Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

‘Onze’ oceaan is niet van ons!
Het gebruik van het woord 'onze' in 'onze oceaan', 'onze planeet' en 'onze natuur' gaat uit van een antropocentrisch wereldbeeld, waarin we de heersers van de natuur zijn. We zijn er echter slechts een wat rumoerig onderdeel van en zouden ons taalgebruik moeten veranderen, vindt oceanoloog Jan Stel.

Wie verdient volgens jou de Vlaamse PhD Cup?
Acht onderzoekers strijden op 6 oktober in Het Depot voor de Vlaamse PhD Cup 2020. In aanloop naar de finale trachten de finalisten jou alvast te overtuigen door hun jarenlange doctoraatsonderzoek in een boeiend en helder filmpje uit de doeken te doen.

Hoe vaak per dag moet je je kat voeren?
Blijft jouw kat altijd binnen? Dan is het waarschijnlijk beter om je kat slechts eenmaal per dag te voeren dan meerdere keren per dag het voerbakje te vullen.

Honderd procent hernieuwbaar, maar waar?
We moeten minder broeikasgassen uitstoten en meer hernieuwbare energie gebruiken. Maar voor al die zonnepanelen en windmolens is plaats nodig. Experts pleiten voor een betere ruimtelijke ordening, om negatieve effecten op de natuur te vermijden.

Mottentoren lokt nachtvlinders
In België fladderen meer dan tweeduizend soorten nachtvlinders rond, tegenover slechts een honderdtal dagvlindersoorten. Toch weten we er bitter weinig over. Een 35 meter hoge, lichtgevende ‘mottentoren’ moet daar verandering in brengen.

Zo ontstaat een nieuwe ziekte
Belgische onderzoekers reconstrueren hoe door klimaatverandering een nieuwe vorm van de ziekte leishmaniase ontstond.

Milieunormen vertellen een gevaarlijk sprookje
‘Veilige’ hoeveelheden van stoffen zoals cadmium en lood in ons water bepalen we in het laboratorium. Dat is problematisch, want het leven van organismen wordt er te rooskleurig voorgesteld.

Ook de wegen zelf veroorzaken luchtvervuiling
Slechte luchtkwaliteit staat met stip op één als het aankomt op milieugerelateerde gezondheidsrisico's in Europa. De uitstoot van personen- en vrachtverkeer is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van schadelijke stoffen. Nu blijkt dat niet enkel auto's en vrachtwagens de lucht vervuilen, maar dat ook het asfalt zelf een rol speelt.

Wat aanstaande ouders kunnen leren van meeuwen
Het ideologische debat rond de strijd der seksen is beslecht. Gelijke taakverdeling tussen partners is het beste voor ouders én kroost. Althans, bij meeuwen.

Hengelen om vissenlevens te redden
Het gaat niet goed met de zeebaars. Om daar iets aan te doen, volgt biologe Jolien Goossens de vissen met behulp van een zender. Ze krijgt daarbij de hulp van vrijwillige sportvissers. Wij gingen mee hengelen in Zeebrugge.

De delicate toestand van een delicatesse
Sluizen laten gigantische schepen door, maar de zalm geraakt er amper langs. Een verhaal van zoekgedrag, gemiste kansen, tevergeefse pogingen, desoriëntatie en verwondingen.

We moeten anders gaan meten
Het bruto binnenlands product wordt wereldwijd gebruikt om aan te geven hoe goed een land presteert. Maar het zegt niets over andere indicatoren van de levenskwaliteit in een samenleving. De obsessie met één enkele parameter moet plaats maken voor een waaier van indicatoren.

Strijd tegen soortenverlies faalt
Ondanks ronkende doelstellingen blijft de biodiversiteit erop achteruit gaan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties.

Met deze ‘levende doodskist’ verrijk je na je dood de bodem
Studenten van de TU Delft hebben een 'compostkist' ontwikkeld die bestaat uit het wortelnetwerk van paddenstoelen.

Te weinig, te traag: Vlaamse natuur hapt naar adem
Uit een nieuwe analyse blijkt dat het een beetje beter gaat met de biodiversiteit in België, maar verre van goed. Wetenschappers kwamen in de Eos Special over onze natuur tot eenzelfde conclusie.

Drie vragen en antwoorden over de tropische nazomer
De meteorologische herfst is al op 1 september begonnen, maar daar zullen we de komende dagen weinig van merken. Klimaatwetenschapper en weerexpert Samuel Helsen legt uit waar de hoge temperaturen vandaan komen en hoe uitzonderlijk ze zijn.

Kan een nieuwe test ‘moderne ggo’s’ opsporen?
Volgens milieuorganisatie Greenpeace is een nieuwe test in staat om gewassen veredeld met moderne gentechnieken zoals CRISPR-Cas te detecteren. Zo zouden ze van de Europese markt kunnen worden geweerd. ‘Dit toont aan hoe absurd we in Europa bezig zijn.’

Waarom stierven de dino’s uit (en de zoogdieren niet)?
65 miljoen jaar geleden verdwenen de meest spectaculaire wezens die ooit op aarde leefden: de dinosauriërs. Paleontoloog Koen Stein vertelt in onze podcast wat we intussen weten over de heerschappij en neergang van deze mysterieuze dieren.