De Jonge Uitdagers
De Jonge Uitdagers

Leer de 8 planeten uit ons zonnestelsel kennen
Ons zonnestelsel bestaat uit acht planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Van Venus met zijn ijzeren kern tot de ringen van Saturnus; elke planeet heeft haar eigen kenmerken. Leer ze hier kennen!

De Mount Everest groeit. Hoe kan dat?
De Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, groeit nog steeds. Maar hoe komt dat? Wetenschappers hebben ontdekt dat een rivier hier een grote rol in speelt. Maar hoe meten ze deze groei en moeten klimmers onderweg naar de top nóg langer omhoog klauteren?

Dieren bepalen hoe de natuur eruit ziet. Hoe doen ze dat?
Dieren zijn echte bouwmeesters van de natuur. Meer dan 600 soorten helpen mee om de wereld om ons heen te vormen. Ze graven, bouwen, stampen en sleuren, en zo veranderen ze het landschap op verassende manieren.

Rotsen vormen een verborgen huis voor dieren en planten
Rotsen zijn niet zomaar harde, koude stenen. Ze vormen een thuis voor allerlei bijzondere planten en dieren. Wetenschapper Sarane Coen klimt als een echte ninja op de rotsen en onderzoekt die verborgen wereld.

De geur van het oude Egypte: mummies ruiken houtig en zoet
Mummies zitten vaak meer dan 3000 jaar in sarcofagen. Na zolang in een afsloten kist te zitten, zou je denken dat de mummie zou stinken. Maar in plaats daarvan, ruik je iets verrassends: een mix van hout, kruiden en zoetigheid. Dit is precies wat wetenschappers ontdekten toen ze de geuren van mummies onderzochten.

Zijn zebra’s zwart en wit of wit en zwart? Het raadsel is opgelost!
Zijn zebra’s wit met zwarte strepen of juist andersom? Wetenschappers hebben eindelijk het antwoord gevonden op die vraag! En niet alleen dat: ze weten nu ook dat de beroemde strepen veel meer zijn dan alleen een modieuze look.

De kleinste pasta ter wereld helpt je wonden genezen
Wetenschappers hebben pasta ontwikkeld die zo klein is, dat je hem niet met het blote oog kan zien. Ze noemen het ‘nanotini’. Je zult deze pasta niet terugvinden in de supermarkt, maar misschien wel in het ziekenhuis. De nanotini zou gebruikt worden als verband en zou helpen om wonden beter te genezen. Maar hoe kan zo'n piepkleine pasta helpen bij genezing?

Dit bizarre zeedier heeft eindelijk een naam
Mensen hebben nog maar vijf procent van de oceaan ontdekt. Dat betekent dat er nog heel veel onbekende dieren rondzwemmen in de diepe zee. Wetenschappers hebben onlangs een nieuw, vreemd dier ontdekt! Het lijkt op een slak, maar het zweeft als een kwal en licht op als een sterrenhemel. Kan jij raden wat het is?

Gaan we binnenkort praten met walvissen?
Walvissen kunnen praten zoals jij en ik. Ze gebruiken geen woorden, maar maken bijzondere geluiden die lijken op muziek. Walvissen zingen niet om de nieuwe grote popster te worden, maar om met elkaar te kunnen communiceren. Zo kunnen ze elkaar terugvinden, praten ze over eten en zelfs waar ze naartoe gaan zwemmen.

Deze vis kan proeven met zijn poten
Stel je voor dat je niet alleen met je tong, maar ook met je voeten kon proeven. Je vrienden zouden je waarschijnlijk vreemd aankijken. Maar voor sommige vissen is dit helemaal niet gek. De poon is een bijzondere vis die op de zeebodem leeft en smaakpapillen op zijn poten heeft. Dat betekent dat hij letterlijk met zijn poten kan proeven wat er in het zand ligt, zonder zijn mond te gebruiken.

Hoe word je een mummie? Balsemen uitgelegd
In de tijd van de farao's in het Oude Egypte werden de doden niet begraven of verbrand, maar werden ze gemummificeerd. Het was dé manier voor Egyptenaren om het lichaam van de doden voor te bereiden op het hiernamaals en ze goed te bewaren. Hoe deden ze dat nu, en waarom?

Ook de Romeinen gingen in België al naar de spa. Hoe deden ze dat?
Wist je dat mensen al duizenden jaren van baden houden? In België begon deze traditie al in de tijd van de Romeinen. Reis met ons mee door de geschiedenis van badhuizen, van de luxueuze Romeinse thermen tot de moderne wellness.