Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

Hoe chocolade de goudkopleeuwaapjes kan redden
Twintig jaar project BioBrasil vervolledigt cyclus: van onderzoek naar concrete conservatie-acties.

Australische bosbranden zorgden voor afbraak van ozon in de stratosfeer
De Australische "Black Summer"-natuurbranden van 2019 en 2020 hebben enorme hoeveelheden rookdeeltjes hoog in de atmosfeer geïnjecteerd. Daardoor zijn chloorhoudende verbindingen in de stratosfeer toegenomen. Die stoffen vernietigen ozon op de middelste breedtegraden.

Niet-inheemse schelpdieren: vloek of zegen voor de biodiversiteit?
Schelpenfanaten die al langer dan een decennium meegaan, zien veel veranderen aan onze kust. Reistijden zijn korter, het water is wat properder en overal komt er beton bij. Dat betekent ook nieuwe soorten. Zijn ze nog tegen te houden? ‘Er moet maar één dier op het slechte moment op de slechte plaats zijn, en al je inspanningen waren voor niets.’

Wilde natuurgebieden in Vlaanderen
Drie experten – elk met een passie voor het gebied dat ze beheren of de diersoort die ze onderzoeken – tonen je in deze podcast hoe wilde natuur in Vlaanderen eruit ziet. Ga mee op stap met de boswachter van de Kalmthoutse heide, de beheerder van de Vallei van de Zwarte Beek (die de geboorte van de eerste Vlaamse kraanvogels meemaakte) en een enthousiaste otterexpert.

Vijf vragen en antwoorden over stormen
Stormen komen de laatste jaren vaker in het nieuws en dat heeft een reden. Sinds 2019 krijgen ze namelijk een naam, waardoor ze meer tot de verbeelding spreken en er makkelijker over gecommuniceerd kan worden. Hoe ontstaan stormen juist? En komen ze vaker voor door klimaatverandering? Weer- en klimaatexpert Samuel Hensen legt het uit.

AI ontcijfert emoties van varkens
Wetenschappers zijn erin geslaagd om op basis van geknor, gegrom en geschreeuw van varkens een systeem te ontwerpen dat de emoties van de dieren identificeert. Geven die data ons echt een diepere inkijk in het emotionele leven van varkens?

40 miljoen jaar oud fossiel werpt nieuw licht op voorouder van de huiskat
Waarschuwing: na het lezen van dit nieuws kijk je misschien nooit meer op dezelfde manier naar je kat. Nieuw onderzoek van een 40 miljoen jaar oud fossiel werpt namelijk een ander licht op haar evolutionaire voorgeschiedenis én die van de iconische sabeltandtijger.

Podcast: Methaan
Koeien en het klimaat? Dat er een link is tussen herkauwers en klimaatverandering is nu wel duidelijk. In deze podcast vertelt Joni Van Mullem hoe dat nu precies zit.

Nowcasting: tussen waarnemen en voorspellen van het weer
Het weer kan je waarnemen en voorspellen. Bij waarnemen maak je gebruik van je zintuigen en van instrumenten zoals thermometers, radars, satellieten, weerballonnen. Bij voorspellen, forecasting, maken meteorologen gebruik van weercomputers om meerdere dagen vooruit te kijken. Tussen waarnemen en voorspellen zit “nowcasting”. Wat is dat precies?

Vogel onthoudt vliegroute jaren
Voor duiven blijkt het geen probleem om jaren later dezelfde route naar huis te vliegen.

Test je schelpenkennis
Op zaterdag 19 maart is het weer zover: de Grote Schelpenteldag. In elk van de tien kustgemeenten helpen schelpenkenners je op de telposten bij het verzamelen en herkennen van jouw honderd strandschelpen. Wil je alvast je schelpenkennis testen? Doe de quiz!

Epilepsie bij honden: zit de oplossing in de darmen?
In België lijden zo'n 10.000 honden aan epilepsie. Het is daarmee de meest voorkomende neurologische aandoening. Helaas zijn de aanvallen vaak moeilijk te verklaren en te behandelen. Fien Verdoodt (UGent - FWO) speurt naar de oorzaak op een onverwachte plaats: in de darmen van honden.

Hoe wild is onze Vlaamse natuur?
Er zijn terug otters, wolven, kraanvogels en bevers in ons land. Onze natuur wordt wilder en lijkt aan een herstel bezig. Steeds vaker zie je daarom de term ‘rewilding’ opduiken (verwildering van de natuur). In een nieuwe podcastreeks ontdek je wat rewilding betekent voor Vlaanderen. Aflevering 1: Hoe wild is onze natuur?

Extreme armoede uitbannen beïnvloedt CO2-emissies nauwelijks
De ongelijke inkomensverdeling wereldwijd vertaalt zich in de hoeveelheid CO2 die mensen uitstoten. Het uitroeien van extreme armoede zou de globale koolstofuitstoot echter niet significant doen toenemen, zo blijkt uit een nieuwe, fijnmazige data-analyse.

Waarom vinvissen zich niet verslikken
Vinvissen sperren hun mond wijd open om te eten, maar sluiten daarbij hun luchtwegen af.

Koudwaterbel vertraagt afsmelten IJslandse gletsjers
Een koudwaterbel of ‘blob’ in de Noord-Atlantische Oceaan, ten zuiden van Groenland en IJsland, vertraagt het afsmelten van de IJslandse gletsjers. Oceanograaf Jan Stel legt uit hoe dat zit.
‘Rekenen’ met planten
Een nieuw sensorplatform en de techniek Physical Reservoir Computing werden met succes gebruikt om gedrag van planten te ‘becijferen’.

Wie redt het vel van de nerts?
De Europese nerts vecht voor zijn leven. Door habitatverlies en de komst van een invasieve soort zijn de populaties drastisch afgenomen. Mogelijk bieden twee eilanden in de Estse Oostzee een uitweg.