Gezondheid

Waar blijft de suikertaks?
Een frisdrank- of suikertaks van 20 procent kan de obesitasepidemie mee helpen indijken. Het liefst in combinatie met subsidies voor groenten en fruit. ‘Wetenschappelijk gezien is zo’n maatregel een no-brainer.’

Immuuncellen krijgen training tegen tumors
Tumors kunnen immuuncellen ‘hacken’ om te helpen bij hun verspreiding. Door nanodeeltjes in die cellen binnen te smokkelen, maakten onderzoekers dat proces ongedaan.

‘Gezonde levensjaren gaan vooral verloren aan mentale aandoeningen en middelengebruik’
Wetenschappers van Sciensano onderzochten voor het eerst de impact van ziektes op nationaal niveau.

Maakt een verbod op reclame voor ultrabewerkte voeding ons gezonder?
Een verbod op reclame voor ultrabewerkte voeding op het openbaar vervoer in Londen heeft bijna 100.000 gevallen van obesitas vermeden. Dit hebben Britse onderzoekers berekend. Op die manier bespaart de Britse gezondheidszorg meer dan 200 miljoen euro. Klopt dit?

Verwerkt het lichaam meer vet bij lichte tot matige sportinspanningen?
Afvallen door keihard te trainen is lastig, omdat je er juist honger van krijgt. Nieuw onderzoek laat zien dat je meer vet verteert bij een lichte inspanning, dus gaan wandelen of joggen. Zonder speciaal dieet, maar over een lange periode verlies je dan vet. Klopt dit?

Vegetarische vrouwen lopen een hoger risico een heup te breken dan vleeseters
Britse wetenschappers onderzochten het risico op heupfracturen bij vrouwen met een verschillend dieet. Ze deden dat op basis van de UK Women's Cohort Study, een grote Britse studie die bij een zeer uitgebreide groep Britse vrouwen het dieet en de levensstijl onderzoekt in relatie tot chronische ziekten.

Is zwemmen op een volle maag gevaarlijk?
"Helaba! Niet direct in het zwembad na het eten!". Het zijn woorden die we als kind allemaal hebben gehoord. Het idee erachter? Je zou kunnen krampen krijgen en verdrinken. Maar... klopt dit wel?

Nieuw medicijn blokkeert de overdracht van malariaparasieten door muggen
Een enkele injectie met het medicijn zou de overdracht tussen mensen via muggen gedurende een heel malariaseizoen kunnen voorkomen.

Vitamine D voorkomt geen botbreuken
Een nieuwe, grote studie toont aan dat preventief vitamine D innemen niet beschermt tegen botbreuken. Het werkt ook niet tegen diabetes, hart- en vaatziekten of kanker. Het nut ervan bij de algemene bevolking is twijfelachtig. Enkel bij een paar specifieke groepen heeft vitamine D innemen waarschijnlijk zin. Je vitamine D-gehalte laten bepalen door je arts heeft geen nut.

Geneticus Jean-Jacques Cassiman overleden
Emeritus professor Jean-Jacques Cassiman overleed op 5 augustus na een jarenlange strijd tegen longkanker. Hij werd 79 jaar. Hij was een vooraanstaand geneticus die baanbrekend onderzoek verrichtte naar DNA, de drager van onze erfelijke eigenschappen.

Meer infecties met ‘superbacteriën’ tijdens coronapandemie
Tijdens de coronapandemie nam het aantal infecties met superbacteriën toe in Amerikaanse ziekenhuizen, zo blijkt uit een nieuwe analyse.

Eerste hulp bij hitteslag
Een hitteslag ontstaat meestal wanneer je lang blootgesteld wordt aan hoge temperaturen. Dit is een levensbedreigende situatie. Lees hier wat de symptomen zijn en wat je ertegen kan doen.

Dode varkens werden ‘tot leven gewekt’. Is dat goed nieuws voor orgaantransplantatie? En wat met de grens tussen leven en dood?
Amerikaanse wetenschappers hebben sommige celfuncties bij varkens een uur na hun dood weer hersteld. Universitair docent bio-ethiek Brendan Parent geeft zijn mening over de praktische en ethische impact van dat onderzoek op de huidige geneeskundige praktijk.

Hoe een giftige slak diabetespatiënten kan helpen
Het gif van de kegelslak draagt bij aan de productie van snelwerkende insuline.

62 symptomen waaronder haaruitval en libidoverlies kunnen opduiken bij long covid
Miljoenen patiënten hebben na een covidinfectie aanhoudende symptomen, wat bekend staat als long covid.

Huidkanker is de meest voorkomende kanker bij witte mensen. Toch horen we er heel weinig over
Bewustmakingscampagnes voor melanoom zijn nuttig en nodig. Ze sporen ons aan onze huid af en toe grondig te inspecteren. Dat volstaat in de meeste gevallen.

Op zoek naar een medicijn tegen levensbedreigende schimmelinfecties
Een banale schimmelinfectie kan fataal aflopen als die in je bloedbaan geraakt. Als dat gebeurt, heb je 1 kans op 2 om te overleven. Jana Nysten (KU Leuven - FWO) zoekt naar een medicijn tegen zo'n ernstige infecties. Zit ze op het juiste (schimmel)spoor?

Beschermt vitamine D tegen diabetes type 2?
Vitamine D zou als ‘zonlichtvitamine’ door haar unieke hormonale werking beschermen tegen diabetes. Door vitamine D wordt de afgifte van insuline in je lichaam beter geregeld, waardoor je risico op diabetes vermindert. Klopt dat?