Technologie
Verdedigingsmechanisme van dove motten kan inspiratiebron zijn voor ingenieurs
Al 65 miljoen jaar lang moeten motten zichzelf beschermen tegen vleermuizen. Daarvoor gebruiken de nachtvlinders verschillende verdedigingsstrategieën. Die van de stippelmot kan een bron van inspiratie zijn voor nieuwe technologieën.
AI-chatbot kan chemische reacties voorspellen
Taalmodellen zoals ChatGPT kunnen met lichte aanpassingen een krachtige tool worden voor scheikundig onderzoek. Hoe werkt dat?
400 jaar sinds de eerste mechanische rekenmachine
We zijn in het begin van de zeventiende eeuw, een tijd van grote astronomen, zoals Tycho Brahe, en Johannes Kepler. Het beroep van astronoom was toen moeilijker uit te oefenen dan nu. Natuurlijk geen computers, maar dat was niet het enige probleem. Er was toen ook nog geen deftige voorstelling van getallen voorhanden, de berekeningen gebeurden allemaal met breuken, en ja, met de hand dus. Ook de logaritme, het hulpmiddel bij uitstek bij zware berekeningen, was nog niet uitgevonden. Dat gebeurde pas in 1617 door John Napier. En ongeveer toen, ook dankzij onze Simon Stevin, geraakte alles in een stroomversnelling. In 1623 al was er de eerste mechanische rekenmachine, speciaal ontworpen voor Kepler door Wilhelm Schickard, een collega-astronoom. Het was het eerste rekentoestel met geautomatiseerde `overdrachten'.
X-stralen-scanners: de toekomstige detectives van de haven
Dagelijks komen drugs, wapen en andere smokkelwaren, verstopt in containers, ons land binnen via de haven. Momenteel kan de douane nog geen 10% van alle containers controleren. Met nieuwe, snelle x-stralen-scanners wil het team van Caroline Bossuyt (UAntwerpen) daar verandering in brengen.
Klaar voor de doorbraak: zachte robots
Robots associëren we doorgaans met robuuste, metalen apparaten, die tegen een stootje kunnen. Er is nood aan een nieuwe klasse die delicate taken kan uitvoeren, zoals de handling van zacht fruit of interacties met levende wezens. Soft robotics, waar robotici zachte robots maken, is een belangrijk groeiveld. Onderzoekers aan de VUB en UGent wijzen de weg.
Rekenkracht
Quantumcomputers beloven een revolutie in het wetenschappelijk onderzoek doordat ze heel snel gigantische data kunnen analyseren, maar er is ook een keerzijde aan die grote rekenkracht.
Podcast - Hoe werkt een supercomputer?
De supercomputer heeft een enorme impact op wetenschappelijk onderzoek, en ons eigen dagelijkse leven. Toch hebben nog maar weinig mensen al een supercomputer in het echt gezien. Wat moeten we ons voorstellen bij zo’n computer op steroïden? Steven Latré, hoofd van de onderzoeksgroep Artificiële Intelligentie bij imec, geeft antwoord in onze podcast.
Elon Musk heeft een wild plan om hersenen te linken aan computers
Draden gekoppeld aan een chip lezen de hersenactiviteit en een robot naait ze in het brein.
AI koppelt vingerafdrukken van verschillende vingers aan één persoon
Elk van jouw tien vingerafdrukken is uniek, toch? En bijgevolg zijn ze individueel niet met elkaar in verband te brengen, correct? Toch niet. Nieuw onderzoek daagt met behulp van AI een hardnekkige forensische overtuiging uit.
Een praatje met AI
Iets opzoeken met behulp van ChatGPT vereist niet langer dat je de juiste tekstprompt invoert. OpenAI is dit najaar begonnen met meer gebruikers de mogelijkheid te geven om verbaal vragen te stellen aan het AI-model. Dat kan onder meer via de ChatGPT-app voor Android- en iOS-smartphones.
Artificiële intelligentie en robots bedenken en maken nieuwe materialen
Een computermodel voorspelt stoffen, en leert een robot om die vervolgens ook effectief te maken, zonder menselijke tussenkomst. De nieuwe materialen kunnen interessant zijn voor onder andere batterijen of zonnecellen.
Is elastaan straks niet langer het zorgenkindje van textielrecycling?
Even leek het alsof elastaan niet meer welkom zou zijn in de kleren van morgen. De hardnekkige vezel zorgt er immers voor dat een groot deel van de kleding nauwelijks te recyclen valt. Voor het eerst zijn Belgische en Oostenrijkse wetenschappers erin geslaagd om de vezel uit textiel te halen.
Meer suikers uit populierenhout voor duurzamer papier en brandstof
Een hittegolf in september, wie had dat tien jaar geleden durven voorspellen? Onze planeet en de hele biodiversiteit staan onder een stijgende druk door de opwarming. Tot nu toe gebruiken we planten voornamelijk als bronnen van voedsel en medicijnen, maar ze kunnen ook deuren openen naar andere mogelijkheden zoals voor duurzame papier- en biobrandstofproductie. Dit is een interessante strategie om de opwarming van de aarde te vertragen.
Het natuurlijke gedrag van chatbots
Chatbots gaan blijkbaar op vakantie in december. Hun onvoorspelbaar gedrag vraagt om ze te bestuderen volgens de kunst van de gedragsbiologie: volg hen, en bestuur hun gedrag.
Terugblik 2023 - Daar zijn de mensachtige, alleskunnende robots
Waar blijven de robots die uiteenlopende taken uitvoeren en op een mens lijken? Ze zijn hier al, of dat werd in het afgelopen jaar toch opvallend vaak geclaimd.
Fotonica: straalt er binnenkort ook licht in jouw computer?
Ken je dat ‘hoedje’ dat een verpleger op je wijsvinger steekt in het ziekenhuis? In luttele seconden vertelt het je wat je zuurstofniveau is van je bloed, informatie die je leven kan redden. Het lijkt wel magie, maar het is simpelweg fotonica.
Geavanceerde combinatie van röntgentechnieken onthult onverwachte loodlaag op De Nachtwacht van Rembrandt
Een nooit eerder gebruikte combinatie van beeldvormingstechnieken heeft een voorheen ongeïdentificeerde loodlaag onthuld op De Nachtwacht, het meesterwerk dat Rembrandt Van Rijn in 1642 schilderde.
Wetenschapscommunicatie in het AI-tijdperk
Artificiële intelligentie verandert de manier waarop kennis wordt vergaard en gedeeld. Dit daagt volgens Carsten Könneker zowel wetenschappers als journalisten op vele vlakken uit.