Technologie
Rijden we over vijf jaar allemaal elektrisch?
Wie vanaf 2029 een nieuwe auto wil kopen, zal alleen nog maar kunnen kiezen uit elektrische wagens. Dat heeft de regering in 2021 afgeklopt om zo de klimaatdoelstellingen te kunnen halen. Maar hoe haalbaar is dat?
Kleine foutjes, grote gevolgen
Game of Thrones-afleveringen doken op piraterijwebsites op, nog voor je ze kon bekijken via streamingsdiensten. Hoe kon dit? En vooral, hoe vangen we de piraten? Zelfs de beste piraat maakt kleine foutjes…
Je toilet poetsen met CO2? Het kan!
Voor het klimaat zijn ze vaak niet zo proper, die poetsproducten. Vele zijn geproduceerd op basis van fossiele brandstoffen en leiden zo jaarlijks tot miljoenen tonnen CO2-uitstoot. Ik draai het om: met een nieuwe technologie gebruik ik CO2 als basis voor poetsproducten.
3D-audio voor hoorapparaten
Op restaurant, op een feestje, op de trein… In achtergrondlawaai is het voor personen met gehoorverlies vaak moeilijk om gesprekken te volgen, zelfs met de allernieuwste hoorapparaten. Door rekening te houden met hoe je twee oren samenwerken, kunnen nieuwe hoorapparaatalgoritmes hier verbetering in brengen.
Fake neemt over
Voor het eerst in 45 jaar tijd trad de king of rock-'n-roll nog eens op. Daar leek het toch zeer sterk op, toen de Vlaamse videomaker Chris Umé op de finaleshow van America's Got Talent uitpakte met een deepfake van Elvis Presley. 'Dit is nog maar het begin. Er gebeuren vreemde dingen met artificiële intelligentie.'
‘Slim’ hoortoestel kan liplezen, zelfs door mondmaskers heen
Een nieuw systeem dat in staat is te liplezen, zelfs wanneer sprekers mondmaskers dragen, kan bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie hoortoestellen.
Diagnose met kunsthaartjes
Een chip bedekt met kunstmatige trilhaartjes kan de basis vormen voor nieuwe diagnosetoestellen.
Deze batterij is zes keer goedkoper dan lithium-ionaccu’s
Een nieuwe batterij op basis van aluminium en zwavel vormt een veilig en goedkoop alternatief op de huidige lithium-ionaccu’s.
Zo werkt de wiskunde achter geheime betalingen
Cryptosystemen worden steeds beter beveiligd. Maar ook de aanvallen worden geavanceerder.
Sensor waarschuwt voor GHB in drankje
Een studententeam van de TU Delft werkt aan een snelle sensor die gebruikt kan worden om GHB te detecteren in drankjes.
Kraakbeen uit het lab
Een op gel gebaseerde kraakbeenvervanger lijkt sterker en duurzamer dan natuurlijk kraakbeen. Het materiaal kan mogelijk een oplossing bieden voor mensen met artrose.
Machines voor de toekomst
Abonnementsmodellen voor intelligente machines kunnen bijdragen aan een circulaire economie.
Deze pleister kijkt in het lichaam
Een nieuwe ultrasone pleister kan de activiteit van hart, longen en andere organen 48 uur aan een stuk registreren.
Slimme schroef met ingebouwde sensors detecteert zelf wanneer ze loskomt
Duitse onderzoekers ontwikkelden een slimme schroef waarmee technici de stabiliteit van een schroefverbinding op elk moment en op afstand kunnen controleren.
‘Als je hier mijnen kan bestrijden, dan lukt het overal’
Op de zeebodem liggen naar schatting nog tonnen munitie en mijnen uit de beide wereldoorlogen. De Belgische marine vaart nog regelmatig uit om ze onschadelijk te maken. Onze drukke en donkere Noordzee maakt die taak niet eenvoudig.
Deze origamirobot kan medicijnen in je lichaam afleveren
Dankzij een ingenieus origami-ontwerp kunnen kleine robots medicijnen naar specifieke plaatsen in het lichaam transporteren.
Hoe kan je sneller je pint krijgen op een festival?
Grote evenementen trekken heel veel volk. Maar hoeveel precies? Waarom is het belangrijk om dat zo exact te meten? En misschien het belangrijkste van al: hoe kan jij doorheen al dat volk zo snel mogelijk aan een pintje geraken? Professor Maarten Weyns is elektronica-ICT'er aan de UAntwerpen/Imec en komt jou daar een antwoord op geven!
Derde en vierde robotarm voelen aan als een deel van het eigen lichaam
Drie of meer armen hebben klinkt als sciencefiction, maar voor ons lichaam voelt het normaler dan je denkt. Een Japans onderzoeksteam heeft een methode ontwikkeld die de besturing van robotarmen mogelijk maakt, waarbij het lijkt alsof ze echt van jou zijn.