Nora Gillis
Nora Gillis loopt stage bij Eos Wetenschap.

Zijn ruimtevaartuigen te steriel? Meer microben kunnen astronauten gezonder maken
Het Internationale Ruimtestation (ISS) is extreem hygiënisch. Dat kan een probleem zijn voor astronauten. ‘Het is algemeen bekend dat het goed is om te tuinieren en huisdieren te hebben. Maar daar is in het ISS nooit echt over nagedacht.’

Hoe goed begrijpen we de emoties van onze hond?
We kijken naar onze trouwe viervoeter en denken precies te weten wat hij voelt. Blijdschap, schuld, opwinding… Maar klopt dat wel? Nieuw onderzoek laat zien dat we ons vaker vergissen dan we denken.

Cacao is ouder dan je zou denken
Hoe oud is de cacaoboom? Peruaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de oorsprong van de Theobroma cacao tot wel 7,5 miljoen jaar teruggaat.

‘Belgische’ mug overleeft barre kou op Antarctica dankzij uniek proces
Op de ijskap van Antarctica leeft de Belgica antarctica. Die kleine, vleugelloze dansmug weet het barre klimaat van de Zuidpool al eeuwenlang te trotseren. Dankzij een nieuwe studie weten we hoe het beestje dat doet.

Wilde vissen kunnen menselijke duikers herkennen
Veel diersoorten, van honden tot kraaien, herkennen individuele mensen. Een nieuwe studie toont aan dat ook vissen dit kunnen – mits ze de juiste visuele aanwijzingen krijgen.

Mummies ruiken houtig, kruidig en zoet
Al eeuwenlang fascineren Egyptische mummies wetenschappers en het grote publiek. Maar hoe ruiken ze eigenlijk? Een nieuwe studie onderzocht de geur in verschillende sarcofagen. Onderzoekers spreken van ‘een verrassend aangename geur’.

Waarom blijft ons zicht scherp tijdens beweging?
De wereld om ons heen blijft scherp, zelfs als we rennen of onze ogen snel bewegen. Dat komt door een hersengebied dat beweging in realtime corrigeert. Dit mechanisme zorgt ervoor dat we onze eigen beweging niet verwarren met die van de omgeving.