Gezondheid
Triatlon uitgesteld door slechte waterkwaliteit: wat doet (collectief) te vroeg pieken met topsporters?
De triatlon bij de mannen wordt ‘voorlopig’ tenminste één dag uitgesteld, vanwege het té vervuilde water. Wat is de impact van uitstel op topsportprestaties?
Huisartsen vinden longkankerscreening geen goede zaak
Longkankerscreening gebeurt te snel en ondoordacht, zei de voorzitter van Domus Medica onlangs in Het Laatste Nieuws. Hoe zit dat?
Invloed van menstruele cyclus op topsporters wordt zwaar onderschat
Er zijn nog te weinig studies opgezet over de relatie tussen menstruatie en topsport. Inspelen op wat er in een vrouwenlichaam omgaat en vooral rekening houden met de individuele verschillen tussen vrouwen, kan heel wat problemen voorkomen.
Tinnitus uit de oren en geld in het spaarvarken
Met een jaarlijkse kost van meer dan 500 miljard euro plundert tinnitus de spaarpot van de Europese maatschappij. Telerevalidatie, behandeling vanop afstand, is een mogelijke sleutel in de zoektocht naar kosteneffectiviteit.
Neen, een koortsblaas is geen teken van topvorm
Remco Evenepoel fietste in de voorbije Ronde van Frankrijk rond met een koortsblaas. Wielerjournaliste Marijn de Vries zei daarover dat dit een teken kan zijn van vermoeidheid, of van topvorm. Het eerste klopt, het tweede niet.
Eet als een atleet: feiten en fabels over sportvoeding
Je staat op het punt een recordtijd neer te zetten en ineens is daar de man met de hamer. Met de juiste voeding voorkom je dat. Kwestie van voldoende bananen eten? En helpen sportdrankjes je die belangrijke wedstrijd door? Elf feiten en fabels over sportvoeding.
Hoe kunnen wielrenners blijven gaan, zelfs als ze vallen?
Renners die vallen, pijn lijden maar vervolgens gewoon weer doorgaan. We zien het bijna elke dag in de Ronde van Frankrijk. Wielrenners en andere topsporters voelen ook werkelijk minder pijn. Het achterliggende mechanisme kan chronische pijn verzachten.
Noise cancelling veroorzaakt (nog meer) overgevoeligheid voor geluid
Noise cancelling hoofdtelefoons kunnen bij overmatig gebruik overgevoeligheid voor geluid veroorzaken. Hoe zit het bij mensen die al overgevoelig waren, en bijvoorbeeld lijden aan misofonie of hyperacusis? Kunnen zulke hoofdtelefoons hen niet juist soelaas bieden? ‘Noise cancelling creëert voor onze hersenen een onnatuurlijke situatie.’
Negen feiten en fabels over zon en gezondheid
Straks languit in de zon op het strand. Of toch maar niet? Negen stellingen over zon en gezondheid, de ene al wat juister dan de andere.
Kan voedingssupplement astma voorkomen?
Een vroege blootstelling aan antibiotica kan op lange termijn leiden tot een hogere vatbaarheid voor astma. Onderzoekers ontdekten waarom, waardoor ze wellicht de ontwikkeling van astma kunnen voorkomen.
Zonnecrème smeren is niet kankerverwekkend
Volgens influencers op sociale mediaplatformen, waaronder Instagram en TikTok, zijn zonnecrèmes kankerverwekkend en blokkeren ze de productie van vitamine D in de huid. Onder andere de Spaanse topvoetballer Marcos Llorente raadt het gebruik van zonnecrème af. Dat klopt niet.
Wat als tanden zichzelf konden genezen?
Wereldwijd loopt één op de vier kinderen tijdens het opgroeien een ernstig letsel aan het gebit op. Wat als zo'n beschadigde tand zichzelf zou kunnen genezen? Dat is waar Una Ivkovic (KU Leuven - FWO) haar tanden in zet. Zij werkt aan een hydrogel die stamcellen naar de wonde leidt om nieuw tandweefsel aan te maken en de beschadigde tand te herstellen.
Je tampon bevat mogelijk metalen: ‘Er is meer transparantie nodig over het productieproces’
Tampons kunnen metalen bevatten, blijkt uit recent onderzoek. Of die ook in de bloedsomloop en de rest van het lichaam terecht kunnen komen, is nog niet duidelijk.
Dit hormoon kan helpen tegen botontkalking
Een nieuw ontdekt hormoon dat de botten van vrouwen die borstvoeding geven sterk houdt, kan helpen bij het genezen van botbreuken en bij de behandeling van osteoporose.
Ongepland zwanger door Ozempic? Dit zegt de wetenschap
Populaire afslankmedicijnen zoals Ozempic zouden hebben geleid tot onverklaarbare zwangerschappen. Wetenschappers vinden het aannemelijk, maar er is meer onderzoek nodig.
Lichaamsbeweging voorkomt zenuwschade tijdens chemotherapie
Heel wat behandelingen tegen kanker vallen niet alleen de tumor maar ook de zenuwen aan. Specifieke lichaamsbeweging kan dat voorkomen.
Ziektes behandelen met fotoporatie: ‘Je wilt iets in de cel brengen, maar die tegelijkertijd zo gezond mogelijk achterlaten’
Fotoporatie is een nieuwe en veilige methode om moleculen van buitenaf in cellen te plaatsen, met als doel die genetisch te wijzigen. Zo kunnen bijvoorbeeld immuuncellen, eens teruggebracht in de patiënt, beter ziektes zoals kanker bestrijden. Eos sprak met professor Kevin Braeckmans, hoofd van de onderzoeksgroep biofotonica aan de Universiteit Gent en bedenker van het innovatieve proces.
Nooit meer pijn na een polsbreuk? Het kan met dit implantaat
Wetenschappers van Maastricht UMC+ ontwikkelden een gepersonaliseerd implantaat tegen chronische pijn na een polsbreuk.