
Siska Van Parys
Siska Van Parys is wetenschapscommunicator van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Meest behandelde onderwerpen:
Zoogdieren werden eerst groter en dan pas slimmer na uitsterven dinosauriërs
Prehistorische zoogdieren werden eerst omvangrijker – en niet zozeer intelligenter – om hun overlevingskansen na het uitsterven van de dinosauriërs te vergroten.
Belgische mosselen ontwikkelden stevigere schelpen
Belgische mosselen hebben de voorbije honderd jaar stevigere schelpen ontwikkeld. Meer kalk in de schelpen beschermt hen beter tegen de scharen van krabben en de snavels van meeuwen.
Taxonomen ontdekken nieuwe ondersoort van een van de grootste kevers ter wereld
Megasoma actaeon johannae is een nieuwe ondersoort van een van de grootste keversoorten op aarde. Ze werd ontdekt en beschreven aan de hand van een exemplaar uit de collecties van het KBIN.

Neanderthalers verdwenen duizenden jaren eerder uit België dan gedacht
De Belgische neanderthalerresten, waaronder de wereldberoemde neanderthalers van Spy, blijken duizenden jaren ouder dan tot nu toe werd aangenomen.
Oost-Congolese vissers klagen gebrek aan veiligheid op Tanganyika-meer aan
Vissers op het Tanganyika-meer in DR Congo ervaren een gebrek aan veiligheid en vragen om een eerlijkere handhaving van de regelgeving rond overbevissing en illegaal materiaal.

Onverwachte ontdekking van twee nieuwe gekkosoorten in Thailand
Een team van onderzoekers uit Thailand en België heeft twee nieuwe gekkosoorten ontdekt, beide op een totaal onverwachte plaats: naast een beroemde boeddhistische tempel in Cha-Am en in het midden van de stad Ranong.

Neanderthalers erfden Y-chromosoom van moderne mens
Vroege moderne mensen en neanderthalers wisselden al meer dan 100 000 jaar geleden genen uit. Die kruising leidde ertoe dat het Y-chromosoom van neanderthalers vervangen werd door dat van vroege moderne mensen.

(Post)middeleeuwse Brusselaars werden geplaagd door diarree
Onderzoek van middeleeuwse en postmiddeleeuwse beerputten toont aan dat de Brusselse bevolking tussen de 14de en de 17de eeuw te kampen had met infecties door een resem darmparasieten.

Uil ontdekt die 55 miljoen jaar geleden als een havik joeg
Paleontologen hebben een grote uil beschreven die zo’n 55 miljoen jaar geleden middelgrote zoogdieren verschalkte met zijn poten en klauwen.