Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

Stadsmuizen zijn innovatiever dan plattelandsmuizen
Onderzoek toont aan dat stadsmuizen meer aanleg hebben voor het ontwikkelen van nieuw, innovatief gedrag in vergelijking met plattelandsmuizen. Die vaardigheid is mogelijk de sleutel tot overleven in een wereld die gedomineerd wordt door de mens.

De vluchtpatronen van gierzwaluwen zijn om van te duizelen
De patronen tonen hoe verscheiden en uitzonderlijk gewone gierzwaluwen zich gedragen.

De evolutie van de paardenvoet doorheen de tijd
Van de eenhoorn en Pegasus uit de Oudheid tot Ponyta, Epona en My Little Pony uit de moderne populaire cultuur, paarden zijn voortdurend een bron van fascinatie voor de mensheid. In zijn doctoraatsproject focuste Jamie Maclaren (UAntwerpen - ULiège) op de variatie in morfologie en in de functie van ledematen.

Weerman met een rekenmachine?
Weersvoorspellingen gebeuren vandaag de dag aan de hand van stevige computermodellen op supercomputers. Met enkele eenvoudige wiskunde technieken geraak je echter ook al ver.

Wat je kan aflezen uit de oogballen van een vis
De oogballen van een vis, stelt een nieuw onderzoek, zijn als de ringen in een boomstam: een natuurlijk dagboek dat het verhaal bijhoudt van hun leven én hun habitat.
Zeg niet zomaar kannibaal tegen de Gevorkte spinneneter
84 spinnendeskundigen uit 27 Europese landen hebben de Gevorkte spinneneter (Ero furcata) verkozen tot Europese spin van het jaar 2021. Zoals haar naam doet vermoeden, voedt de Gevorkte spinneneter zich enkel met andere spinnen. Toch is ze geen kannibaal, want ze spaart haar eigen soortgenoten.

Vissen 'domesticeren' garnalen om hen te helpen bij het kweken van algen
De uitwerpselen van de garnalen bevorderen de groei van algen op het rif, algen waarmee de vissen zich voeden. De verstrengeling tussen beide soorten is dermate hecht dat het aan domesticatie doet denken.

Een corona-les voor de jaren twintig
Volgens oceanoloog Jan Stel is de coronacrisis een voorproefje van wat ons te wachten staat in het komende decennium, waarin de klimaatverandering om krachtdadige oplossingen vraagt en een duurzaamheidstransitie.

DNA-onderzoek onthult genetisch geheim van Game of Thrones-wolven
Dat de reuzenwolven uit Game of Thrones ooit echt bestaan hebben, wisten we al. DNA-onderzoek werpt nieuw licht op hun verwantschap met de grijze wolf én de manier waarop ze zijn uitgestorven.

Schimmels en zombies
Blogger Hannelore brengt een ode aan schimmels: 'Natuurlijk kijken we allemaal weleens naar zo’n mooie rode paddenstoel met witte stippen, maar wie kijkt ooit om naar de witte laag die over de gevallen bomen groeit?'

Vlinders vallen als vliegen
Dagvlindersoorten blijven in Vlaanderen en de rest van West-Europa achteruitboeren. Om het tij te keren, is een aanpak op landschapsschaal nodig. ‘Zelfs ‘algemene’ soorten zijn niet langer algemeen.’

Slang klimt als een lasso
De bruine nachtboomslang klimt in hoge bomen of palen door zijn lichaam als een lasso rond de paal te krullen en zich vervolgens omhoog te hijsen.

Ook bioplastics doen landbouwbodems geen goed
Plastic folie wordt gretig gebruikt in de landbouw. Erg praktisch, want de folie onderdrukt de onkruidgroei, beschermt de planten en houdt water vast. Tegelijk vervuilen dergelijke mulchfolies de landbouwbodems. Toch is biologisch afbreekbare folie niet de oplossing.

Recept van de toekomst: mest, urine en algen. Klaar is uw (vee)voer!
Microalgen, van ongewilde gasten tot superorganismen. Van eutrofiëring tot broeikasgassen, microalgen lossen het wel op. Groeien we straks onze (dier)voeding op mest en urine?

Vleugels om stil van te worden
De geluidsabsorberende vleugels van motten kunnen model staan voor nieuwe akoestische technologieën.
Plukkers te slim af
Spotte jij het plantje op deze foto niet meteen? Missie geslaagd voor Lu Bei, een plantsoort die evolueerde om aan het oog van menselijke plukkers te ontsnappen.
Bultrugwalvissen migreren wellicht verder dan oorspronkelijk verwacht
Mariene biologe Joëlle bestudeert de migratie van bultrugwalvissen in Nicaragua. Via haar burgerwetenschapsproject met de lokale bevolking doet ze een verbijsterende ontdekking.

Langer leven dankzij goede buren
Beter een goede buur dan een zuurbuur. Een gevoelsmatige vaststelling in lockdowntijden die bevestigd wordt door onderzoek bij eekhoorns, bij wie het zelfs leidt tot een langer leven.