Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

Europees natuurherstel gaat ten koste van wereldwijde biodiversiteit: ‘We moeten keuzes maken’
Natuurherstel van land dat wordt gebruikt voor voedsel- of houtproductie: het klinkt mooi, maar toch kan het kwalijke gevolgen hebben. ‘Wat verder weg gebeurt, blijft vaak buiten beeld.’

‘Belgische’ mug overleeft barre kou op Antarctica dankzij uniek proces
Op de ijskap van Antarctica leeft de Belgica antarctica. Die kleine, vleugelloze dansmug weet het barre klimaat van de Zuidpool al eeuwenlang te trotseren. Dankzij een nieuwe studie weten we hoe het beestje dat doet.

‘Rotsen zijn niet ‘gewoon’ stenen. Ze vormen een unieke habitat’
Welke zeldzame plantjes groeien er op rotsmassieven? En welke impact heeft rotsklimmen op de biodiversiteit? Klimmer en bioloog in spe Sarane Coen voert onderzoek op de rotsen van Freÿr, bij Dinant.

Wilde vissen kunnen menselijke duikers herkennen
Veel diersoorten, van honden tot kraaien, herkennen individuele mensen. Een nieuwe studie toont aan dat ook vissen dit kunnen – mits ze de juiste visuele aanwijzingen krijgen.

Groen, maar niet eerlijk: Sami betalen de tol voor Europese klimaatstrategie
Europa zet in op een groene toekomst, maar die brengt niet voor iedereen vooruitgang. In het noorden van Europa verstoren windmolenparken rendiermigratieroutes, verwoest mijnbouw graaslanden en versnippert infrastructuur het landschap. Voor de inheemse Sami roept de vergroening herinneringen op aan een koloniaal verleden. Wie betaalt de prijs van duurzaamheid?

Dieren zijn grotere landschapsarchitecten dan we denken
Dieren zijn niet alleen onderdeel van de natuur, ze vormen die ook actief. Wetenschappers bundelden de impact van meer dan zeshonderd diersoorten, waaronder insecten, vissen, vogels en zoogdieren, op landschappen.

Dit mysterieuze weekdier heeft eindelijk een naam
Al 25 jaar geleden kwamen wetenschappers een mysterieus, lichtgevend weekdier tegen in de diepte van de Stille Oceaan, zonder te weten wat het exact was. Nu krijgt het dier eindelijk een naam.

Walvisgezang heeft overeenkomsten met menselijke taal
Het complexe gezang van bultrugwalvissen volgt fundamentele wetten van taal.

Waarom schapen wit zijn (en andere feitjes over de geschiedenis van het schaap)
Schapen hebben met hun vlees, melk en wol de mensheid een grote dienst bewezen. Toch wisten we tot nu toe weinig over hun domesticatie en verspreiding. Nieuw onderzoek brengt daar verandering in.

Dit is de Superman van de bacteriën
Deinococcus radiodurans heeft veel overeenkomsten met Superman, maar je hoeft niet naar Krypton om haar te vinden: de bacterie leeft hier op aarde in de meest extreme omgevingen.

Van vacuümtoilet tot kunstmestvervanger: zo kan je ontlasting duurzaam hergebruikt worden
Het gebruik van kunstmest zoveel mogelijk verminderen: dat is het doel van een recyclageproject aan de Wageningen Universiteit & Research (WUR). Door menselijke ontlasting in te passen in ons voedselsysteem kunnen we kringlooplandbouw tot stand brengen.

Is het Afrikaanse regenwoud, en niet het Amazonewoud, de grootste long van onze planeet?
Bij tropisch regenwoud denkt iedereen onmiddellijk aan het Amazonewoud, het grootste regenwoud ter wereld. Veel minder is geweten over het tweede grootste, gelegen in het Congobekken in Centraal-Afrika. Dit regenwoud zal nochtans cruciaal zijn in de strijd tegen klimaatverandering.

Docu ‘2050’ biedt indringende blik op klimaatonderzoek in Antarctica
Film en tv-maker Eric Goens trok naar Antarctica om onderzoekers van de Prinses Elisabethbasis te volgen in hun dagelijkse strijd voor het behoud van onze planeet, terwijl ze ook met de natuurelementen en hun eigen demonen kampen.
Klimaatneutrale tomaten telen in België binnen handbereik
De glastuinbouwsector in ons land behoort tot de wereldtop. Hoe blijven we op die positie terwijl energiecrisissen en klimaatdoelstellingen om de hoek loeren?

Buigen, draaien en krullen: zo controleren octopussen hun tentakels
Hoe kunnen octopussen de bewegingen van hun armen zo nauwkeurig controleren? Nieuw onderzoek laat zien waar die behendigheid vandaan komt.

Zuiders bloed in Vlaamse bossen?
De leefomgeving van onze bossen verandert door de klimaatcrisis sneller dan de meeste planten zich kunnen aanpassen. Hierdoor dreigen bossen weg te kwijnen of zelfs te verdwijnen. Kunnen we het bos een handje helpen door meer zuiderse planten te introduceren en zo het bos klimaatadaptief te maken?

Klein wiertje, grote invloed op het klimaat
Haal eens even diep adem. Ongeveer twintig procent van de zuurstof die zich nu in jouw longen bevindt werd gemaakt door kiezelwieren, ééncellige algen die ondanks hun minuscule grootte een sleutelrol spelen in het functioneren van de planeet. Ook in het klimaatonderzoek zijn kiezelwieren niet meer weg te denken. Maar wat weet jij eigenlijk over deze belangrijke zuurstoffabriekjes?

Negentien keer per dag
Het mannetje van de medaka, een kleine vissoort, kan negentien keer per dag zaad lozen. Dat indrukwekkende aantal is meer dan een zinloos weetje.