Technologie

Meubels, deuren en warmteregelaars krijgen een digitaal bewustzijn
We kennen al virtual en augmented reality. In een volgende stap krijgen voorwerpen als meubels, deuren en warmteregelaars een digitaal bewustzijn, zodat ze kunnen reageren op mensen in dezelfde ruimte.

Virtuele patiënten moeten klinische proeven sneller en veiliger maken
Dit jaar namen wereldwijd vele duizenden vrijwilligers deel aan klinische proeven voor vaccins tegen het coronavirus. Als we die personen hadden kunnen vervangen door virtuele patiënten, dan waren sommige vaccins wellicht sneller ontwikkeld. Wie weet hoeveel levens we dan hadden kunnen redden.

Het microbioom van een Da Vinci
Het microleven op een kunstwerk kan informatie onthullen over de geschiedenis ervan.

Subatomair en superprecies
Quantumsensors maken ultragevoelige metingen mogelijk.

Micronaalden laten patiënten toe om zelf bloedafnames of injecties uit te voeren
Nauwelijks zichtbare naalden of micronaalden zijn klaar om een tijdperk van pijnvrije injecties en bloedonderzoek in te luiden.

Vlindervleugels inspiratie voor minder schadelijke verf
Materiaalkundigen hopen de bijzondere eigenschappen van vlindervleugels te kunnen aanwenden om producten zoals verf en cosmetica te produceren zonder toxische stoffen.

DNA geeft onbekende misdadiger een gezicht
Uit DNA kan je afleiden hoe iemand er ongeveer uitziet. Dat biedt mogelijkheden om misdadigers te vinden die sporen hebben achtergelaten op de plaats delict.

‘5G toont dat België een China-strategie nodig heeft’
Het Belgische 5G-beleid illustreert de noodzaak van een China-strategie, stelt technologie-journalist Tom Cassauwers. ‘Onze politiek raakt vast in navelstaarderij, om dan plots te beseffen dat niemand lette op cruciale thema’s, zoals wie onze kritieke infrastructuur in handen heeft.’

AI voorspelt eiwitstructuur
Artificiële intelligentie is erin geslaagd de 3D-structuur van eiwitten accuraat te voorspellen, een doorbraak die geneesmiddelenontwikkeling kan versnellen.

Wormrobot meet bodemleven
Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een ‘wormrobot’ die onder de grond kruipt om de bodemkwaliteit van een akker in kaart te brengen. De robot meet onder meer de vochtigheid, temperatuur en brengt micro-organismen in kaart.

Spiegeltje spiegeltje: de opkomst van de virtuele patiënt
De huidige rekenkracht van computers maakt het mogelijk om verschillende fysiologische processen in het lichaam na te bootsen met een simulatie. Er wordt verwacht dat het gebruik van deze simulaties in de geneeskunde al maar meer zal toenemen in de komende jaren. Maar wat kunnen computersimulaties ons vertellen dat dokters nog niet weten?

Muzikant Brihang zingt vanop een paal in zee. Wat doet die paal daar?
De nieuwe videoclip van Brihang is best spectaculair. De muzikant staat er op een paal midden in de zee. De opvallende toren maakt deel uit van een meetnet dat oceanografische en meteorologische gegevens verzamelt langs de Belgische kust.

Drijvende eilanden getest
Kunnen drijvende eilanden op zee een oplossing bieden bij ruimtegebrek? Het maritiem instituut MARIN in Wageningen onderzoekt het met dobberende schaalmodellen.
Extreem witte verf koelt gebouwen
De verf weerkaatst 95,5 procent van invallend zonlicht.

Er schuilen meerdere Nobelprijswinnaars in Roger Penrose
Op 10 december ontvangt de bijna 90-jarige Roger Penrose in Stockholm de Nobelprijs voor Natuurkunde. Maar zijn licht reikt veel verder dan zwarte gaten en ruimte-tijd-singulariteiten. Volgens ons komt Penrose in aanmerking voor minstens drie andere prijzen, helaas niet opgenomen in het bestek van de Zweedse Koninklijke Academie voor Wetenschappen.

Naar een duurzame mobiliteit
De coronapandemie heeft onze kijk op mobiliteit veranderd. Hoe zetten we de transformatie naar duurzame mobiliteit verder door?

Computer zegt ‘heggenmus’: detectie-apps presteren wonderbaarlijk goed én verrassend slecht
Vergeet de veldgids. Beginnende vogelaars en andere natuurliefhebbers kunnen tegenwoordig rekenen op apps die geluiden en foto’s herkennen.

Kamelenvacht inspireert koeltechniek
Amerikaanse wetenschappers hebben een koeltechniek ontwikkeld die geïnspireerd is op de vacht van kamelen die de dieren beschermt tegen de hete woestijnzon.