Ruimte

De witte raven in de ruimtevaart
Vrouwen die van hun passie voor het heelal hun beroep hebben gemaakt, verdienen het om op te vallen. Dat schrijft sterrenkundige Conny Aerts, die deze week de prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica won.

Sterrenkundige Conny Aerts wint als eerste Belg prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica
Sterrenkundige Conny Aerts (KU Leuven) heeft, samen met twee Amerikaanse astronomen, de prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica gewonnen. Die prijs is de grootste wetenschappelijke onderscheiding na de Nobelprijzen. Aerts en haar collega's worden geroemd voor hun onderzoek naar de inwendige fysica en de evolutie van sterren.

Speurtocht naar Einsteingolven
Met de eerste meting van zwaartekrachtgolven brak een nieuw tijdperk aan voor de astronomie. Experts bereiden zich nu voor op de volgende stap: de bouw van de gigantische Einstein Telescope.

Astronomen ontdekken ‘schat’ aan zware zwarte gaten
De zwarte gaten hielden zich schuil in dwergsterrenstelsels.

Sterrenstelsels zonder donkere materie zijn mogelijk ontstaan na grote botsing
Nieuw onderzoek wijst erop dat twee diffuse sterrenstelsels die bijzonder weinig donkere materie – de meest voorkomende materie in het heelal – lijken te bevatten het gevolg zijn van een intergalactische botsing.

De eerste foto van het zwarte gat in het hart van de Melkweg is onthuld
De historische foto van Sagittarius A* is het hoogtepunt van een tientallen jaren durende astronomische zoektocht en een cruciale stap in de richting van een nieuw begrip van zwarte gaten, zwaartekracht en ruimtetijd.

Totale maansverduistering op komst: waar en wanneer kan je ze zien?
In de vroege ochtend van 16 mei is het weer zover: de maan verdwijnt in de schaduwkegel van de aarde, met een totale maansverduistering tot gevolg. Ze valt waar te nemen in België, zij het behoorlijk laag aan de horizon.

Eerste opname van het zwarte gat in het hart van ons Melkwegstelsel onthuld
Vandaag hebben astronomen tijdens gelijktijdige persconferenties over de hele wereld de eerste foto gepresenteerd van het superzware zwarte gat in het centrum van ons eigen Melkwegstelsel.

Zwaarste beving ooit geregistreerd op Mars
NASA-Marslander InSight heeft de grootste beving gedetecteerd die ooit op een andere planeet dan de aarde is waargenomen. De ‘aardbeving’, die plaatsvond op 4 mei, was van magnitude 5.

Buitenaardse fotosynthese moet maankolonies mogelijk maken
Waar halen bewoners van een maanbasis straks zuurstof en aandrijfkracht vandaan? Mogelijk zit het antwoord in de bodem en zonlicht.

De kosmos in een oogopslag
Hoe breng je de complete kosmos in beeld? De Argentijnse graficus Pablo Carlos Budassi koos voor een bijzondere aanpak. Het resultaat is een spectaculaire en gedetailleerde visuele weergave van het bekende universum.

Zo gedetailleerd zag je de zon nog nooit
Het beeld is met zijn ruim 83 miljoen pixels het hoogsteresolutiebeeld dat van de zon en haar corona is gemaakt.

Supernova lijkt zich te bedenken
Voor het eerst zien astronomen hoe een geëxplodeerde ster niet alleen uitzet, maar ook voor een stuk naar binnen beweegt.

Astronomen ontdekken een nieuw soort sterexplosies: micronovae
De nieuwe micronovae stellen de bestaande ideeën over sterexplosies op de proef en zouden wel eens talrijker kunnen zijn dan gedacht.

De boodschap voor buitenaardse wezens was aan een update toe. Wat staat er nu in? En moeten we wel contact zoeken?
De bijgewerkte boodschap kan worden uitgezonden naar buitenaardse luisteraars in de hoop een eerste contact te leggen.

Ook verre, langperiodieke kometen kwijnen snel weg
Wanneer kometen de zon naderen, stoten ze gas en stof uit. Hierdoor neemt de activiteit van kometen die in de buurt van of binnen de baan van de aarde komen per omloop af. Ditzelfde verschijnsel blijkt zich ook voor te doet bij kometen die niet dichterbij komen dan de omloopbaan van Saturnus.

Hoe kleine sterrenstelsels genadeloos worden opgezogen door grotere soortgenoten
Het kan fout aflopen wanneer een klein sterrenstelsel te dicht in de buurt van een grotere soortgenoot komt. Deze spectaculaire foto laat daar geen twijfel over bestaan.

Astronomen reconstrueren ‘tienertijd’ van ons Melkwegstelsel
Astronomen hebben de beste reconstructie tot nu toe gemaakt van de spannende ‘tienerjaren’ van ons Melkwegstelsel: de periode tussen ongeveer 13 en 8 miljard jaar geleden, toen het Melkwegstelsel samensmolt met andere sterrenstelsels en veel waterstof verbruikte om nieuwe sterren te vormen.