Eos Blogs

Tips om ChatGPT te gebruiken in je dagelijks leven

Bij de opkomst van ChatGPT waren er bedenkingen over de impact ervan op ons dagelijks leven. Zelf maak ik er elke dag gebruik van voor het werk. Ik deel graag mijn ervaringen met jullie en geef enkele tips voor iedereen die het toch eens een kans wil geven.

ChatGPT is het voorbije jaar dikwijls in het nieuws geweest. Vaak was dat eerder negatief. Toch zijn er wekelijks ongeveer honderd miljoen mensen die het gebruiken. Toen ChatGPT uitkwam waren er meteen zorgen over wat de impact ervan zou zijn op verschillende sectoren, en zeker op ons onderwijs. De applicatie kan de meeste taken van een middelbaar niveau aan, dus vroegen veel mensen zich af of zulke applicaties een plaats hebben binnen scholen. Er is al wat tijd verstreken sinds de opkomst van ChatGPT en er bestaan tegenwoordig ettelijke gelijkaardige applicaties. Dit is dus het perfecte moment om te bekijken of we ons écht zorgen moesten maken. 

Een eerste bezorgdheid die ik wil bespreken is dat ChatGPT al het werk voor scholieren en studenten zou doen. We zien dat deze chatbots inderdaad veel werk op zich kunnen nemen. Dit neemt niet weg dat studenten nog altijd zelf moeten controleren of wat zij indienen ook effectief correct is. Een sprekend voorbeeld hiervan komt uit de VS waar twee advocaten blind vertrouwden op ChatGPT om hun precedenten te genereren. De chatbot spuwde echter complete onzin uit, waardoor zij beiden een boete hebben gekregen voor het indienen van nepbewijzen. Er zullen waarschijnlijk altijd studenten zijn die zich er gemakkelijk van af willen maken. De beste tip die ik hier kan geven is vragen aan studenten om hun oplossing mondeling uit te leggen en inzichtsvragen te stellen. Op deze manier kan je een onderscheid maken tussen studenten die de leerstof fatsoenlijk begrijpen en de rest.

Blindelings vertrouwen op online chatbots kunnen we dus niet doen. Maar hoe maken we er dan wel optimaal gebruik van? Ik geef hier enkele tips geven die bij ons in het lab van pas komen. ChatGPT is bijvoorbeeld zeer geschikt voor het herschrijven van teksten, het maken van samenvattingen die iets op een hoog niveau beschrijven, het genereren van inspiratiebronnen, … . In je dagelijkse leven kan je het gebruiken om een winkellijstje te maken op basis van enkele recepten, om een email naar je baas te herschrijven zodat die formeler overkomt (en er geen spellingsfouten instaan 😉), of vragen naar interessante plaatsen om te bezoeken bij je volgende reis.

Reizen plannen en talen leren

Onlangs zijn er verschillende applicaties uitgekomen die op ChatGPT gebaseerd zijn, en die meer specifieke doelen hebben. Een chatbot waar ik persoonlijk fan van ben voor mijn werk is ScholarAI. Deze laat mij toe op een efficiënte manier door wetenschappelijke papers te zoeken en gerelateerde artikels te vinden. Hij kan ook de paper samenvatten, helpen bepalen welke literatuur er ontbreekt, en helpen om nuttige nieuwe ideeën te krijgen.

Als je een presentatie moet voorbereiden voor het werk kan Smart Slides je misschien helpen. Deze plugin kan een nieuwe slideset genereren, of je helpen een bestaande powerpoint te veranderen.

Andere chatbots die ook zeker de moeite waard zijn in je dagelijks leven:

  • Expedia, die je helpt trips te plannen zodat je zeker alle interessante plaatsen bezocht hebt, 
  • OpenTable, die je restaurants kan aanraden en ook meteen naar de reservatiewebsite kan doorverwijzen en
  • Speak die je kan helpen om andere talen te leren als een soort tutor. 

Een plugin die handig is voor iedereen die deze applicaties eens wilt uit testen, maar nog niet heel zeker is hoe je je vragen best verwoordt, is Prompt Perfect. Deze chatbot neemt de vraag die je hebt en vormt deze om naar een uitgebreidere vraag waar ChatGPT beter mee overweg kan.

Kort samengevat is er voor bijna elke taak die je kan bedenken een gespecialiseerde chatbot die je kan helpen om ze te voltooien. Deze extra varianten van ChatGPT zijn momenteel nog betalend, maar omdat zulke chatbots extreem populair zijn is de kans groot dat je online een gratis alternatief kan vinden. Probeer dus zeker eens chatbots uit als je de kans hebt, want voor sommige taken zijn ze zeer handig.