Ruimte

Buitenaards detectivewerk
Nieuwe aanwijzingen voor een waterspuwende geiser op een Jupitermaan zijn goed nieuws voor een ESA- en NASA-sonde. Want de geiser spuwt mogelijk ook sporen van leven uit.

Drievoudig stersysteem trekt planeetvormende schijf krom
Jarenlange observaties tonen het verwoestend effect van een meervoudig stersysteem op de planeetvormende schijf eromheen. Onderzoek naar het stersysteem GW Orionis levert aanwijzingen op voor een nieuwe populatie van exoplaneten.

‘Verroest’ de maan onder invloed van aardse zuurstof?
Tot verrassing van veel planeetwetenschappers is rond de polen van de maan het geoxideerde ijzermineraal hematiet te vinden. ‘Aangewaaid’ zuurstof uit de aardatmosfeer is mogelijk de oorzaak.

Onze aarde was mogelijk direct bij haar ontstaan al nat
Nieuw onderzoek wijst erop dat het ‘bouwmateriaal’ waaruit de aarde is ontstaan veel water bevatte. Dat zou betekenen dat onze planeet altijd al nat is geweest.

Deze ster is de nieuwe snelheidsduivel van de Melkweg
Opgezweept door een kolossaal zwart gat, racen sterren om het hardst rond het centrum van de Melkweg. De nieuwe snelheidskampioen luistert naar de naam S4714 en haalt een topsnelheid van 24.000 km per seconde. Dat is 8% van de lichtsnelheid.

Hoe gaan we de ruimte schoonmaken?
Op een paar honderd kilometer boven onze hoofden krioelt het van grote en kleine brokstukken. Ingenieurs werken aan oplossingen: ruimtevuilniswagens, satellietslingertoestellen, zonnezeilen en andere puinjagers.

De kralen van het poollicht verklaard
Voordat het poollicht aan haar nachtelijke spektakel begint, is er vaak een kralenketting aan de hemel zichtbaar. Nieuwe computeranalyses in combinatie met metingen van NASA’s THEMIS-sondes werpen nieuw licht op de oorsprong van het verschijnsel.

Neen, de eerste bewoonbare exoplaneet kennen we nog niet
Nieuw ontdekte exoplaneten worden vaak onterecht als (mogelijk) bewoonbaar bestempeld.

Jong sterrenstelsel was 12 miljard jaar geleden al even ordelijk als het melkwegstelsel
Atacama Large Millimeter Array, een verzameling van 66 telescopen die functioneren als één toestel, fotografeerde in 2017 een sterrenstelsel op het moment dat het nog volop in ontwikkeling was, zo’n 12 miljard jaar geleden. Afgaand op hoe het er toen uitzag, lijkt het erg op ons eigen melkwegstelsel.

Nacht van de vallende sterren
De meteorenzwerm de Perseïden bereikt vannacht zijn hoogtepunt. Je kan enkele tientallen vallende sterren per uur zien – als het weer een beetje meezit.

Mars slaapt met het uv-licht aan
’s Nachts baden grote delen van het Marsoppervlak in een pulserend ultraviolet licht. De nachtgloed is op z’n helderst rond de evenaar.

Het weer op Jupiter: ammoniakrijke 'hagel'
De hagel zou een sleutelrol kunnen spelen in de atmosferische dynamiek van de planeet.

Eerste bemande commerciële ruimtevlucht eindigt met een plons
Endeavour, het Crew Dragon-ruimteschip met aan boord NASA-astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley, is terug op aarde. Zondagavond landde het toestel van Elon Musks SpaceX in de Golf van Mexico, negen weken nadat het naar het International Space Station (ISS) was vertrokken.

Dit is de eerste foto van een zonachtige ster met planeten
Voor het eerst hebben sterrenkundigen een rechtstreeks beeld kunnen maken van een planetensysteem rond een ster die ongeveer dezelfde massa heeft als de zon.

Dit 'ruimtebombardement' teisterde 800 miljoen jaar geleden de aarde en de maan
Onderzoek naar maankraters bracht een nog onbekend bombardement op de aarde door ruimtepuin aan het licht. De bijhorende cijfers zijn ronduit verbijsterend.

Astronomen brengen 11 miljard jaar aan kosmische geschiedenis in kaart
De Sloan Digital Sky Survey (SDSS) heeft een uitvoerige analyse gepresenteerd van de grootste 3D-kaart van het heelal die ooit is gemaakt. De nieuwe kaart, waaraan vijf jaar is gewerkt, dicht een belangrijk gat in de kosmische geschiedenis: de middelste 11 miljard jaar.

Nieuwe telescoop registreert supervlam op nabije ster
Het explosieve verschijnsel was twintig keer krachtiger dan de zonnevlammen die onze eigen ster produceert.

Bestemming Mars: drie ruimtevluchten in één zomer
Deze zomer gaan drie nieuwe ruimtesondes op pad naar Mars. Brengen zij eindelijk antwoord op de vraag of er ooit leven was op de rode planeet?