Technologie
Hoe een staalgigant CO2-neutraal wil worden
Staalreus ArcelorMittal wil tegen 2050 wereldwijd CO2-neutraal zijn. Geen sinecure, als je weet dat de staalindustrie, na de cementindustrie, de tweede grootste CO2-voetafdruk ter wereld heeft.
We zijn vergroeid met onze smartphone, maar we willen er wel iets aan doen
Bijna een vierde van de Vlamingen voelt zich verslaafd aan zijn toestel. Bij jongeren is dat zelfs meer dan een op de drie. Het goede nieuws: we proberen steeds harder om de knop om te draaien.
Nieuw onderzoek meet hersengolven van superslimme octopussen
Een nieuwe methode maakt het mogelijk om hersengolven van vrij bewegende octopussen te bestuderen, door elektrodes rechtstreeks in het brein te plaatsen.
Een gigantische laser geleidt bliksem aan duizend pulsen per seconde
Europese fysici hebben een manier gevonden om bliksem te geleiden via een pulserende laser.
Kunnen we aardbevingen voorspellen?
Telkens als de aarde ergens beeft en honderden of duizenden slachtoffers eist, rijst de vraag: hadden we dit niet kunnen zien aankomen?
Robots en artificiële intelligentie: een droomhuwelijk?
De ontwikkelingen in artificiële intelligentie en robotica komen op kruissnelheid. Wat gebeurt er als we deze twee technologische sneltreinen aan elkaar koppelen? Professor AI Steven Latré (imec) en professor Robotica Bram Vanderborght (Brubotics/imec) gunnen ons een blik op de toekomst.
Hoe Romeins beton zichzelf herstelt
Romeinse betonconstructies zijn zo goed bestand tegen de tand des tijds omdat het beton automatisch scheurtjes herstelt, blijkt uit een recent onderzoek. Die kennis biedt mogelijkheden om moderne betonrecepten te verbeteren en zo de klimaatimpact van betonproductie te verminderen.
Robot herkent schade en herstelt zichzelf
Robots die in de ruimte of diep in de zee werken, kunnen niet zo gemakkelijk hersteld worden. Onderzoekers vonden hier een oplossing voor. ‘Deze robothuid lijkt op de onze.’
Robotmieren redden elkaar door samen te werken
Door samen te werken zoals mieren konden kleine robots ontsnappen uit een afgesloten ruimte. Mogelijk ontpoppen ze zich ooit tot verdienstelijke reddingswerkers.
Snelheidsduiveltje onder water
Deze robot zwemt meer dan vier keer zo snel als de vorige recordhouder.
Terugblik 2022 - Mensen en robots kunnen ook zonder voorkennis samenwerken
Wanneer robots en mensen samenwerken, gaat daar vaak een lange training aan vooraf. Kan het ook zonder voorbereiding? Ja, blijkt uit een prestigieuze ingenieurswedstrijd. Het is voor roboticus Bram Vanderborght (VU Brussel) hét inzicht van 2022.
ChatGPT in de klas: durft ons onderwijs binnenkort de sprong te maken?
Schrijven studenten nog zelf hun teksten, of laten ze hun essays vanaf nu fabriceren door het nauwkeurige en gevatte ChatGPT? Een Duitse leerkracht besloot om de chatbot voortaan toe te laten, maar zijn studenten moeten wel kritisch blijven denken.
AI begint nu echt te tonen waartoe het in staat is
Van gevatte moppen bedenken tot miljoenen onbekende eiwitstructuren voorspellen: hier is een overzicht van wat artificiële intelligentie de voorbije maanden heeft gepresteerd.
Hoe laten we hernieuwbare energie doorheen Europa stromen
De productie van hernieuwbare energie nam de laatste jaren fors toe. Maar de zon schijnt niet altijd even fel, en het waait ook niet altijd. Gelukkig kunnen we elektriciteit uitwisselen tussen verschillende landen. Alleen werkt die internationale handel niet altijd even goed. Michiel Kenis (VITO - KU Leuven - Energyville) vertelt in deze video hoe dat komt en wat hij hieraan probeert te doen.
Wat als robots baby's krijgen?
Dromen doen ze misschien nog niet, maar sommige robots kunnen zich al wel voortplanten. In plaats van genetisch materiaal erven hun baby’s een computercode. Uiteindelijk moeten ze zich ontwikkelen tot nieuwe soorten die hyperefficiënt hun taken uitvoeren.
Ik denk, dus ik communiceer
Een Amerikaanse man die verlamd is kan weer communiceren dankzij een hersenimplantaat. De man spelt in zijn hoofd de woorden en een algoritme zet de hersengolven om in geschreven letters. Zullen verlamde patiënten binnen enkele jaren gewoon kunnen deelnemen aan een gesprek?
België wint het WK, zegt dit algoritme
Data-analyses hebben steeds meer invloed op alle facetten van het voetbal én voorspellen de loop van een toernooi. 'Big data hebben een nieuw voetbaltijdperk ingeluid.'
Wordt jouw volgende tandprothese geprint in 3D?
3D-print je tandarts binnenkort een tandprothese op maat terwijl jij in de wachtzaal zit? Mijn doctoraatsonderzoek bewijst dat het mogelijk is om keramieken tandprotheses te 3D-printen die sterk genoeg zijn om kauwkrachten te overleven.