Ruimte

Blauwe duinen op de Rode Planeet
Nee, de duinen op de planeet Mars zijn niet blauw. De kleuren op deze foto zijn niet echt. Govert Schilling legt uit hoe dat zit.

Planeten kunnen hun ster jong houden
Planeten kunnen ervoor zorgen dat hun moedersterren zich jonger gedragen dan ze in werkelijkheid zijn.

Als ET naar huis belt, naar waar belt hij dan?
Die vraag formuleerde planeetonderzoeker Hans Huybrighs ooit zelf in een artikel over de zoektocht naar buitenaards leven. In deze aflevering kaatst Eos-redacteur Kim Verhaeghe de vraag naar hem terug: Waar ontdekken we het eerste buitenaards leven? Wanneer? Of komen de aliens binnenkort zelf bij ons over de vloer?

James Webb maakt unieke foto van Neptunus met ringenstelsel
De James Webb-ruimtetelescoop heeft zijn eerste opname van de planeet Neptunus gemaakt. De foto geeft het duidelijkste beeld van de ringen van de verre planeet in meer dan dertig jaar.

Asteroïde onder vuur
Volgende week zal een Amerikaanse ruimtesonde met volle snelheid op een asteroïde knallen. Daarmee wil de NASA testen of gevaarlijke ruimtekeien daadwerkelijk kunnen worden afgeweerd, en of we onszelf zo het lot van de dinosauriërs kunnen besparen.

‘Waterwerelden’ zijn talrijker dan gedacht, suggereert nieuw onderzoek
Mogelijk bevatten veel meer planeten in verre zonnestelsels grote hoeveelheden water dan tot nu toe werd aangenomen. Zulke werelden bestaan misschien wel voor de helft uit water, maar dat bevindt zich waarschijnlijk ondergronds.

Wetenschappers kweken voor het eerst planten in maanaarde
NASA droomt van een buitenaardse kolonie. Daarin zullen ter plaatse gewassen geteeld moeten worden.

Marsrobot Perseverance haalt zuurstof uit de atmosfeer
In de toekomst is zuurstof nodig om ter plaatse brandstof voor raketten te produceren, zodat ruimtetuigen vlot heen en weer kunnen pendelen tussen de aarde en Mars.

De Artemis I-missie gaat niet alleen naar de maan
Met de Artemis I lanceert NASA ook een toestel dat met zonnezeilen koers zal zetten naar een asteroïde ver in ons zonnestelsel.

Spinachtig stervormingsgebied in beeld gebracht
Op zo’n 170.000 lichtjaar bevindt zich de Tarantulanevel: een van de grootste stervormingsgebieden in het lokale heelal.

Snelle rotatie wordt kometen fataal
Kometen uit het verre buitengebied van ons zonnestelsel overleven vaak hun eerste ontmoeting met de zon niet. Mogelijk zorgt de zonnewarmte ervoor dat sommige van die kometen zo snel ronddraaien dat ze uit elkaar vallen.

Hoe ruimteweer het leven op aarde beïnvloedt
Dat de zon het leven op aarde bepaalt, is genoegzaam bekend. Maar ze doet meer dan ons warmte en licht geven. Steeds meer aandacht gaat uit naar de invloed van ruimteweer op het aardse leven. Ruimteweer wekt niet enkel de interesse van sterrenkundigen op, maar evenzeer van de ruimtevaartsector, energieleveranciers, verzekeringsmaatschappijen en medici.

Kosmisch overgewicht: waarom sterren, planeten en manen rond zijn
Planeten, sterren en sommige manen zijn rond. Dat komt niet alleen omdat ze zwaar zijn, leren we van de onregelmatig gevormde maan Proteus en superzware neutronensterren.

Vuilnisbelt maan: onze naaste buur ligt bezaaid met rommel
In de afgelopen 65 jaar heeft de mens in totaal ruim 200.000 kilogram aan afval achtergelaten op de maan. De komende jaren komt daar nog veel meer bij. Wordt de maan de vuilnisbelt van de ruimtevaart?

‘We beschrijven twee zwarte gaten als één hemellichaam’
Om zwaartekrachtgolven te onderzoeken, heb je niet alleen hele lange detectors nodig, maar ook een uitgebreid theoretisch instrumentarium om de opgepikte signalen te kunnen interpreteren. De Amerikaans-Italiaanse Alessandra Buonanno heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd en zorgde er zo mee voor dat fysici wisten wat ze zagen toen ze in 2015 voor het eerst een zwaartekrachtgolf detecteerden.

Zo onderzoekt Perseverance een steenwoestijn op Mars
Een indrukwekkend panoramabeeld van het Marsoppervlak toont het studieobject van de robotwagen Perseverance. Hoe gaat de Marswagen daar te werk?

De eerste foto’s van de James Webb-ruimtetelescoop zijn onthuld: ‘Elk beeld is een nieuwe ontdekking’
Met vijftien jaar vertraging is het magische moment eindelijk aangebroken: de eerste beelden van de James Webb Space Telescope zijn vrijgegeven. Het resultaat is adembenemend.

Komeet 67P vertoont onverwachte chemische complexiteit
De komeet bevat een aantal complexe organische moleculen die nog nooit eerder in een komeet zijn aangetroffen.