Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

Wolharige mammoet deelt genen met ijsbeer
Vergelijkend onderzoek van de mammoet en de olifant focust doorgaans op de link van de voorvader naar zijn afstammeling. Een Zweeds onderzoeksteam draaide het om. Men vertrok bij de olifant en kwam, verrassend genoeg, uit bij genetische gelijkenissen van de mammoet met niet-verwante hedendaagse dieren, zoals het rendier en de ijsbeer.

Cordyceps is meer dan een ‘zombieschimmel’
Dankzij de hitserie The Last of Us zijn Cordyceps-schimmels beroemd geworden. Maar de schimmel is meer dan een ‘zombieschimmel’ alleen. Ook in de geneeskunde is hij populair.

Hoe mieren onze groenten kunnen helpen beschermen
Zijn mieren goede biologische bestrijders? Mathijs Hast (UGent) onderzocht het potentieel van de beestjes voor de kasteelt met zijn masterproef.

Binnenkort haaien en orka’s voor onze kust?
Eind maart baarde een klapmuts een jong op het strand van Vlieland (Nederland). Dat is hoogst uitzonderlijk, want klapmusten komen normaal alleen rond de poolstreek voor. ‘De laatste jaren duiken wel vaker Arctische soorten bij ons op’, zegt marien bioloog Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Klimaatverandering brengt nieuwe teelten naar Vlaanderen
Nu het vaker lang droog is, moeten we planten telen die tegen een stootje kunnen. Boeren zaaien daarom de granen, maïs of aardappelen die het best presteerden de voorbije, vaak droge, jaren. Er zijn ook nieuwe teelten die hun intrede doen in Vlaanderen: quinoa en kikkererwt bijvoorbeeld. Kunnen de Vlaamse boeren zomaar van het ene jaar op het andere overschakelen op zo’n nieuwe teelt?

Moordende roofslakken hebben beperkte impact, blijkt uit resultaten van Grote Schelpenteldag
Zaterdag vond de zesde editie van de Grote Schelpenteldag plaats. De resultaten laten interessante regionale verschillen zien.

Ook vissen voelen empathie
Zebravissen kopiëren angstig gedrag van hun soortgenoten. Dat wijst op een basale vorm van empathie die misschien al 450 miljoen jaar oud is.

Nieuwe ziekte bij zeevogels ontdekt: 'plasticziekte' plasticose
Oceanograaf Jan Stel spreekt zich uit over plasticvervuiling, die zelfs tot een nieuwe ziekte bij vogels heeft geleid.

Nieuw model voorspelt dat wereldbevolking sneller en eerder krimpt dan gedacht
Als de huidige economische ontwikkelingen zich voortzetten, zou de wereldbevolking nog vóór 2050 8,8 miljard mensen tellen, om daarna geleidelijk te dalen.

Meer dan 80.000 schelpen geteld tijdens Grote Schelpenteldag
Ondanks de felle wind telden afgelopen zaterdag ruim tweeduizend deelnemers schelpen aan de Belgische, Nederlandse en Franse kust.

‘Het is nu of nooit voor de anderhalve graad opwarming’
De broeikasuitstoot moet nu meteen drastisch naar beneden, schrijven wetenschappers in een nieuw rapport van het VN-klimaatpanel. ‘Alle landen gaan akkoord’, zegt co-hoofdauteur Detlef van Vuuren.

Strandvondsten en onderwaterdieren
In Aangespoeld beschrijven twee experten het fascinerende onderwaterleven aan onze eigen kust.

Ook dieren hebben clitorissen. En die zijn gevarieerder dan gedacht
Lange tijd gingen wetenschappers ervan uit dat dieren geen clitorissen hadden. Nu komen ze erachter hoe gevarieerd die zijn.

Nieuwe pesticiden, zelfde gevolgen?
De Europese Commissie wil tegen 2030 het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw halveren. Drie pesticiden op basis van neonicotinoïden zijn ondertussen al verboden vanwege hun impact op het ecosysteem, maar nieuwe pesticiden dreigen soortgelijke effecten te hebben.

Van natuur in de stad tot crispr: drie documentairetips voor Docville
Eos selecteerde drie boeiende wetenschappelijke documentaires die je kan zien op het Internationaal Documentaire Filmfestival Docville.

Zelfde kleuren, zelfde genen, andere switches
Twee soorten van het tropisch-Amerikaanse vlindergeslacht Heliconius die sterk op elkaar lijken, gebruiken heel andere schakelaars om dezelfde genen aan en uit te zetten.

Hommels leren puzzels op te lossen door naar soortgenoten te kijken
Het was al bekend dat hommels in staat zijn om een vaardigheid aan te leren door soortgenoten te observeren. Nieuw onderzoek toont aan dat ze ook het vermogen hebben die kennis actief en bewust door te geven en zo over de hele kolonie te verspreiden.

Welk effect hebben windmolens op vogelpopulaties? ‘De locatie van nieuwe windparken is essentieel’
Een botsing met de wieken van windturbines loopt voor vogels haast altijd fataal af. Bij bepaalde roofvogels heeft die sterfte door aanvaringen mogelijk een effect op de populatie. Wat kunnen we daartegen doen?