee naar de komkommerkomeet
Snel instappen allemaal, we hebben haast. Ons reisdoel vliegt met een onvoorstelbaar hoge snelheid bij ons vandaan, ongeveer 26 kilometer per seconde.

Spitzer-ruimtetelescoop is 15 jaar in de ruimte
Komende zaterdag is het precies vijftien jaar geleden dat NASA de succesvolle ruimtetelescoop Spitzer in een baan om de aarde bracht. Het was de bedoeling dat het instrument, dat de hemel op infraroodgolflengten onderzoekt, minstens 2,5 jaar zou functioneren, en dat is dus ruimschoots gelukt.

Parker Solar Probe: ruimtesonde onderweg naar de zon
NASA heeft zondagochtend met succes haar zonnesonde gelanceerd. Het toestel is bestand tegen temperaturen tot 1350 °C.

Bij helder weer elke minuut een vallende ster tussen 12 en 14 augustus
De aarde trekt dan door de meteorenzwerm Perseïden. Maandagochtend rond half vier is het beste moment.

Water en een flinke dosis uv-straling maken planeten levensvatbaar
Britse wetenschappers hebben ontdekt dat de kans dat er leven ontstaat op een rotsachtige planeet samenhangt met het soort licht, en de sterkte ervan, dat zijn moederster uitzendt.

Zonnevlammen veroorzaakten black-out tijdens orkanen van september 2017
Twee zeer krachtige zonnevlammen maakten het (langgolvige) radioverkeer op aarde gedurende vele uren onmogelijk. Dat bemoeilijkte de hulpacties.

De bloedmaan: inspiratiebron voor onheilspellende mythes
Vrijdagavond kan je vanaf 21u30 kijken naar de langste totale maansverduistering of ‘bloedmaan’ van de eeuw. De bloedmaan is al heel lang een inspiratiebron voor mythes, vaak als een onheilspellend voorteken.

Meer van vloeibaar water ontdekt bij zuidpool Mars
Bij radaronderzoek van de zuidpool van Mars is, anderhalve kilometer onder het ijsoppervlak, een verborgen meer van vloeibaar water ontdekt.

Was er ooit leven op de maan?
Vlak na haar ontstaan zou de maan levensvatbaar zijn geweest, en zouden er simpele micro-organismen kunnen geleefd hebben.

Verzin een naam voor de nieuwe Europese Marsrover
Het Britse ruimteagentschap is een prijsvraag gestart om een naam te verzinnen voor het Marswagentje dat in 2021 op de planeet Mars zal landen.

Twaalf nieuwe Jupitermaantjes ontdekt
Bij de reuzenplaneet Jupiter zijn maar liefst 12 nieuwe maantjes ontdekt. Daarmee is het totaal aantal bekende Jupitermanen op 79 gekomen. De ontdekking is vandaag gepubliceerd in een circulaire van het Minor Planet Center van de Internationale Astronomische Unie.

Actieve zon triggert bliksem
Net als de aarde draait de zon om haar as – al heeft ze hier liefst 27 dagen voor nodig. In Japan blijkt de frequentie van bliksemontladingen een gelijkaardige cyclus te vertonen.

Brusselaars sporen bron van kosmische neutrino’s op
De ontdekking brengt de oplossing van het vraagstuk van de kosmische straling een belangrijke stap dichterbij.