Sarah Garré

Sarah Garré

Sarah Garré onderzoekt hoe water door bodem en planten naar de atmosfeer gaat bij het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek en doceert aan de KULeuven. Ze is actief in het maatschappelijke debat over water en landbouw. Ze legt complexe wateruitdagingen graag helder en boeiend uit, onder meer in ‘Het Grote Waterboek’.

Meest behandelde onderwerpen:

Klimaatverandering brengt nieuwe teelten naar Vlaanderen
Eos Blogs

Klimaatverandering brengt nieuwe teelten naar Vlaanderen

Nu het vaker lang droog is, moeten we planten telen die tegen een stootje kunnen. Boeren zaaien daarom de granen, maïs of aardappelen die het best presteerden de voorbije, vaak droge, jaren. Er zijn ook nieuwe teelten die hun intrede doen in Vlaanderen: quinoa en kikkererwt bijvoorbeeld. Kunnen de Vlaamse boeren zomaar van het ene jaar op het andere overschakelen op zo’n nieuwe teelt?  

Minder draineren voor meer water
Eos Blogs

Minder draineren voor meer water

We zijn in Vlaanderen kampioen in draineren. Dat is vaak nodig om land geschikt te maken voor productie van voedsel of om te wonen. We staan tegelijk ook hoog op de wereldranglijst van regio’s met waterstress (23ste! op een totaal van 164 landen). We moeten dus enerzijds water afvoeren wanneer het te nat is, maar anderzijds ook veel meer water vasthouden in de grond, zodat we het kunnen gebruiken als het droog is. Anders gaan draineren is de boodschap!