Liesbeth Gijsel

Liesbeth Gijsel

Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.

 

Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be

 

Twitter: @L_Gijsel

Is de pil veilig?
Podcast

Is de pil veilig?

Zoë (25) twijfelt al jaren aan de pil. ‘Ik krijg er emotionele buien van, en mijn libido lijdt eronder.’ In aflevering 2 van Ongesteld zet gynaecoloog Hendrik Cammu alles over voorbehoedsmiddelen op een rijtje. Tegelijk kunnen natuurlijke hormonen ook voor problemen zorgen. Dat weet Sarah (38) maar al te goed. Zij lijdt aan premenstruele dysfore stoornis en heeft elke maand zwarte dagen, waarop ze extreem prikkelbaar en depressief is.

Waarom is menstruatie taboe?
Podcast

Waarom is menstruatie taboe?

In aflevering 1 van Ongesteld vertelt Hannah (16) over haar eerste keer. ‘Je gaat niet voor de hele speelplaats roepen: Hé gasten, ik heb mijn regels.’ Ook in de 21ste eeuw wordt er nog altijd niet openlijk gepraat over menstruatie. Het taboe blijkt, verrassend genoeg, een product van het feminisme, vertelt historica Kaat Wils (KU Leuven), hoewel datzelfde feminisme er vandaag voor zorgt dat menstruatie bespreekbaarder wordt.

Ongesteld. Een podcast over menstruatie
Podcast

Ongesteld. Een podcast over menstruatie

Een vrouw bloedt gemiddeld tweeduizend dagen in haar leven. Acht op de tien vrouwen ondervinden last van hun cyclus. Toch zwijgen we het liefst over menstruatie. Waar komt dat taboe vandaan? Wat is een ‘normale’ menstruatie en wanneer heb je een probleem? Welke impact hebben hormonen op je gezondheid en je gemoed? En waarom menstrueren vrouwen eigenlijk, terwijl er nauwelijks diersoorten zijn die ons dat nadoen?