Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Microscopische spelers met macroscopische (klimaat)impact
Vaak denken we bij klimaatopwarming aan grote, zichtbare veranderingen zoals smeltende ijskappen of stijgende zeespiegels. Maar wist je dat zelfs de kleinste organismen op aarde, microben, een enorme impact hebben op het klimaat?
Moraal- of koraalridders? In de bres voor het kwetsbare koraal
De duikers in het rifaquarium van ZOO Antwerpen helpen het evenwicht in het kunstmatige koraalrif te bewaren. Waar moeten ze allemaal op letten?
Spin gebruikt gevangen vuurvliegjes om nog meer prooien te lokken
Wielwebspinnen manipuleren de signalen van gevangen vuurvliegjes om nog meer prooien naar hun web te lokken.
Halen we binnenkort onze geurstoffen uit de darmflora van kevers?
Kevers die hout eten zetten dit in hun darmen om in waardevolle stoffen. Door het microbioom van deze kevers te bestuderen en in bioreactoren na te bouwen, kunnen duurzame, biobased chemicaliën geproduceerd worden uit plantaardige afvalstromen.
Hoe de mens de evolutie van andere dieren beïnvloedt
De mens verandert niet alleen de leefomgeving van andere soorten. We veranderen ook de diersoorten zélf.
Onzekerheid over onze Belgische bodem remt duurzame energieopslag
Er is veel ruimte in de ondergrond voor opslag van thermische energie maar spijtig genoeg verhindert onzekerheid nog te vaak de toepassing. Tijd om die boeman te ontmaskeren.
Het groene goud van de toekomst
Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen bevatten die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke (ILVO - UGent - FWO) onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes. Ontdek in deze video hoe ze dat doet!
Nachtverlichting maakt boombladeren taai
Stadsbomen ontvangen vaak meer licht dan bomen op het platteland. Mogelijk investeren ze die extra energie in bescherming tegen insecten.
Soja 'made in Belgium'
Soja, dat is een gewas dat in tropische landen als Brazilië wordt gekweekt, toch? Klopt, maar daar willen Margo Vermeersch (ILVO) en haar collega's verandering in brengen. Zij willen soja in België telen, waardoor we in de toekomst minder dan de huidige 700.000 ton soja per jaar hoeven te importeren. Benieuwd hoever ze daarmee staan? Bekijk de video waarin Margo alles uitlegt. Zij is ervan overtuigd: mits nog wat geduld, kunnen we straks genieten van Belgische sojadrink!
Tropische parasiet duikt op in Zuid-Europa: ‘Wees alert op deze symptomen’
Zwemmen in zoetwater in Zuid-Europa wordt riskanter door de opkomst van een tropische parasiet.
Drinkwaterbronnen aan de monitor
Uit onze kranen stroomt schoon en drinkbaar water, maar waar komt dat eigenlijk vandaan?
"In Vlaanderen winnen we ons drinkwater uit diverse ruwwaterbronnen, zoals ondergrondse reserves, kanalen en rivieren. Dit water wordt vervolgens grondig gezuiverd door drinkwatermaatschappijen, zodat het veilig is voor consumptie," legt VITO-onderzoeker Joni Dehaspe uit. "Wij monitoren de kwaliteit van de ruwwaterbronnen continu met sensoren. Zo kunnen we bij ernstige vervuiling, zoals een lozing door een bedrijf, snel ingrijpen. Dankzij geavanceerde computermodellen kunnen we zelfs voorspellingen doen over de gevolgen van vervuiling of langdurige droogte. Zo beheren en beschermen we onze kostbare watervoorraden met behulp van sensoren en data."
Het juiste gebruik van voelsprieten blijkt cruciaal voor bijendans
Meer dan tweeduizend jaar geleden fronste Aristoteles er zijn wenkbrauwen al over: de dansmoves van de honingbij. Het was de Oostenrijkse etholoog Karl von Frisch die hun communicatie kon decoderen. Honingbijen informeren elkaar over voedselbronnen. Maar hoe ontvangen deze sociale insecten de informatie uit symbolische danspasjes? Nieuw neurologisch gedragsonderzoek keek zorgvuldig naar hun voelsprieten.
Kippen blozen als ze bang of opgewonden zijn
Door te blozen en de positie van hun kopveren te veranderen onthullen tamme kippen verschillende emoties.
‘Donkere zuurstof’ ontdekt in minerale afzettingen op de zeebodem
Verbluffende nieuwe resultaten tonen aan dat rotsachtige minerale afzettingen in de diepzee zuurstof kunnen produceren.
Geluid van windmolenparken beïnvloedt zeezoogdieren in de Noordzee
Wist je dat van alle landen ter wereld België het grootste deel van zijn zeebodem gebruikt voor windmolenparken? En het is van plan om dit tegen 2030 te verdubbelen! Maar het lawaai van deze windmolenparken kan het zeeleven verstoren, zoals de bruinvissen in onze Noordzee.
Gesprek met een bultrug
Een groep wetenschappers werkt aan technologie om met walvissen te kunnen praten. Dat lukte ook al, beweren ze zelf, maar eigenlijk begrepen walvis en mens elkaar niet. Wanneer zullen we echt met walvissen kunnen communiceren?
Krassende kraaien tellen tot vier
Kraaien kunnen hardop tellen, net zoals peuters dat doen.
Natuur als oorlogsslachtoffer
In Oekraïne woedt de oorlog in alle hevigheid verder. Niet alleen eist de Russische invasie nog dagelijks mensenlevens, ook de natuur deelt in de klappen. Zeker langs de frontlinie, die zich uitstrekt door zowel het industriële hart van Oekraïne als de meest vruchtbare landbouwregio’s van het land, is de verwoesting haast totaal.