
Hans Carolus
Hans Carolus is YBSM-bestuurslid en onderzoeker aan het laboratorium voor Moleculaire Celbiologie (KU Leuven), waar hij de evolutie van van resistentie in schimmels bestudeert.
Meest behandelde onderwerpen:

Zonder deze superheld geen PCR-test
De bacterie Thermus aquaticus kan groeien bij hoge temperaturen. De hittebestendige enzymen zijn daarom zeer geschikt voor het maken van DNA-analyses.

Cordyceps is meer dan een ‘zombieschimmel’
Dankzij de hitserie The Last of Us zijn Cordyceps-schimmels beroemd geworden. Maar de schimmel is meer dan een ‘zombieschimmel’ alleen. Ook in de geneeskunde is hij populair.

Superschimmel op vrije voeten
Candida auris, een schimmel die aan een wereldwijde opmars bezig is, blijkt multiresistent te zijn. Het gevaar voor een nieuwe epidemie neemt toe.

Stuwdammen zijn broeihaarden voor infectieziektes
Stuwdammen zijn voor miljoenen mensen van levensbelang. Ze voorzien onder meer in stroom en drinkwater. Maar er kleven ook nadelen aan: gevaarlijk infectieziektes gedijen goed in de omgeving van stuwdammen.

Levensbedreigende schimmelinfecties rukken op
Candida auris en andere pathogene schimmels eisen samen meer slachtoffers dan malaria, en medicijnen kunnen niet meer op tegen hun toenemende resistentie. Toch lijkt niemand er wakker van te liggen.
Op zoek naar parasieten in Afrika
Voor zijn masterthesis reisde microbioloog Hans Carolus (KU Leuven) zes weken lang naar het Karibameer in Zimbabwe. Samen met een team lokale biologen zocht hij er naar zoetwaterslakken. Of beter gezegd, naar trematoden, de parasieten die zich via deze slakken verspreiden.