
Jan Stel
Jan Stel studeerde geologie en paleontologie aan de universiteiten van Groningen en Leiden. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van het oceanografisch onderzoek in Nederland en Europa. Hij werkte voor verschillende internationale instellingen zoals Unesco en de EU en was actief in het vertalen van wetenschappelijke inzichten naar het brede publiek. Hij geeft regelmatig lezingen, heeft een blog voor EOS en schrijft populair wetenschappelijke boeken.
Meest behandelde onderwerpen:

Ab Initio: Innovatief, futuristisch, klaar voor de toekomst
De Ab Initio is het nieuwe opleidingschip van de Rotterdamse Scheepvaart en Transport College, dat onderdeel is van de internationaal opererende STC Group. Met dit innovatieve paradepaartje is de Nederlandse binnenvaart klaar voor de uitdagende toekomst. Waarom ontbreken dergelijke initiatieven, ondanks ronkende toekomstschetsen, nog steeds in Vlaanderen, dat ook een indrukwekkende maritieme historie heeft?

Nieuwe ziekte bij zeevogels ontdekt: 'plasticziekte' plasticose
Oceanograaf Jan Stel spreekt zich uit over plasticvervuiling, die zelfs tot een nieuwe ziekte bij vogels heeft geleid.

De Noordzee als rechtspersoon: een goed idee?

Het pinguïn-postkantoor gaat weer open
Het meest zuidelijke, Britse postkantoor ter wereld gaat weer open voor toeristen. Oceanograaf Jan Stel schetst de geschiedenis van het voormalige onderzoekstation en kant zich tegen de commercialisering van deze bijzondere plek.
Een onderwaterapotheek voor de langbektuimelaar?
In 2009 zag onderzoeker Angela Ziltener voor het eerst het wrijfgedrag van de langbektuimelaar. Na jarenlang onderzoek ontdekte ze dat de dolfijnen koralen en sponzen gebruiken om hun huid te verzorgen. Oceanograaf Jan Stel schreef er deze blog over.

Endurance teruggevonden in ijzige Weddellzee
Na bijna 107 jaar is het wrak van de Endurance gevonden op ruim drie kilometer diepte in de ijskoude Antractische Weddellzee. Oceanograaf Jan Stel schreef een blog over de bijzondere geschiedenis van dit scheepswrak.

Koudwaterbel vertraagt afsmelten IJslandse gletsjers
Een koudwaterbel of ‘blob’ in de Noord-Atlantische Oceaan, ten zuiden van Groenland en IJsland, vertraagt het afsmelten van de IJslandse gletsjers. Oceanograaf Jan Stel legt uit hoe dat zit.

Sir David King, blijf van die knoppen af!
Terwijl oceanograaf Jan Stel meeloopt met de klimaatmars, verschijnt er een artikel over het laten bevriezen van het zee-ijs met behulp van grote verstuivers. Een goed idee? ‘Wat ik me van dergelijke experimenten in de jaren 1990 herinner, is dat het niet werkte.’

Toppredator Homo sapiens in actie
Elk jaar wordt er op de idyllische Faeröer Eilanden in september een traditionele jacht georganiseerd op walvissen en dolfijnen: de Grindadráp. Oceanograaf Jan Stel wijdt een blog aan de jacht van dit jaar: 'Een roedel van 1428 dolfijnen, het hoogste aantal ooit, werd in een bloedige orgie van geweld de dood in gejaagd'.