ZOO Science

ZOO Science

Wetenschappelijk onderzoek zit in het DNA van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael verweven. ZOO Antwerpen is dan ook de eerste wetenschappelijke dierentuin ter wereld, met een eigen wetenschappelijk zoölogisch centrum. Dag in, dag uit zijn wetenschappers en experten er aan de slag. Meestal anoniem. Met het platform ZOOscience.be brengen ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael daar verandering in. Ontdek er de wereld áchter de dierentuinen. Ontdek waarom er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, ga mee naar Bulgarije waar recent monniksgieren in de natuur werden uitgezet en kom te weten hoe genetisch onderzoek de okapi’s helpt en waarom de wetenschappers hier haren verzamelen van goudkopleeuwaapjes om ze in Brazilië te helpen.

Broeikasgassen in balans? De Zegge als opslagplaats

Broeikasgassen in balans? De Zegge als opslagplaats

In het natuurreservaat De Zegge in Geel doet ZOO Antwerpen onderzoek naar de uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide en methaangas. “De Zegge is een plek waar nog veel levend veen te vinden is in de bodem. Een veengebied is de perfecte opslagplaats voor CO2. Het is dus cruciaal om het te behouden én te weten wat haar impact is op de uitstoot van broeikasgassen”, legt wetenschapper Willem-Jan Emsens uit.

Klimaatverandering is een feit! Evolutie schiet te hulp

Klimaatverandering is een feit! Evolutie schiet te hulp

De aanpassing van het leven op aarde aan veranderende omgevingen is mogelijk  door natuurlijke selectie op basis van individuele verschillen. Deze (genetische) diversiteit binnen soorten staat echter onder druk. Het blijkt dat we als mensen onze strategieën moeten aanpassen om deze verschillen te monitoren, en zo onze biologische hulpbronnen optimaal te beheren.  Als we willen blijven profiteren van de diensten van de natuur, kunnen we maar beter deze grondstoffen van natuurlijke evolutie in de gaten houden zodat soorten zich kunnen blijven aanpassen aan veranderingen in hun omgeving.

Krasse knieoperatie zorgt voor wereldprimeur

Krasse knieoperatie zorgt voor wereldprimeur

De kleinste okapi uit ZOO Antwerpen zet na een operatie aan de knieën opnieuw zijn beste beentjes voor. Een absolute wereldprimeur, want de chirurgische methode werd nooit eerder bij een okapi uitgevoerd. Het dier kampte sinds zijn geboorte met knieproblemen die op lange termijn een negatieve invloed zouden hebben op zijn mobiliteit en algehele levenskwaliteit. Dankzij de ingreep, waarbij kleine incisies op de knieschijfbanden worden gemaakt, zet de jongste telg uit de okapigroep nu voorzichtige stapjes richting herstel.