Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Hoe vind je een baan die bij je past?
Je bent afgestudeerd en moet beginnen met je werkende leven. Je hebt een baan, maar hebt er genoeg van. Wat nu? Hoe weet je welke job bij jou past? Hoe weet je wat je goed kunt en graag zult doen? Heeft loopbaanbegeleiding zin? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, vraagt het aan Nicky Dries, organisatiepsycholoog aan de KU Leuven en hoofd van het Future of Work Lab.
Hoe redden we de bijen?
Het gaat slecht met de bijen. Nochtans was Vlaanderen enkele eeuwen geleden het walhalla van de honingbij. Waarom keerde het tij, en vooral: hoe lossen we de bijencrisis op? Eos-redacteur Ilse Boeren verdiepte zich in dit onderwerp en vertelt er in deze aflevering alles over aan Eos-collega Liesbeth Gijsel.
Dieren, planten en machines zijn op hun eigen manier ‘bewust’
‘Ik wil dat iedereen begrijpt dat ik eigenlijk een persoon ben’, zei Googles AI-systeem onlangs. Hebben machines echt gevoelens en bewustzijn? En hoe zit dat bij planten en dieren?
‘Inzicht in de winterslaap bij hamsters kan een medicijn opleveren tegen alzheimer’
Als hamsters in winterslaap gaan, verdwijnen de helft van de verbindingen in hun hersenen. Een beetje zoals bij mensen met dementie. ‘Het coole is: die verbindingen komen allemaal weer terug als de winterslaap over is’, zegt neurowetenschapper Patrik Verstreken. Kunnen we binnenkort het geheugen van alzheimerpatiënten herstellen?
“Je zegt beter niet dat iemand je beste vriend is”
BFF, framily, friendzone … Op sociale media vliegen de hashtags over vriendschap je om de oren. “Voor veel mensen zijn vrienden vandaag belangrijker geworden dan familie”, zegt vriendschaps-expert Beate Völker. Wie zijn onze vrienden? En als je niemand hebt, hoe vind je dan soulmates?
Welke sport past bij je kind?
Alle jongens willen voetballen en alleen meisjes kiezen voor turnen. Cliché? Zeker. En vooral jammer als je weet dat heel wat kinderen hun sportpotentieel hoegenaamd niet ten volle benutten. Gelukkig kan het Sportkompas daar verandering in brengen.
Er bestaat geen standaard opvoeding die bij elk kind past, schrijft deze pedagoog
België overweegt om een verbod op de pedagogische tik in te voeren, en dat zorgt voor controverse. Het was de directe aanleiding voor pedagoog Philippe Noens (Odisee Hogeschool, Brussel) om zijn ideeën neer te pennen.
Op zoek naar vriendschap? Skip de smalltalk
We onderschatten hoe geïnteresseerd andere mensen in ons zijn. Daarom houden we onze gesprekken vaak zo oppervlakkig. Toch kun je dat beter niet doen.
Waarom zijn we bang?
Angst voor spinnen, angst voor de klimaatverandering, angst om te verhuizen. Angst kan vele vormen aannemen. Wat is angst precies en hoe raak je ervan af? En waarom lijkt het of we met z’n allen angstiger worden terwijl de wereld veiliger wordt? Psycholoog Bram Vervliet (KU Leuven) geeft inzicht in deze podcast.