Gezondheid
Hoe de duikrespons zuurstof voor de hersenen bewaart
Als we ons hoofd onder water steken en stoppen met ademen, trekt het bloed naar het midden van ons lichaam en gaat ons hart trager slaan. De duikrespons moet onze hersenen vrijwaren van zuurstoftekort. Inspanningsfysioloog Jan Bourgois onderzoekt het fenomeen al jaren.
Ook in de sportwereld is er niet genoeg onderzoek naar vrouwen
In de sportwereld wordt er nog altijd minder onderzoek gevoerd naar vrouwen dan naar mannen. Tijd voor meer studies naar de invloed van de menstruatie in topsport.
Malariamiddel heeft mogelijk gunstig effect op PCOS
Heb je PCOS? Momenteel krijg je dan vaak anticonceptie voorgeschreven om de symptomen te verminderen. Malariamedicatie kan mogelijk als alternatief dienen.
Hoe regenbogen chirurgen helpen tijdens kankerchirurgie
Heel wat mensen met kanker hopen dat een operatie hen zal genezen. Hierbij verwijderen de chirurgen zo goed mogelijk het aanwezige kankerweefsel. Maar soms blijft de vraag: is echt alles weg? Thomas De Kerf (UAntwerpen) gebruikt speciale camera's die tijdens de operatie het verschil tussen gezond en ziekmakend weefsel beter laten zien.
Alexander Doom, de witte raaf in sprintersland
In de top 50 van snelste 400-meterlopers aller tijden staan maar twee atleten van niet-Afrikaanse origine, onder wie de Belg Alexander Doom. Waarom zijn atleten van Afrikaanse origine zo snel? Het antwoord bevindt zich in de spiervezels.
Heb je in de premenstruele fase 100 tot 300 kilocalorieën extra nodig?
Morgane Leten, Nutrition en Fertility coach en medestichter van Guud Woman, schrijft in haar boek Het Cyclus Kookboek dat vrouwen tijdens hun premenstruele fase dagelijks 100 tot 300 calorieën extra nodig hebben. Ook online keert dat cijfer terug. Klopt het?
Nieuwe behandeling in zicht voor beet van zwarte weduwe
Wetenschappers ontwikkelen volledig menselijke antilichamen die de giftige stoffen van de Europese zwarte weduwe kunnen neutraliseren, zonder bijwerkingen.
'Tijd om de benen te strekken!' Hoe smartphone-meldingen je actiever kunnen maken
Smartphones, ze zijn altijd bij de hand of toch vaak erg dichtbij. Wat als we deze digitale technologie inzetten om ons meer te laten bewegen en zo gezond(er) ouder te worden? De vijfenzestigplussers met wie wij spraken, waren alvast positief!
Van ‘Waar is Wally?’ naar longkankeronderzoek: hoe vinden we waardevolle mutaties sneller in het bloed?
DNA-mutaties in het bloed helpen artsen bij het detecteren van longkanker en het kiezen van de beste behandeling. Helaas zijn deze DNA-mutaties net zo moeilijk te vinden als stripfiguur Wally op een drukke zoekplaat. Tijdens mijn doctoraatsonderzoek zocht ik manieren om deze kostbare mutaties makkelijker op te sporen.
Hoe virussen kunnen helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie
Faagtherapie kan een effectieve behandeling zijn voor infecties waarbij antibiotica onvoldoende werkzaam zijn.
Als sterke geuren je de adem benemen
Parfums, deodorants, luchtverfrissers, zeep, … Deze geuren zijn voor veel mensen niet weg te denken uit hun dagelijks leven. Maar voor een kleine groep mensen zorgen zulke geuren juist voor veel overlast. Zo krijgen ze bijvoorbeeld hoofdpijn, worden ze misselijk, of raken ze zelfs in ademnood.
Een fitter lichaam is ook meetbaar jonger
Een half jaar uithoudingstraining laat je epigenetische leeftijd - het tempo waarin je veroudert - dalen met 7,7 maanden en verjongt de slagaders met 3,6 jaar. Hoe zit dat?
Sarah Ahannach richtte het grootste burgerwetenschappelijk onderzoek naar het vrouwelijke microbioom op
De onderzoekers die de maatschappij bestuderen en zelfs de proefpersonen die ze analyseren zijn overwegend mannelijk en wit. Microbioloog Sarah Ahannach (Universiteit Antwerpen) wil daar verandering in brengen, met groot succes. In België alleen al namen ruim drieduizend vrouwen van 18 tot 98 jaar deel aan haar onderzoek en kwamen unieke inzichten naar boven.
‘Een hoge bloeddruk is niet altijd tijdelijk, niet normaal en al zeker niet onschuldig’
Vier op de vijf mensen met hoge bloeddruk wordt niet goed behandeld, blijkt uit een recent rapport van de WHO. Bovendien houden veel patiënten zich niet strikt aan de therapie. Tine De Backer, cardioloog in het UZ Gent en voorzitter van het Belgisch Hypertensie Comité, haalt een aantal hardnekkige misverstanden over hypertensie onderuit.
Nieuwe route ontdekt naar zelfdoding van kankercellen
Chemotherapie doodt kankercellen. Maar de manier waarop is niet altijd zoals wetenschappers tot nu toe dachten.
Bewegen is goed voor het brein. Welk mechanisme zit daar achter?
Lichaamsbeweging is niet enkel goed voor de spieren, maar ook voor de gezondheid van de hersenen. Dat komt doordat spieren tijdens het sporten moleculen afgeven die de hersenfunctie verbeteren. Daar spelen zenuwvezels een belangrijke rol bij, blijkt nu uit Amerikaans onderzoek.
Verhoogt medisch begeleide voortplanting het risico op kanker?
Een nieuwe studie zou aantonen dat kinderen die geboren worden na medisch begeleide voortplanting een verhoogd risico op leukemie hebben. Moeten we ons zorgen maken? Prof. Christophe Blockeel, Afdelingshoofd van Brussels IVF, het Centrum van Reproductieve Geneeskunde (UZ Brussel), licht de bevindingen toe.
Nooit meer corona?
Een nieuw vaccin zou werken tegen vrijwel alle coronavirussen. Zelfs tegen die die we nog niet eens kennen.