Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Het juiste gebruik van voelsprieten blijkt cruciaal voor bijendans
Meer dan tweeduizend jaar geleden fronste Aristoteles er zijn wenkbrauwen al over: de dansmoves van de honingbij. Het was de Oostenrijkse etholoog Karl von Frisch die hun communicatie kon decoderen. Honingbijen informeren elkaar over voedselbronnen. Maar hoe ontvangen deze sociale insecten de informatie uit symbolische danspasjes? Nieuw neurologisch gedragsonderzoek keek zorgvuldig naar hun voelsprieten.
Kippen blozen als ze bang of opgewonden zijn
Door te blozen en de positie van hun kopveren te veranderen onthullen tamme kippen verschillende emoties.
‘Donkere zuurstof’ ontdekt in minerale afzettingen op de zeebodem
Verbluffende nieuwe resultaten tonen aan dat rotsachtige minerale afzettingen in de diepzee zuurstof kunnen produceren.
Geluid van windmolenparken beïnvloedt zeezoogdieren in de Noordzee
Wist je dat van alle landen ter wereld België het grootste deel van zijn zeebodem gebruikt voor windmolenparken? En het is van plan om dit tegen 2030 te verdubbelen! Maar het lawaai van deze windmolenparken kan het zeeleven verstoren, zoals de bruinvissen in onze Noordzee.
Gesprek met een bultrug
Een groep wetenschappers werkt aan technologie om met walvissen te kunnen praten. Dat lukte ook al, beweren ze zelf, maar eigenlijk begrepen walvis en mens elkaar niet. Wanneer zullen we echt met walvissen kunnen communiceren?
Krassende kraaien tellen tot vier
Kraaien kunnen hardop tellen, net zoals peuters dat doen.
Natuur als oorlogsslachtoffer
In Oekraïne woedt de oorlog in alle hevigheid verder. Niet alleen eist de Russische invasie nog dagelijks mensenlevens, ook de natuur deelt in de klappen. Zeker langs de frontlinie, die zich uitstrekt door zowel het industriële hart van Oekraïne als de meest vruchtbare landbouwregio’s van het land, is de verwoesting haast totaal.
Kunnen soorten cultuur delen?
Bestaat de mogelijkheid dat diersoorten met elkaar in interactie treden op zo'n manier dat het gedrag– en misschien zelfs het evolutionair pad – van beide soorten verandert? Ja, zo argumenteert een groep wetenschappers. Een nieuw concept, co-cultuur, moet helpen deze interacties beter te begrijpen.
De tomaatkikker produceert lijm als verdedigingswapen
Wanneer er gevaar dreigt, kunnen sommige kikkers zichzelf veranderen in een slijmerige brij. Die "superkracht" verhindert dat ze worden opgegeten.
Waar komt strandzand vandaan?
Strandzand is prachtig. En het is nog mooier als je begrijpt welk verhaal het vertelt over onze planeet.
Ben jij mijn vader? Waarom er ook op bomen en planten DNA-testen worden uitgevoerd
Ben jij mijn vader? Het klinkt wel alsof dit gezegde thuishoort in een realityshow, waar DNA-testen voor sensationele TV zorgen. Toch is het gebruik van dit soort testen niet gelimiteerd tot mensen en worden deze ook bij bomen en andere planten toegepast.
Planten meten schemering
Tijdens de zomerzonnewende, op 21 juni, duurt de schemering het langst. Nu begint ze weer te korten, en dat weten ook planten, zo blijkt. Het groen rondom ons meet de duur van de schemering en past zijn groei daaraan aan.
Wetenschappers reconstrueren 3D-structuur van genoom wolharige mammoet
Een internationaal onderzoeksteam heeft de driedimensionale chromosoomstructuren van een 52.000 jaar oude wolharige mammoet in kaart gebracht. Dat is een primeur voor een uitgestorven diersoort.
Niet het klimaat, maar de mens was schuldig aan het verdwijnen van de megafauna
Zo'n vijftigduizend jaar geleden begon een uitstervingsgolf die een belangrijk deel van de grote dieren fataal werd. De precieze oorzaak – de mens of een veranderend klimaat – bleef een open discussie. Tot nu.
Vogeltrek gebeurt vooral op de hoogte van windturbines
Veertig tot tachtig procent van trekvogels die boven Nederland vliegen doen dat op een hoogte van 200 meter of minder. Dat is net het deel van de lucht waarin de wieken van windturbines draaien. Wetenschappers vragen om bij de locatiekeuze voor windturbines rekening te houden met populaire trekroutes.
‘Zeewierextracten kunnen de Belgische wijnbouw duurzamer maken’
Belgische wijn heeft de wind in de zeilen. Met een productie van drie miljoen liter, een verdubbeling vergeleken met het jaar voordien, was 2022 een recordjaar. Maar volgens onderzoeker Johan Yssel (KU Leuven, Stellenbosch University, Zuid-Afrika) kan de klimaatverandering roet in het eten gooien.
‘Genetische evolutie is misschien minder hoopvol dan we dachten’
Het wordt warmer en het aantal hittegolven neemt toe. Sommige dieren en planten passen zich daar snel genoeg aan en dat is positief nieuws. Maar er zou ook wel eens een addertje onder het gras kunnen zitten.
Heggenvlechten: hoe erfgoed een boost geeft aan biodiversiteit
Heggenvlechten is een eeuwenoude praktijk waarbij je met behulp van een zaag, bijl en spierkracht de takken van een levende heg neerlegt en vlecht. Erfgoed in het landschap of in je tuin: een gouden kans voor meer biodiversiteit.