Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

Spots op wetenschap: selectie Vlaamse PhD Cup 2023 bekend
Het doek gaat op voor de Vlaamse PhD Cup 2023. Ontdek in avant-première welke zestien wetenschappers ten tonele verschijnen om hun doctoraatsonderzoek met de wereld te delen.

Leiden zeepokken eindelijk naar vlucht MH370?
Waar is het Maleisische vliegtuig MH370, dat in 2014 verdween? Het blijft een van de grootste mysteries in de luchtvaart. Zeepokken kunnen helpen bij de zoektocht.

Grootschalig onderzoek bevestigt: insecten doen het slecht (en wij zijn de oorzaak)
Zowel de hoeveelheid als de diversiteit van insecten neemt af in West-Europa. Dat besluiten wetenschappers die 82 eerder gepubliceerde studies over loopkevers en vlinders vergeleken. Menselijke activiteiten, landbouw, verstedelijking en klimaatverandering zijn de drijvende kracht achter het verlies.

Hoe gevaarlijk zijn hoornaars voor de mens?
In Lier werd een groep wandelaars aangevallen door een zwerm hoornaars. Het ging om doorgaans minder agressieve Europese hoornaars. Waarom vielen ze hen toch aan en hoe gevaarlijk is zo'n steek?

Raadsel van mysterieuze ‘octopustuin’ opgelost
Jarenlang onderzoek onthult een nieuw facet van een bijzonder onderwaterparadijs. De zogenoemde ‘Octopus Garden’ blijkt een heel specifieke bestemming te zijn met een speciaal doel.

Laat het gras maar groeien ... op radioactieve bodems
De impact van radioactieve vervuiling is niet overal gelijk. Terwijl het ene bodemtype radioactieve deeltjes veilig vasthoudt, laat een ander type bodem radioactieve stoffen vlot opnemen door de gewassen die erop groeien. Begrijpen hoe radioactieve deeltjes zich gedragen in diverse bodems op onze planeet, is dus belangrijk om goed voorbereid te zijn op een eventuele radioactieve vervuiling.

Hoe smeltende gletsjers plaatsmaken voor nieuwe natuurgebieden
Over de hele wereld verdwijnen gletsjers in een steeds sneller tempo als gevolg van klimaatopwarming. De terugtrekkende ijsmassa's laten land achter dat ruimte biedt aan nieuwe ecosystemen.

Vijf tips om insecten te helpen
Hoe maak je van je tuin een paradijs voor insecten?

Niet meppen, wel appen
Kan jij de reflex om insecten plat te slaan onderdrukken? Probeer het eens, en "app" insecten voor de wetenschap!

Waarom hebben katten zo’n goede neus?
Katten hebben een extreem fijne reukzin. Dankzij de vorm van hun neusholtes verwerken ze geuren zoals een gaschromatograaf.

Ook 200 miljoen jaar geleden al waren parasieten onmisbare lastpakken
Een oeroude krokodil had last van een soort rondworm, zo blijkt uit gefossiliseerde uitwerpselen. De vondst biedt een zeldzame blik op de ecologie van parasieten uit de tijd van de dino’s.

Wat als… een van onze belangrijkste klimaatmotoren stilvalt?
Wereldnieuws was het de laatste weken. ‘De Golfstroom kan stilvallen in 2025’, kopten kranten naar aanleiding van een recent verschenen paper. In feite ging de publicatie niet over de Golfstroom, maar over de Atlantic Meridional Overturning Circulation, kortweg AMOC. En bij de genoemde termijn vallen ook vraagtekens te plaatsen. Wat zegt de wetenschap over al die amok rond de AMOC? ‘Of het nu in 2025 is of in 2100, we willen niet dat dit gebeurt.’

Vreemde Maleisische wormensoort voor het eerst teruggezien 90 jaar na haar ontdekking
Tijdens een rondje hardlopen op het Maleisisch schiereiland stootte professioneel natuurfilmer George Verdon op de platworm Bipalium admarginatum. Deze soort was al sinds haar ontdekking 90 jaar geleden niet meer gezien.

De volière die luistert: recalltraining groot succes
Het vogelverblijf van de toekomst. Dat staat in het hart van stad Antwerpen, aan de rand van de Antwerpse dierentuin.

De oer-kwal is 505 miljoen jaar oud (en een roofdier)
Nieuw onderzoek van uitzonderlijke fossielen uit de Burgess Shale-schatkamer leidde niet alleen tot de ontdekking van de oudste kwallensoort ooit. Het werpt ook een ander licht op het ecosysteem in het tijdvak waarin het leven op aarde een cruciale sprong voorwaarts maakte.

Waarom kantelen honden hun kop?
De aandachtige en vertederende kanteling van het kopje kan erop wijzen dat je pup probeert te verwerken wat je zegt.

Reus in chemische oorlogsvoering
In de 20ste eeuw ontdekte Selman Waksman dat de bacterie Streptomyces griseus streptomycine produceert: het eerste antibioticum werkzaam tegen tuberculose. Dit leidde tot aanzienlijke vooruitgang in de geneeskunde en biotechnologie.

Wespen en bijen "bedachten" onafhankelijk van elkaar hetzelfde nestontwerp
Zowel honingbijen als wespen bouwen nesten die bestaan uit zeshoekige cellen. Ondanks 179 miljoen jaar aparte evolutie kwamen beide insecten tot dezelfde architecturale oplossing omdat die het meest efficiënte gebruik van ruimte en bouwmaterialen biedt.