Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Gooien we geïnterneerden in de vergeetput of verdienen ze zorg?
Ruim een op vijf geïnterneerden in Belgische gevangenissen verblijft in gevangenissen. Daar worden psychische problemen alleen maar erger.
Wat zit er in ons kraanwater?
De helft van de Belgen drinkt liever water uit een fles dan uit de kraan. We vinden het niet lekker, en sluipen er ook niet allerlei gevaarlijke stoffen in? Hoe zit dat met resten van medicijnen, pesticiden, lood of hormonen in ons glaasje water? Eos-redacteur Ilse Boeren ploos de controlerapporten uit en vertelt er in deze podcast alles over aan collega Liesbeth Gijsel.
Hersenactiviteit verraadt of je iemand begrijpt
Aan iemands hersenactiviteit kun je zien of die persoon jou begrijpt. Het onderzoek van Marlies Gillis biedt uitzicht op beter afgestelde gehoorapparaten en inzicht in comapatiënten.
Podcast - Waar komt kanker het meeste voor?
West-Vlaamse mannen hebben vaker prostaatkanker dan mannen die ergens anders in het land wonen. Huidkanker komt vaker voor op het Belgische platteland dan in de grote steden. En in Charleroi en Luik tekenen zich de meeste gevallen van longkanker op. Eos publiceert een ‘kankeratlas van België’. Wat zeggen de cijfers? Wat zijn de verklaringen voor die cijfers? En heeft verhuizen zin om je risico op kanker te verlagen? Eos-redacteur Els Verweire geeft in deze podcast tekst en uitleg aan collega Liesbeth Gijsel.
Vanaf wanneer voelt een ongeboren baby pijn?
Vanaf wanneer kan een foetus pijn voelen? En is hij zich daarvan bewust?
Hoera voor het huisdier!
Een huisdier is prettig gezelschap. Het accepteert jou zoals je bent en helpt tegen eenzaamheid. Maar wat vinden die dieren daar nu zelf van?
Waarom sporten kinderen beschermt tegen depressie
Kinderen die sporten, hebben als tiener minder mentale problemen dan leeftijdgenoten die niet hebben gesport. Dat komt vooral omdat sporten hun eigenwaarde verbetert.
Ook vissen voelen empathie
Zebravissen kopiëren angstig gedrag van hun soortgenoten. Dat wijst op een basale vorm van empathie die misschien al 450 miljoen jaar oud is.
Menstruatiebloed kan reden herhaalde miskraam onthullen
Een tot drie procent van de vrouwen die zwanger worden, krijgt herhaaldelijk miskramen. Misschien kan sporten helpen. Om dat na te gaan, onderzoekt gynaecoloog Tess Meuleman (Radboudumc) menstruatiebloed van vrouwen die drie maanden lang gaan sporten.