Gezondheid

Het vrouwenlichaam is geen uitzondering: ‘Diagnose: Vrouw’ roept op tot actie
Waarom krijgen vrouwen vaker een late of verkeerde medische diagnose? En waarom worden vrouwenklachten zo vaak weggewuifd als ‘normaal’? WOMEN Inc. legt in Diagnose: Vrouw de vinger op de wonde en roept op tot verandering.

Een persoonlijke kijk op een genetische ontdekking
Als onderzoeker sta ik regelmatig stil bij de impact van ons werk. Soms voelen we ons een stap dichter bij antwoorden, andere keren lopen we tegen de grenzen van ons begrip aan. Dit onderzoek naar een zeldzame neurologische ontwikkelingsstoornis was zo’n reis met onverwachte wendingen.

AI en microben: een ongewoon bondgenootschap tegen antibioticaresistentie
Antibioticaresistentie is stevig in opmars. Gelukkig kunnen we bij de microben zelf vele nieuwe antibiotica vinden. Maar om deze snel en efficiënt te produceren hebben we ook de hulp van AI nodig.

Hoeveel sneller kunnen topsprinters nog rennen?
Nederlandse statistici berekenden het ultieme wereldrecord voor topsprinters. Opvallend: de absolute maximale snelheid die ze vaststelden, ligt niet ver van het huidige record.

Wijst een trombose op kanker?
Kanker verhoogt het risico op een trombose. Kan een trombose dan ook de voorbode zijn van kanker?

Endometriose is veel meer dan alleen hevige menstruatiepijn
Een op de tien vrouwen lijdt aan endometriose, een erg pijnlijke aandoening waarbij baarmoederweefsel zich buiten de baarmoeder vasthecht. Maar de impact van de ziekte is nog veel groter. ‘Het gaat niet alleen om een klein beetje weefsel dat vastzit op de verkeerde plek. Je hele lichaam reageert erop.’

Hoe chronische ontsteking onze gezondheid ondermijnt (en hoe je het kan blussen)
Chronische ontstekingen spelen een verborgen, maar destructieve rol in de ontwikkeling van veelvoorkomende ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Bewegingswetenschapper Len De Nys ontdekte via zijn persoonlijke zoektocht naar de oorzaken van zijn chronische rugpijn dat leefstijl – voeding, beweging, slaap en stressmanagement – een krachtig middel is om ontsteking te verminderen.

Daders van seksueel geweld laten unieke microbiële sporen achter
Na seks zijn er bij partners sporen te vinden van elkaars unieke genitale microbioom. Dat kan helpen om daders van seksueel geweld op te sporen, ook als er geen sperma werd gevonden.

Wat doet een maand zonder alcohol met je lever?
Een maand zonder alcohol. Voor sommigen is het een leuke uitdaging, voor anderen voelt het als een noodzakelijke pauze voor de lever. Maar wat doet een maand zonder alcohol met de lever? In onze podcast vragen we het aan Lore Hoof. Zij is als verpleegkundige gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met een leveraandoening, en medeauteur van De Lever, een boek geschreven door het team van leverspecialisten van het UZ Gent.

Waarom huid-op-huidcontact voordelig is voor jou en je kind
Fysiek contact tussen jou en je baby heeft een grotere invloed dan je misschien denkt. Onderzoek toont aan dat huid-op-huidcontact en liefdevolle aanrakingen tussen ouders en hun kind tal van positieve gevolgen hebben.

Is Chili het eerste land dat de obesitasepidemie heeft bedwongen?
Ronkende krantenkoppen hebben het over een ware triomf. Door onversaagd de strijd aan te binden met de voedingsindustrie heet het dat de Chileense overheid erin geslaagd is het aantal zwaarlijvige mensen aanzienlijk te doen afnemen. Helaas geeft statistisch onderzoek bitter weinig aanleiding tot juichen.

Verhoogt aspartaam het risico op kanker?
De Europese consumentenorganisatie Foodwatch is een petitie gestart om de kunstmatige zoetstof aspartaam te verbieden. Volgens de organisatie is de stof slecht voor de gezondheid. Ze verwijst onder meer naar de WHO, die aspartaam twee jaar geleden labelde als 'mogelijk kankerverwekkend'. Hoe zit dat?
Hoe voelt een lintworm?
Een lintworm: het lijkt iets uit het verleden, maar ook vandaag, bij ons, kun je een lintworm opdoen. Hoe weet je of je er een hebt? En wat kun je doen om ze te vermijden? Eos-redacteur Kim Verhaeghe ging lintwormen bewonderen in het Instituut voor Tropische Geneeskunde en vertelt er alles over aan collega Liesbeth Gijsel.

Microplastics in muizenhersenen veroorzaken trombose
Uit onderzoek bij muizen blijkt dat immuuncellen microplastics opslokken, geblokkeerd raken in de aders en zo de bloeddoorstroming kunnen belemmeren.

Waarom een stoelgangtest beter niet lijkt op een belastingbrief
Meer dan de helft van de mensen in armoede neemt niet deel aan het gratis bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Het kan nochtans hun leven redden. Met een andere aanpak kunnen we waardevolle testpakketten uit de vuilnisbak houden.

Exoskelet helpt pianisten om fysieke grenzen te verleggen
Door te trainen met een robothand-exoskelet, kunnen pianisten sneller spelen dan waartoe ze fysiek in staat zijn.

Op zoek naar de Crohn-juwelen
Mensen met een chronische darmontsteking kampen dagelijks met buikpijn en diarree. Een bloedtest zou verborgen signalen van de ziekte kunnen opsporen vóór de eerste klachten ontstaan.

Asbest: de stille killer
Jaarlijks sterven in België ongeveer 350 mensen aan longvlieskanker, veroorzaakt door blootstelling aan asbest. De aandoening sluimert jaren en wordt vaak pas ontdekt wanneer de patiënt al terminaal is. Een test die deze kanker sneller ontdekt, kan de kans op overleven sterk doen toenemen.