Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

Met deze tandjes boren slakken in hun eten
Hoe eet een slak eigenlijk? Ooit bij stilgestaan? Dat doet ze met haar tanden! Die zijn zo hard dat slakken zelfs gaten kunnen boren in de schelpen van dieren die ze willen opeten.

Jonge pistoolgarnalen schieten sneller dan hun ouders
Met hun scharen kunnen pistoolgarnalen een knal en een schokgolf produceren die hun prooi kan verdoven. Jonge dieren kunnen dit al met scharen van slechts één millimeter, en veel sneller dan volwassen exemplaren.

Dolfijnen jagen met ‘krakende stem’ op prooi
Dolfijnen jagen op dezelfde manier op prooien als Katy Perry zingt of Scarlett Johansson filmdialogen brengt. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat een licht werpt op hoe tandwalvissen hun rijke repertoire aan geluiden kunnen voortbrengen.

Kunnen bomen echt samenwerken? Niet iedereen is overtuigd
Sommige bomenexperts beweren dat de houten reuzen samenwerken via een ondergronds schimmelnetwerk. Een nieuwe analyse betoogt dat het bewijs voor zogenaamde mycorrhizale netwerken niet zo sterk is als het populaire verhaal doet vermoeden.

Naakte-molratvrouwtje blijft haar leven lang vruchtbaar
De koninginnen van de naakte molrat blijven zowat hun hele leven vruchtbaar. Ze vormen daarmee een opmerkelijke uitzondering op de regel dat vrouwelijke zoogdieren minder vruchtbaar worden naarmate ze ouder worden. Verder onderzoek zou kunnen leiden tot nieuwe therapieën voor mensen.

Slangen kunnen ons horen schreeuwen
Slangen kunnen prima horen, zo blijkt uit een nieuwe experimentele studie. Verschillende soorten reageerden anders op de geteste geluiden.

De wondere wereld der microalgen
Wat zijn algen eigenlijk?

Kaketoe handelt als ‘klusjesman’
Een bij vogelliefhebbers en kwekers bekende kaketoe-soort kan een ‘gereedschapskist’ transporteren en hanteren.

‘Vogelgriepvirussen vormen een constante dreiging’
De vogelgriep slaat om zich heen, ook onder zoogdieren. Onlangs ging het virus rond in een Spaanse nertsenfokkerij, waar voor het eerst overdracht van zoogdier op zoogdier werd vastgesteld. Eos sprak eerder met viroloog Thijs Kuiken. ‘Enkel met kleinere pluimveebedrijven kun je het risico op uitbraken beperken.’

Hoe vergroot ik de biodiversiteit in mijn tuin?
We hebben ongeveer evenveel tuin als bos in Vlaanderen. Als je zelf aan de slag wil om de biodiversiteit te helpen, dan is de tuin dus een mooi vertrekpunt. Ecologen Ellen De Vrieze en Karen De Pauw (Universiteit Gent) leggen in deze aflevering uit hoe je vlinders, vogels, salamanders en misschien wel duizend andere diersoorten naar je tuin lokt.

Eén waterstaal volstaat om biodiversiteit in waterloop in kaart te brengen
Hoeveel en welke dieren leven er in en op onze vijvers en beken? Het lijkt een onmogelijke opdracht om die vraag te beantwoorden. Begin maar eens te tellen. En hoe spot je dieren die een verborgen leven leiden? Een recente DNA-techniek doet het eenvoudig lijken.

Verdunde ozonlaag deed landplanten de das om tijdens grootste massa-uitsterven ooit
Stuifmeel van landplanten aan het einde van het Perm bevat meer stoffen die het tegen UVB-straling beschermen, wijst een nieuw onderzoek in Tibet uit.

Kunnen schimmels echt zo gevaarlijk worden als in ‘The Last Of Us’?
In de populaire serie The Last Of Us teistert een ‘zombieschimmel’ de mensheid. Zou dat echt kunnen gebeuren?

Grondwater stopt niet bij de perceelsgrenzen
Natte natuur en behoud van veen zijn essentieel voor het klimaat, voor biodiversiteit en voor het filteren en opslaan van water. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat vernattingsprojecten steeds hoger op de politieke agenda komen te staan. Maar dergelijke plannen hebben ook een grote impact op landbouwers in de buurt, want grondwater stopt niet bij de perceelsgrenzen.

Gletsjers beklimmen in Centraal-Azië (fotoreportage)
De meeste mensen beklimmen gletsjers ongetwijfeld voor de kick. Maar Chloë Paice beklimt ze om ze te bestuderen. Met prachtige foto's als resultaat!

Plastic-etende bacteriën breken afval in zeewater af
Voor het eerst is er aangetoond dat bacteriën daadwerkelijk plastic verteren tot koolstofdioxide en andere moleculen. ‘Maar plastic-etende bacteriën zijn niet de oplossing voor ons wereldwijde plasticprobleem.’

Bemesten met menselijke urine en uitwerpselen is zo gek nog niet
Meststoffen op basis van gerecyclede menselijke urine en uitwerpselen kunnen een veilig en duurzaam alternatief vormen voor kunstmest, denken onderzoekers.

Ooit leefden primaten in het noordpoolgebied
In het Hoge Noorden leefden 50 miljoen jaar geleden primaatachtige zoogdieren. Mogelijk leren zij ons iets over hoe soorten zich aanpassen aan de gevolgen van de huidige aardopwarming.