Technologie

Hersengolven helpen hoorapparaat juiste geluiden versterken
Familiefeesten zijn een nachtmerrie voor wie een hoorapparaat draagt, met al die mensen die door elkaar praten. Ingenieur Simon Geirnaert (KU Leuven - FWO) ontwikkelt hoorapparaten die op basis van hersengolven detecteren naar welke spreker de gebruiker wil luisteren, vervolgens enkel die persoon versterken en het overige achtergrondlawaai filteren.

Deze chip past overal in
Een computerchip van buigzaam plastic in plaats van silicium opent de deur naar nieuwe toepassingen.

‘Slim shirt’ houdt het hart in de gaten
Onderzoekers hebben een shirt gemaakt van nanobuisdraden om condities van het hart te meten.

Kameleonrobot kan van kleur veranderen
Een nieuwe robot kan van kleur veranderen zoals een kameleon. Dat doet die door een combinatie van nanodraadnetwerken en kleursensoren te gebruiken.

Nieuw textiel verandert van zacht naar hard en weer terug
Een stof die is geïnspireerd op maliënkolders kan onder druk van zachte naar harde vorm overgaan.

Tien jaar onderzoek voor radicaal nieuwe manier om OLED-schermpjes te maken
Inzicht, samenwerking en doorzettingsvermogen brengen onderzoekscentrum imec dicht bij een doorbraak in hoe toekomstige mobiele OLED-schermpjes gemaakt kunnen worden.

Belgen zijn onvoldoende voorbereid op een kernramp
Na de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 stelden dokters in het besmette gebied veel meer gevallen van schildklierkanker vast. Voor haar masterscriptie onderzocht Hanne Vindevogel, studente farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, in welke mate de Belgen voorbereid zijn op een gelijksoortig nucleair incident.

Computersimulaties laten zien hoe taal versimpelt
Doctoraatsstudent Peter Dekker combineert moeiteloos taalwetenschap en artificiële intelligentie. Met computersimulaties bootst hij talen na. Wat gebeurt er wanneer die talen met elkaar in contact komen? En worden we ‘simpel’ van onze buren?

De weg van plant tot eencellige
Synthetische biologie wil nieuwe technieken inzetten om biologische systemen te verbeteren of te ontwerpen. Dit jaar dingt een studententeam van de KU Leuven mee voor de iGEM-competitie, een internationale wedstrijd in de synthetische biologie, met een project rond plantencellen.

Koeienmaag krijgt plastic klein
Enzymen uit de eerste voormaag van runderen zijn in staat veelgebruikte plastics af te breken.

Ter verdediging van de punkwetenschap
Het verdienmodel van uitgevers in de academische wereld is te gek voor woorden, schrijft wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers. Hoe kunnen we het systeem veranderen?

Waarom je zo lang op die nieuwe PlayStation moet wachten
Auto’s, camera’s, spelconsoles: allemaal hebben ze te kampen met leveringsproblemen. Sommige chips waarop ze draaien zijn bijzonder moeilijk te krijgen. De schuld van het coronavirus? Ja en neen.

LED-lampen: de vuurtorens van de toekomst?
GPS is een prachtige technologie. Helaas zijn we er niets mee in grote gebouwen, zoals ziekenhuizen en luchthavens, omdat beton de GPS-signalen tegenhoudt. Robin Amsters (KU Leuven - FWO) werkt aan een alternatief: razendsnel flikkerende LED-lampen die ons binnenhuis de weg wijzen.

Insectrobot navigeert behendig door doolhof
Het robotje kan draaien en uitwijken met de behendigheid van een cheeta en zo complexe terreinen doorkruisen en onverwachte obstakels vermijden. 'Dit ontwerp maakt een toekomst mogelijk waarin zachte robots interacties kunnen aangaan met kwetsbare objecten of veilig naast mensen kunnen werken.'

Computer matcht virus met dragers
Een nieuw machine learning-systeem moet helpen om toekomstige epidemieën in de kiem te smoren.

De avocadofauteuil van Elon Musk
Naast teksten kan artificiële intelligentie nu ook beelden genereren. Wiskundige Ann Dooms legt uit hoe dat werkt.

Beeld zonder scherm
Met niets meer dan stofdeeltjes en lasers slaagden onderzoekers erin om 3D-beelden vrijelijk te doen zweven in de lucht.

Hoofdtelefoon als hartslagmonitor
De meeste hoofdtelefoons spelen geluid af en niets meer. Met een slimme adapter zouden ze weleens veel meer kunnen. Zoals je hartslag meten of je zelfs identificeren.